Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prometni fakultet obiteljski biznis

hrv_biznis.jpg
Foto: Dalibor Urukalović
23.09.2008.
u 20:32

Osim prodaje ispita i kupnje upisa na fakultet, odnosno prijamnih ispita, Prometni fakultet prati i glas visokoškolske ustanove na kojoj je nepotizam u punom cvatu. Zajedno rade mame, tate, kćeri, sinovi, braća, sestre, pa sad čak i unuci...

Nepotizam u cvatu
Najpoznatiji po tome su Božičevići  tata Josip, inače prvi ministar prometa u samostalnoj Hrvatskoj i jedan od osnivača Fakulteta, na njemu je zaposlio sina Damira, pritvorenog ovih dana, i kćer Jasnu Golubić, za koju studenti, ali i kolege, tvrde da kod nje prolazi samo znanje. Obitelji Božičević na Fakultetu se pridružila i Damirova kći Ana. Jednako brojni su i Ivakovići  redoviti profesor Čedo Ivaković doveo je kćeri Lahorku Crnković i Moranu.

I troje Pašagića plaću je zarađivalo, odnosno zarađuje, na Prometnom fakultetu  tata Husein i mama Senka doveli su kćer Jasminu Pašagić-Škrinjar. Na fakultetu rade i otac i kći Zdravko i Mihaela Bukljaš, otac i sin Ivan i Dino Županović, a Tomislav Mlinarić zaposlio je svog sina Tomislava Josipa. Docentici Jasni Blašković-Zavadi na fakultetu radi i suprug Josip, a Ani Horvat-Keglević mama je dekanova tajnica Mira.

Kruh svoj svagdašnji na Prometu zarađuju i Ivan Mavrin i njegova kći Martina Mavrin-Jeličić. I na kraju, bivši dekan i još aktualni prodekan za poslovanje Dragan Badanjak, koji se tereti za prodaju ispita, ali i upisivanje na fakultet za tisuću ili dvije eura, na Fakultetu ima zaposlenu suprugu.

Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja upozorio je danas da je osim mita i korupcije na pojedinim fakultetima velik problem i nepotizam. Na Prometu se on razbuktao, a novoizabrani dekan prof. Ivan Dadić kaže da tu malo toga može učiniti.

Pritvoreni prodekan
 Neću gledati tko je kome i što u rodu, svi moraju kvalitetno i pošteno odraditi svoj posao. To će mi biti jedini kriterij  istaknuo je Dadić nekoliko dana prije preuzimanja dekanske dužnosti. Još je iznenađen pritvaranjem prodekana Badanjka. 

On je moj prijatelj i izvrstan stručnjak. Ali jamčiti mogu samo za sebe  kaže Dadić, koji će sada morati potražiti novog prodekana jer Badanjak ostaje u pritvoru pod teškim sumnjama za primanje mita.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije