Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBING

Profesorica dobila spor: Izgubila sam pet kila i bilo mi je strašno

Jelena Lenkić Pilko
Foto: Frane Šarić
01.12.2014.
u 11:36

"Vrhunac svega bila su i ravnateljeva pisma dok sam bila na bolovanju"

Jelena Lenkić Pilko, 32-godišnja zadarska profesorica fizike dobila je spor za mobing protiv srednje škole Stanka Ožanića u Zadru. Tužila je školu zbog mobinga nekadašnjeg ravnatelja, danas umirovljenog Ivana Paštara, a županijski sud u Zadru dosudio joj je i odštetu od desetak tisuća kuna koju plaća škola. Sve se odvijalo prije dvije i pol godine u srednjoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru, a omalovažavanje i vrijeđanje započelo je nakon što je profesorica pred kraj godine u prvom razredu za 11 od 34 učenika zaključila negativnu ocjenu. Jedan od učenika roditelja koji je bio u školskom odboru, bio je, kako tvrdi profesorica, razlog ravnateljeva vrijeđanja i omalovažavanja. Naime, baš je u to vrijeme bio izbor novog ravnatelja Paštareva nasljednika, a otac djeteta imao je glas...

– Ravnatelj Paštar tražio je da promijenim ocjenu za tog učenika i to sam odbila. U lokalnim novinama je potom izašao članak o navodnoj pobuni roditelja zbog 11 negativnih ocjena s komentarom ravnatelja da sam u ocjenjivanju napravila niz pogrešaka. To nije bilo točno. Uslijedili su i pritisci u školi, pa potom i njegova tvrdnja pred 46 nastavnika da sam neradnik, da ne znam brojiti do pet i da rušim djecu. Kod mene jest bilo 11 učenika s negativnom ocjenom, ali većina ih je imala negativne ocjene i u drugim predmetima. Ostala sam dostojanstvena, ali mi je bilo jako loše – rekla nam je profesorica Jelena dodajući da je ravnatelj na papiru nacrtao crnu mrlju i rekao kako je ona crna mrlja škole.

– Od šoka mi je ispred škole pozlilo i pala sam u nesvijest. Izgubila sam pet kila i bilo mi je strašno, ali vrhunac svega bila su ravnateljeva pisma dok sam bila na bolovanju. Dan za danom slao mi je pisma s prijetnjama pred otkaz. Dva dana prije nego što je otišao u mirovinu poslao je četvrto pismo u kojem je pitao jesam li možda u CERN-u i ispitujem li Božju česticu kad sam na bolovanju. Sve je bilo na osobnoj razini – rekla nam je profesorica dodajući kako se odlučila svoje dostojanstvo i ugled potražiti na sudu i zbog mnogih drugih koji trpe poniženja na poslu. – Što više ljudi treba biti u sindikatu jer smisao onih koji ponižavaju jest da onih koji se bore bude što manje. Željela sam upozoriti na ono što se događa u prosvjeti. Ponosna sam – rekla nam je profesorica Jelena Lenkić Pilko kojoj je Županijski sud u Zadru nakon dvije godine donio presudu u lipnju ove godine.

Komentara 26

KG
KG002
12:54 01.12.2014.

Također, nevjerojatno je da će ovo kaznu platiti škola, točnije, Ministarstvo, odnosno svi mi porezni obveznici, a ne ravnatelj kao privatna osoba koja ja pogriješila!

MA
maxmaxymus1
12:18 01.12.2014.

treba i privatno tužiti govnara i uzeti mu od mirovine 20-30 tisuća kuna.

YO
yocko
12:22 01.12.2014.

Bravo profesorice samo tako naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije