Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI BITI POVLAČENJA BOCA?

'Nenamjerno do kontaminacije ne može doći. Treba čim prije provjeriti koje serije pića bi mogle biti opasne'

Screenshot HRT
07.11.2023.
u 20:23

- Nenamjerno do kontaminacije ne može doći. Znači, kada se radi ispiranje proizvodnih linija, to se provodi vodenom otopinom kiseline. Nakon toga se neutralizira vodenom otopinom lužine i sve se ispire do neutralnosti, što se i provjerava. Potrebno je dobiti uvid u serije pića koje bi mogle biti opasne. Napraviti analize i to što je prije moguće jer je riječ o zdravstvenoj ugrozi - poručuje dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

- Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu, poručili su večeras iz Coca-Cola Hrvatske u još jednom priopćenju za javnost nakon što je u Rijeci i Zagrebu zabilježeno nekoliko slučajeva trovanja nakon konzumacije njihovim pićima. 

Građani se s pravom pitaju kako se tako nešto moglo dogoditi i nadaju se da će istraga brzo otkriti što je uzrok kontaminacije. Je li do kontaminacije došlo u punionici ili negdje drugdje?

- Teško je isključiti jedan i drugi uzrok. Potrebno je napraviti analize i slijediti inspekcijske nalaze. Potrebno je, s obzirom na to da sve međunarodne ozbiljne industrije nemaju izbora, nego moraju primjenjivati najstrože međunarodne standarde za sigurnost hrane, dobiti uvid u serije pića koje bi mogle biti opasne. Napraviti analize i onda se ravnati rezultatima tih analiza. Ono što treba istaknuti je da to treba napraviti što je prije moguće jer je riječ o zdravstvenoj ugrozi. Mjerenje kiselosti ili lužnatosti može se obaviti vrlo brzo. Naš fakultet ima vrhunsku i izvanrednu opremu tako da stojimo na raspolaganju za bilo kakvu podršku, bilo eksperimentalnu, bilo stručnu - izjavio je večeras za HRT prof. Anto Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu 

Voditelj HRT-a upitao je prof. Jukića i bi li za svaki slučaj sada Coca Cola treba povući iz prodaje određene svoje napitke.  - Teško je povući. Ako postoje opasnosti ugroze za zdravlje, treba razmotriti i te mjere. Međutim, treba voditi i računa o mogućoj gospodarskoj šteti i posljedicama koje mogu nastupiti uslijed tužbi. Tvrtka stoji na raspolaganju pa onda treba dogovoriti mjere koje su u sukladnosti sa zakonom - poručuje dekan. 

POVEZANI ČLANCI:

Prof. Jukić je također pojasnio kako se radi ispiranje proizvodnih linija u sličnim kompanijama.  - Nenamjerno do kontaminacije ne može doći. Znači, kada se radi ispiranje proizvodnih linija, to se provodi vodenom otopinom kiseline. Nakon toga se neutralizira vodenom otopinom lužine i sve se ispire do neutralnosti, što se i provjerava. Tako da je vjerojatnost nastanka incidenta vrlo mala, ali ne može se isključiti. Zbog toga je potrebno uzeti uzorke, napraviti analize i djelovati što je prije moguće.

Je li se moglo dogoditi nešto neobično tijekom ispiranja tih bočica. Da nisu možda dobro isprane pa je zato nastao neki problem?

Nije vjerojatno jer u biti svi otpaci i ostaci se uklanjaju, čisti se i sve se sterilizira. Ono o čemu se osobito mora voditi pažnja, to je mikrobiološka zagađenost, tako da se pregrijanom vodenom parom sve ispire i neutralizira. Većim dijelom je proces automatiziran. Greška se ne može isključiti, ali svi ovi sustavi je minimiziraju. Zato postoji sustav sljedivosti koji omogućuje da se dođe nazad ako se ustanovi problem, da se ustanovi do izvora što može nastupiti kao poteškoća. Kako sam napomenuo, kada god se radi o agresivnim kapljevinama kao što su kiseline i lužine, neophodno je sve na kraju neutralizirati i sterilizirati. Proizvod mora biti zdravstveno, ispravan i odgovarajuće kvalitete za tržište - zaključuje dekan Jukić. 

VIDEO Pitali smo Riječane boje li se trovanja pićem: Nevjerojatno da im se to dogodilo

Ključne riječi

Komentara 8

DE
Dex
22:38 07.11.2023.

da su otrovane serije bilo bi otrovanih na tisuće pogotovo djece dakle ovdje se radi o terorirzmu i krimanalnom djelovanju

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
23:15 07.11.2023.

Kokakola je ponovno spržila.

AK
Aka
21:59 07.11.2023.

Beroš već počeo minorizitari: jedan je mladić imao samo blage promjene ...? Čovjeće niko ne smije od hrane i pića imati upaljeno ždrijelo, jednjak, želudac, pa niti blage promjene! Evo čitam Italija zabranila sintetsku hranu! Brinu o ljudima. A ovi naši ko da priča da si je auto malo ogrebal, pa to nije ništa, a priča o živom čovjeku i to mladom biću, studentu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije