Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pročitajte što je 1938. pisalo u putovnici hrvatskog iseljenika

U većini mjesta Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka nije bilo obitelji koju barem jedan član nije napustio, a da ne spominjemo zajednice iz kojih su čak svi mlađi članovi otišli ususret boljem životu.
28. rujna 2020. u 18:38 64 komentara 152111 prikaza
Foto: Matica hrvatska
Pogledajte galeriju 1/2

Početkom prošlog stoljeća veliki val iseljavanja zahvatio je cijelu Europu. U većini mjesta Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka nije bilo obitelji koju barem jedan član nije napustio, a da ne spominjemo zajednice iz kojih su čak svi mlađi članovi otišli ususret boljem životu. 

Zanimljivo Kad vidite nešto slatko, pojavi vam se osmijeh na licu? Evo koje se objašnjenje krije iza tog

Takva je sudbina obilježila značajan dio hrvatskih područja pa tako i Krk te otoke cresko-lošinjskog arhipelaga. Uglavnom se odlazilo u New York, gdje su se otočani najviše zadržavali. Većina ih je bila sklona moru i nalazila poslove na brodovima, u obalnoj plovidbi, luci ili građevinarstvu.

 | Autor : Matica hrvatska Foto: Matica hrvatska

U putovnici Petra Milovčića napisani su i korisni savjeti za iseljenike.

"Kad polaziš u svijet, ne prodavaj svojih nekretnina. Može Ti danas-sutra trebati… U novoj zemlji budi radin i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji Te ponižava i ne radi za manju plaću od tamošnjih ostalih radnika pa će Te poštovati i tražiti radnici, i poslodavci… Budi pošten i ponosi se da si sin naroda slavnoga koji ima dostojno mjesto u svijetu. Poštuj tuđe, a svojim se diči. Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj materinski i sa svojom djecom razgovaraj samo na materinskom jeziku bez obzira na to jesu li rođena u starom kraju ili novoj zemlji. Ako je u Tvom mjestu škola ili crkva, šalji djecu u tu školu i crkvu, a ako ih nema, sam uči svoju djecu jeziku i dobrim običajima svoga kraja". 

Autor: Vanja Pavlovec Matica

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • rimac444:

  Najveći razlog iseljavanja Hrvata nakon 1918. bila je pljačka, iskorištavanje, teror Hrvata od stane srba, zato se i nisu iseljavali srbi već Hrvati sa svojih ognjišta

 • Avatar Observer
  Observer:

  Da se ovaj jadnik izjasnio kao Hrvat, nikada ovaj clanak ne bi dosao na stranice ovog portala.

 • Avatar Illyricum40
  Illyricum40:

  Merika je jedan masonski brlog bractva i jedinstva nasta na genocidu nativnih Amerikanca, pa ne cudi ca neuki stanovnici ove tvorevine ne shvacaju ni razliku izmedju drzavnosti i narodnosti -- kod njih je to naime isto. drzavnost je za amera ... prikaži još! i ostale britanske kolonijalne Anglo derivacije jednaka narodnosti ca dovoljno svidoci o potpunom pomracenju razuma i totalnom manjku logike kod ovih od internacionalne masonerije mozga-ispranih stanovnika. nikad Euro covik ne moze bit Amerikanac, ka niti Afro ili neki Azijat. to je vec od imena vridjanje pameti judi. pa vise je EU nacija nego Merika. EU je sacinjena (odnosno bila sadrzana dok internacionala nije pocela uvozili milijune afra, arapina, azijata i ostalih) samo od Europskih naroda, dok je USA odnosno merika nacinjena od Europskih naroda koji su se nazvali "Amerikancima" (nadajuci se da nitko ovi paradoks bit ce nece primjetit), svih vrsti Azijata, Afrikanaca i nativnih Amerikanaca i Meksikanaca koji su juzni rod nativnih Amerikanaca, dakle nativni Americi. ali koliko pogubljen tribas bit pa zamisljat da si "nacija" kako oni govore ("American nation" je sluzbeni izraz) od ovih elemenata koji svakom pogledom govori da se ne radi o naciji jer naciju cine isti etnicki elementi, jednak bioloski sadrzaj. potpuna izgubljenost i logickom redu kod nj.