Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Linić u bruxellesu

'Ako ne stvaramo novo, onda su optužbe. Ako stvaramo, sve se pretvara u optužbe za mito'

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.02.2014.
u 15:00

Linić u Bruxellesu o prekomjernom deficitu, nabavi automobila i predstečajnim nagodbama

Evidentno je da prebacivanje mirovinskih uplata za beneficirani radni staž iz II. stupa u I. mirovinski stup nije strukturna nego jednokratna mjera, no Hrvatska to mora prebaciti jer je sadašnja praksa apsurdna, a Hrvatska uz to mora i pokazati Europskoj komisiji da dolaze i drugi prihodi u proračun koji će značiti kontinuitet u smanjenju deficita. Rekao je to ministar financija Slavko Linić u izjavi novinarima nakon današnjeg sastanka Ecofina, Vijeća za ekonomiju i financije EU, u Bruxellesu.

Iako na dnevnom redu nije bila procedura prekomjernog deficita za Hrvatsku, Linić je nakon sastanka odgovarao na pitanja novinara o tome kakvu reakciju Europske komisije očekuje nakon što hrvatska Vlada predloži mjere za smanjenje deficita.

– Važno je reći da postoji obveza za beneficirani staž u I. mirovinskom stupu. Mi obveze ne mijenjamo, one ostaju u prvom stupu jer je tako već po zakonima od 2009. godine. Postoji samo to da prihode nismo usmjeravali u I. mirovinski stup. Kod izvršenja, oni se prikazuju kao I. stup, pa je apsurd da iskazujemo deficit na taj način da uplaćujemo u drugi umjesto u prvi stup. No, evidentno je da to nisu strukturne mjere nego jednokratne mjere. Mi moramo pokazati da umjesto tih prihoda dolaze neki drugi prihodi koji će značiti kontinuitet – rekao je ministar Linić.

U sklopu procedure prekomjernog deficita (EDP) Hrvatska još nije službeno poslala Europskoj komisiji prijedlog mjera kojima planira ispuniti zadane ciljeve u smanjenju deficita. Ministar Linić kaže kako je riječ o "dokumentima i elaboratima koje mnoga ministarstva Vlade RH pripremaju".

– To su odgovori koje moramo dati stručnom timu europskog povjerenika Ollija Rehna da bismo mogli elaborirati sve svoje mogućnosti vezano uz prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna – rekao je danas Linić.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Bruxellesu je ministar financija odgovarao i na novinarska pitanja o nabavi automobila, ali i o predstečajnim nagodbama u kojima je, prema tvrdnjama HRT-a, izdavačkoj kući EPH odobren "oprost 8 milijuna kuna duga", a tvornici Mirna Rovinj nije odobreno nešto slično. Linić je rekao da su u sklopu objedinjene nabave automobila za Ministarstvo financija najviše nabavljena vozila koja idu Poreznoj upravi, a da su za sȃm uži dio Ministarstva naručena "tri Passata". U odgovoru na pitanje o predstečajnim nagodbama govorio je samo o Mirni Rovinj, ne i o EPH.

– Uprava Mirne Rovinj odbila je da strateški partner bude proizvođač hrane Podravka. Model je za nas bio prihvatljiv: da Podravka otkupi potraživanja HBOR-a, da sve to unese u kapital, da Mirni omogućimo da nema dugove prema bankama nego da jačamo kapital. Očito da Uprava nije imala tu namjeru. Zašto imamo ovako zlonamjerno tumačenje Uprave, probajte vi dati odgovor. Rješenje za Mirnu ponudilo je Ministarstvo. Zašto nije prihvaćeno? Zato što očito proizvodnja u Mirni nije zainteresirala odgovorne ljude koji vode Mirnu, nego nešto drugo. Ali ne bih se time bavio – rekao je ministar Linić.

Dodao je da, općenito, kritike predstečajnih nagodbi dolaze od "nezadovoljnih stranaka i nekih medijskih komentara".

– Mnogima se daje mogućnost da se otpisuju dugovi. Znate, ja se jako dobro sjećam početaka, kad smo donosili zakon, tada ste nas, nezadovoljnici tim procesom, optuživali da je to po metodi kadija ti sudi, kadija te tuži. Da će država gledati svoje interese, a ne druge. Danas su optužbe obrnute, da dajemo svojim prijateljima, dajemo ovomu ili onomu. Ja bih rekao da je opća ocjena da je taj model, koji smo počeli gurati, a dobrim dijelom ga guraju i neke druge zemlje u Europi, dao određene rezultate u spašavanju radnih mjesta. Sve ostalo su nezadovoljnici koji nastoje blatiti sve što je novo. Ako ne stvaramo novo, onda su optužbe. Ako stvaramo, onda se sve pretvara u optužbe za mito i korupciju – zaključio je ministar financija.

Komentara 36

Avatar žič
žič
16:52 18.02.2014.

čovjeku koji je svojevremeno izjavio da bi ukrao da su okolnosti i prilika se ne može vjerovati ni jedna jedina rijeć,drugo lik je totalni diletant u vodjenju financija,koje su njegove ekonomske i financijske predispozicije da vodi najvažniji resor u državi,vjerovatno partijska članska iskaznica...

ZD
zdepar
16:51 18.02.2014.

liniću, zar si već zaboravio kako završavaju tvoji pomoćnici koji bespogovorno ispunjavaju tvoje zadatke, ali ne besplatno, ako si tako pošten i TRANSPARENTAN, objavi zašto onome otpisuješ milijune a zašto, običnom malom obrtniku zatvaraš obrt za 5600 kn duga kojeg ne može vratiti u roku

ĆA
ćaćaća
17:00 18.02.2014.

linić je još u sfrj.ot ekonomiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije