Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFRICATOWN
Povratak na članak

Pronađen posljednji poznati brod s robovima koji je stigao u SAD

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami

Komentari 11

DU
draza_u_srcu
15:45 23.05.2019.

Nisam primjetio da je u americi zabranjeno robovlasnistvo. Sto je jos gore, oni tu svoju povlasticu prosirise na cjeli svjet.

VL
LI
lipotan
13:39 23.05.2019.

vlasnici robova demokrati zale I dan danas sto im udarena zabrana na robovlasnistvo.

VL
MX
Mister X
23:22 23.05.2019.

Jeli to istina da su Ameri pobili oko 3- 5 miliona indijanca , i da su imali robove , dobro je da su sada jako čestiti i da su humani prema drugim narodima <! na pr. Izrelu i ( NATO( NATO partnerima. )

VL
Avatar nekakav
nekakav
14:47 23.05.2019.

1876.-e starosjediocima zabranjeno glasovanje... a sto godina kasnije, crnci mogu iskoristiti pravo glasa. i domoroci mogu glasati. druga stvar što ih više ni nema da bi njihov glas išta značio... demokracija, nema što...

VL
VJ
vjaceslav
19:19 23.05.2019.

Robovlasništvo se u u ameriškim kolonijama pojavilo naknadno, postupno, spletom okolnosti, što je najbolje vidljivo iz slučaja prvih crnih robova dovedenih u Virginiju krajem kolovoza 1619. Evo, kako se to zbilo. Iz Angole, koja je bila kolonija Portugala, a Portugal 1618/1619 dio španjolskoga imperija, za Vera Cruz u Meksiku, isplovio je brod Sao Joao Bautista s teretom od 350 crnih robova. U Meksičkom zaljevu presreli su ga dva engleska piratska broda, White Lion koji je imao holandsku letter of marque, dozvolu admiraliteta za piratstvo i Treasurer, čija je dozvola bila savojskoga vojvodstva i prestala je važiti nako što je Savoja sklopila mir sa Španjolcima. Nakon što su se uvjerili da na portugalskom brodu nema ni zlata ni srebra, engleski pirati su uzeli jedino što su mogli, 50 crnaca - više nisu mogli primiti, a nisu znali ni što će s njih toliko. Nisu ih mogli prodati Španjolcima ni Portugalcima od kojih su ih oteli pa su se odlučili pokušati ih zamjeniti za hranu u Point Comfortu (sada Fort Monroe) Virginijskom pristaništu.

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
16:13 23.05.2019.

To su demokrate radile i ovi danas sto se pozivaju na demokraciju. a ima i nasi domaci amerikanaca koji se u sve to.. sve mise to gadi. Hvatali crnce i njihovoj zemlji vezali u okove.. Po sjevernoj i Juuznoj Americi..da rade na poljima plantaza kave...Kad vise nemogu ubije te . Ili bic stoji nad glavom strava....Englezi Franc Spanjolci.Ovi zadnji desetkovali Maje.Inke i Asteke...Strava... Sad se svi kunu u demokraciju. A djede i pradjede hvatali crnjce za ostrel.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.