Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnula tvrtka

Mirnu u Rovinju treba spasiti, Sponza: Prste daleko i ćao od Mirne!

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.02.2014.
u 11:45

Je li neka izgradnja neke nove marine razlog zašto se Mirnu gura u stečaj – zapitao se Šuker

Zbog otvaranja stečajnog postupka nad Mirnom u Rovinju, tvornicom za preradu ribe osnovanom daleke 1877. godine, u Saboru su protestirali zastupnici Hrvatskih laburista, HDZ-a, IDS-a, HSU-a te nezavisni Damir Kajin koji su poručili da tu tvrtku treba spasiti. Zaključeno je da treba objaviti popis svih oproštenih dugova u predstečajnim nagodbama jer nikome nije jasno po kojim se uvjetima nekima opraštaju dugovi, a nekima ne.

Laburistica Nansi Tireli objasnila je da je predstečaj Mirne trajao 210 dana ili sedam mjeseci, te je na posljednjem ročištu 13. veljače otvoren stečaj jer je Ministarstvo financija odbilo plan financijskog restrukturiranja.

- Žalosno je da se Ministarstvo financija sedam mjeseci nije odazivalo na ročišta ni sjedalo za stol i dogovorilo se kako spasiti preko 250 zaposlenih i najmanje 150 kooperanata te proizvodnju – rekla je Tireli te dodala kako ovaj slučaj pokazuje svu apsurdnost predstečajnih nagodbi i njihove svrhe te da očito njihova poanta nije ona kako je objašnjeno kad se zakon donosio.

- Zašto opraštamo dugove uslužnim djelatnostima ili nekim pojedincima, a ne onim malobrojnima koji se u Hrvatskoj bave proizvodnjom. Konačno je došlo vrijeme da se objave svi oprošteni iznosi dosad u predstečajnim nagodbama – kazala je Tireli nakon stanke koju je zatražila te zaključila da se treba poništiti zadnje ročište i stečaj te otvoriti novi kako bi se sačuvala sva radna mjesta i proizvodnja od koje se više od 70 posto izvozi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Rovinja, IDS-ov Giovanni Spozna tvrdi da se sada nastavlja agonija radnika, kooperanata i njihovih obitelji te da njihova sudbina postaje još neizvjesnija. Problem Mirne nije nastao jučer, naglasio je, nego kada je "netko tamo napravio pretvorbu i privatizaciju na Hrvatski način".

- Tamo se promijenilo 17 uprava i dobar dio njih je koristio financijski inženjering za isisavanje novca iz tvornice – kaže Sponza te dodaje da rješenje vidi za stolom, u dijalogu otvorenih karata i iskrenih namjera u kojem će sudjelovati predstavnici radnika, grada, županije te Vlade.

- Dosta nam je svih onih koji Mirnu vide kao biznis reketarenja i nekretnina. Poručujem, prste daleko i ćao od Mirne. Istrijani jesu pitomi, ali nama je puna kapa svega – rekao je Sponza podsjetivši tako da se tvornica Mirna nalazi na jednom od najatraktivnijih zemljišta u Rovinju, a nezavisni Damir Kajin je dodao da tako dobru lokaciju ima samo Opća bolnica s kojom se također događaju "neke čudne stvari".

- Mirna ne smije stati i nema razloga zašto da stane. Tko je Mirnu doveo u situaciju da državi duguje preko 40 milijuna kuna? I drugi su dugovali, pa su ipak bolje prošli. Neka dođe netko iz Vlade pa nam objasni ovu situaciju – zatražio je Kajin.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da ova situacija s Mirnom ide "na dušu Visokom trgovačkom sudu" jer je još 2002. otvoren stečajni postupak nad Mirnom, trajao šest mjeseci da bi ga Sud onda obustavio.

- Sve drugo je nastavak priče o nekretninskom biznisu. Dugo se maštalo o najvećoj marini na Mediteranu – kazao je Hrelja te dodao da Mirnu treba dobiti tvrtka čija je prehrambena proizvodnja "core biznis".

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da svi pokazatelji pokazuju da je riječ o dobroj i kvalitetnoj proizvodnoj tvrtki, pa nije logično da se odbila predstečajna nagodba koja bi garantirala nastavak proizvodnje.

- Postavljaju se dva pitanja – tko je doveo do ove situacije te kome je u interesu stečaj jer on je u posljednjih 20 godina bio daleko pogubniji od pretvorbe i privatizacije, nestajale su tvrtke. Je li neka izgradnja neke nove marine razlog zašto se Mirnu gura u stečaj – zapitao se Šuker te zaključio da bi se zahvaljujući OIB-u vrlo lako mogla otkriti lepeza ljudi povezanih s Mirnom te gdje su oni sada i što rade.

Komentara 2

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
12:15 18.02.2014.

Mirnu u Rovinju nemre spasiti čak ni EU arbitraža oko granice, Sponza: Prste daleko od Thompsonovih CD-ja i ćao od balkanksih bajki da čemo održati pola Pirankog zaljeva!

45
456
17:31 18.02.2014.

ma daj sponza je lupetaj...jedno pricas drugo radis. koliko puta su sindikati bili kod tebe?? 10 puta sigurno, i sta si napravio nis! nisi s eni udostojio zvati ni ići kod nikoga. lako sada izigravati borca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije