Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u APIS-u

Izbacili je s posla da ih ne bi tužila za mobing

Hrvoje Somun
Foto: (na fotografiji Hrvoje Somun)
Autor
Gojko Drljača
06.10.2014.
u 13:45

Šeficu računovodstva prebacili u skladište pa udaljili...

Čini se da bi političko kadroviranje u APIS-u (Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama) moglo postati najkrupniji skandal SDP-a kao najznačajnije stranke vladajuće koalicije. Više nije riječ samo o problemu uhljebljivanja čak 114 članova SDP-a i osoba prijateljski ili rodbinski povezanih sa strankom o kojem je pisalo više medija nego i o sustavnom mobingu nad zaposlenicima, prije svega političkim neistomišljenicima, čak i zbog potpore sindikalnim aktivnostima. Ovo zadnje posebno je osjetljivo za stranku koja se deklarira kao socijaldemokratska. Jedan od šokantnih slučajeva postupanja prema zaposlenicima objavio je na svojim stranicama Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. Zbog težine optužbi na račun uprave APIS-a, predsjednika SDLSN-a Sinišu Kuhara zamolili smo telefonski da nam usmeno potvrdi navode iz priče s njihove stranice te smo od njega doznali i dodatne detalje.

SDLSN je upozorio na udaljavanje s posla predstavnice radnika u NO-u iako uprava nije pokrenula postupak izvanrednog otkaza, što je preduvjet udaljavanja s posla.

Donacije kao krimen

S posla je izbačena bivša šefica računovodstva APIS-a koja je, kako tvrdi Sindikat, došla u nemilost uprave nakon što je na sjednicama NO-a počela propitivati visoke troškove službenih poslovnih kartica u inozemstvu te nakon što je odbila provesti nezakonite naloge isplate naknade za prijevoz i pomoći pojedinim radnicima. Dobila je zadatak da vodi skladište, a nakon toga, temeljem anonimnih dojava, uprava je bivšoj šefici računovodstva iskopala "krimen" traženja donacija od IBM-a iz 2010. i 2012. godine u iznosima od četiri i pet tisuća kuna za potporu njihovoj sindikalnoj podružnici.

Protiv bivše šefice računovodstva iz APIS-a nisu podnijeli kaznenu prijavu, ali su ipak zaključili da je napravila nemjerljivu štetu APIS-u te je udaljili s posla. Sindikalci tvrde da je čak predsjednik uprave APIS-a izjavio kako vjeruje da zaposlenica nije uzela novac za sebe, već za sindikat. Inače, to je uobičajena praksa, tvrde u Sindikatu. Odnosi s IBM-om nisu narušeni.

Najšokantnije je obrazloženje koje je Sindikat dobio za udaljavanje bivše šefice računovodstva i članice NO-a s posla od člana uprave APIS-a Denisa Hrestaka. On je ustvrdio da je udaljavanje "preventivne naravi", odnosno zbog sprečavanja tužbe za mobing. S. Kuhara iz SDLSN-a upitali smo je li siguran da su dobili obrazloženje člana uprave u kojem sprečavanje tužbe za mobing argumentira novim mobingom, a Kuhar nam je odgovorio da dvojbe nema jer je bio na tom sastanku.

Poziv DORH-u i inspekciji

U članku o mobingu sindikalci su se osvrnuli i na aferu o političkom zapošljavanju koja je dovela do toga da je u dvije godine po partijskoj, prijateljskoj ili rodbinskoj liniji uhljebljena četvrtina zaposlenih u APIS-u: "Dolaskom nove šefovske garniture povećao se broj zaposlenih koji po struci nisu informatičari, ali su svejedno uhljebljeni na dobro plaćenim radnim mjestima u tvrtki u kojoj po svojoj profesiji ne predstavljaju 'core business', zahvaljujući odgovarajućoj članskoj iskaznici ili povezanosti s političkim strukturama izvan i unutar tvrtke." Dodaju kako "takvi kadrovi svoj profesionalni hendikep nadomještaju održavanjem partijskih kružoka."

Sindikat je zbog svega što se događa u APIS-u zatražio reakciju DORH-a i Inspektorata rada. Dodajmo da je sadašnji predsjednik uprave APIS-a, Hrvoje Somun (na slici), član SDP-a navodno blizak Tomislavu Sauchi, voditelju kabineta premijera Milanovića. Denis Hrestak, član uprave, također je član SDP-a, a navodno je blizak šefu zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću. Politička imenovanja u APIS-u imaju dugu tradiciju. Somun je na čelu tvrtke koja servisira niz državnih institucija i javnih tvrtki naslijedio Dunju Juricu, suprugu Nevena Jurice. Nju je na čelo APIS-a, prema pisanju medija, instalirao Ivo Sanader.

Budući da je premijer Milanović višekratno tvrdio da SDP nije isti kao HDZ, čini se da će socijaldemokrati morati angažirati znatnije snage da raščiste situaciju u APIS-u u vezi s političkim uhljebljivanjem i mobingom nad neistomišljenicima.

Reakciju APIS-a možete pročitati ovdje.

>> APIS: Napisi o mobingu su neistiniti

>> Sindikat zdravstva Hrvatske: Tužit ćemo ministra Linića za mobing!

Komentara 28

Avatar AligatorXO
AligatorXO
17:15 06.10.2014.

ni glasa od moralnih veličina Jovanovića, Stazića i inih.

Avatar mg940
mg940
15:41 06.10.2014.

Neznam zakaj smo nekaj više očekivali od SDP a lopine ko i stari tj ovi su još gori, na galge

Avatar Piruška
Piruška
14:06 06.10.2014.

U Croatia Osiguranju se trenutno događa takav mobing da je to strava ali nitko se od novinara ne usudi ništa istražiti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije