Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOMINJAO HIROŠIMU I NAGASAKI

Procurilo što je Putin rekao Macronu: Zapad je zabrinut, je li zbog toga naredio evakuaciju Hersona?

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.11.2022.
u 00:16

Putin je Macronu navodno rekao da nuklearne bombe zbog kojih se Japan predao i koje su označile kraj Drugog svjetskog rata, a radi se o onima bačenim na Hirošimu i Nagasaki, pokazuju da 'ne trebate napadati velike gradove da biste pobijedili'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uznemirio je čelnike zapadnih država spominjanjem Hirošime i Nagasakija u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, tvrde diplomatski izvori. Putin je Macronu navodno rekao da nuklearne bombe zbog kojih se Japan predao i koje su označile kraj Drugog svjetskog rata, a radi se o onima bačenim na Hirošimu i Nagasaki, pokazuju da 'ne trebate napadati velike gradove da biste pobijedili'. 

U tim eksplozijama ubijeno je između 129 i 226 tisuća ljudi, od kojih su većina bili civili. Japan se saveznicima predao 15. kolovoza, šest dana nakon bačene nuklearne bombe na Nagasaki. 

- Macron je bio izrazito uznemiren. Zvučalo je kao vrlo težak nagovještaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a Kijev ostaviti netaknutim. Čini se da je to smisao njegovih prijetnji - rekao je izvor iz francuske vlade, piše Daily Mail. 

- Dvojica predsjednika su nedvojbeno razgovarala o riziku od uporabe nuklearnog oružja. Putin želi prenijeti poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje - dodao je. 

Ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom njegova sigurnosna služba rekla je pak da postoji vrlo visok rizik da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje.

I sam Putin je nedavno upozorio da će, ako zapadne sile ugroze 'integritet' ruskog teritorija, sigurno iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju, dodavši: 'Ovo nije blef.'

Macron je 12. listopada u intervjuu rekao da Francuska neće upotrijebiti nuklearno oružje kao odgovor na ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

- Francuska ima nuklearnu doktrinu koja se temelji na vitalnim interesima zemlje i koji su jasno definirani. To ne bi bilo u pitanju da je došlo do nuklearnog balističkog napada u Ukrajini ili u regiji - kazao je Macron. 

Macron posljednji je put razgovarao sa Zelenskim u utorak, kada je pristao pomoći u jačanju ukrajinske zračne obrane. Posljednji objavljeni telefonski razgovor francuskog predsjednika s Putinom bio je 11. rujna kada je Macron 'zahtijevao prekid vatre u Ukrajini i obnovu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine'.

Otkriće o komentarima na Hirošimu i Nagasaki došlo je kada je Putin upozorio stanovnike ukrajinskog grada Hersona da napuste grad ili će se suočiti s prisilnom deportacijom na teritorij pod kontrolom Rusije.

VIDEO Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižje kao neovisne države

Komentara 61

FU
Fusnota
00:24 06.11.2022.

Dokaz o jačini vojske ruske federacije, kao i osjećaju manje vrijednosti samog cipelVlade i Rusije naspram "protivnika" Ukoliko dođe do tog čina, označit će početak raspada Ruske federacije.

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
01:45 06.11.2022.

Zašto Macron uopće svako-malo razgovara sa tim teroristom? Doslovce teroristom, jer stalno širi strah svojom atomskom bombom.

ST
struj
04:26 06.11.2022.

Koji luđak prvo okupirali , anektirali i proglasili rusijom i sad bi bacili a bombu sami na sebe i kao svi bi se predali . Kako bi te jade na kraju vladali svijetom? Ovim rusima povijest je nastala 40 tihih godina prošloga stoljeća a našim susjedima sa istoka 1918 g. Koji bolesnici a samo idu okolo i prose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije