Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD ODLAZIŠ U SVIJET

Pročitajte što je 1938. pisalo u putovnici hrvatskog iseljenika

Putovnica iseljenika
Foto: Matica hrvatska
1/2
28.09.2020.
u 18:38

U većini mjesta Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka nije bilo obitelji koju barem jedan član nije napustio, a da ne spominjemo zajednice iz kojih su čak svi mlađi članovi otišli ususret boljem životu.

Početkom prošlog stoljeća veliki val iseljavanja zahvatio je cijelu Europu. U većini mjesta Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka nije bilo obitelji koju barem jedan član nije napustio, a da ne spominjemo zajednice iz kojih su čak svi mlađi članovi otišli ususret boljem životu. 

Takva je sudbina obilježila značajan dio hrvatskih područja pa tako i Krk te otoke cresko-lošinjskog arhipelaga. Uglavnom se odlazilo u New York, gdje su se otočani najviše zadržavali. Većina ih je bila sklona moru i nalazila poslove na brodovima, u obalnoj plovidbi, luci ili građevinarstvu.

Foto: Matica hrvatska

U putovnici Petra Milovčića napisani su i korisni savjeti za iseljenike.

"Kad polaziš u svijet, ne prodavaj svojih nekretnina. Može Ti danas-sutra trebati… U novoj zemlji budi radin i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji Te ponižava i ne radi za manju plaću od tamošnjih ostalih radnika pa će Te poštovati i tražiti radnici, i poslodavci… Budi pošten i ponosi se da si sin naroda slavnoga koji ima dostojno mjesto u svijetu. Poštuj tuđe, a svojim se diči. Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj materinski i sa svojom djecom razgovaraj samo na materinskom jeziku bez obzira na to jesu li rođena u starom kraju ili novoj zemlji. Ako je u Tvom mjestu škola ili crkva, šalji djecu u tu školu i crkvu, a ako ih nema, sam uči svoju djecu jeziku i dobrim običajima svoga kraja". 

Autor: Vanja Pavlovec Matica

Ključne riječi

Komentara 64

RI
rimac444
23:32 28.09.2020.

Najveći razlog iseljavanja Hrvata nakon 1918. bila je pljačka, iskorištavanje, teror Hrvata od stane srba, zato se i nisu iseljavali srbi već Hrvati sa svojih ognjišta

Avatar Observer
Observer
00:03 29.09.2020.

Da se ovaj jadnik izjasnio kao Hrvat, nikada ovaj clanak ne bi dosao na stranice ovog portala.

Avatar Illyricum40
Illyricum40
23:52 28.09.2020.

Merika je jedan masonski brlog bractva i jedinstva nasta na genocidu nativnih Amerikanca, pa ne cudi ca neuki stanovnici ove tvorevine ne shvacaju ni razliku izmedju drzavnosti i narodnosti -- kod njih je to naime isto. drzavnost je za amera i ostale britanske kolonijalne Anglo derivacije jednaka narodnosti ca dovoljno svidoci o potpunom pomracenju razuma i totalnom manjku logike kod ovih od internacionalne masonerije mozga-ispranih stanovnika. nikad Euro covik ne moze bit Amerikanac, ka niti Afro ili neki Azijat. to je vec od imena vridjanje pameti judi. pa vise je EU nacija nego Merika. EU je sacinjena (odnosno bila sadrzana dok internacionala nije pocela uvozili milijune afra, arapina, azijata i ostalih) samo od Europskih naroda, dok je USA odnosno merika nacinjena od Europskih naroda koji su se nazvali "Amerikancima" (nadajuci se da nitko ovi paradoks bit ce nece primjetit), svih vrsti Azijata, Afrikanaca i nativnih Amerikanaca i Meksikanaca koji su juzni rod nativnih Amerikanaca, dakle nativni Americi. ali koliko pogubljen tribas bit pa zamisljat da si "nacija" kako oni govore ("American nation" je sluzbeni izraz) od ovih elemenata koji svakom pogledom govori da se ne radi o naciji jer naciju cine isti etnicki elementi, jednak bioloski sadrzaj. potpuna izgubljenost i logickom redu kod nj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije