Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARALI NA KUPNJI OPREME ZA COVID 19

Priznali krivnju, osuđeni, novčano kažnjeni i vratili 580.000 eura za koliko su oštetili EU

Ilustracija
Pixabay
21.11.2023.
u 10:41

Koristeći lažne fakture, povećali su troškove tvrtke, prikrivajući lažnu financijsku dobit, čime su oštetili proračun EU za 580.000 eura. Ipak, kazne su im ublažene zbog priznanja krivnje, nadoknade štete i suradnje s istragom.

Šest osoba i jedna tvrtka osuđeni su u Litvi, nakon što ih je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) optužio za krivotvorenje dokumenta i prevaru. Jedan od optuženika bio je vlasnik tvrtke koji se prijavio za nekoliko projekta koje je financirao EU. Radilo se o projektima promicanja malog i srednjeg poduzetništva, a u sklopu tog projekta optuženik i njegovi poslovni partneri dobili su sredstva EU za kupnju strojeva i opreme za proizvodnju zaštitnih filtera i opreme za covid-19.

Istragom je utvrđeno da je spomenuti vlasnik tvrtke dogovorio s dobavljačima da umjetno "napušu" troškove opreme, odnosno da krivotvore fakture. Nakon što bi zaprimio takve fakture, vlasnik tvrtke je, kako se tereti, dostavio krivotvorene dokumente u računovodstvenu evidenciju poduzeća. Time je, tvrdi EPPO, povećao troškove u bilanci poduzeća, što je za posljedicu imalo prikrivanje lažne financijske dobiti, na temelju koje je dobio više sredstava iz EU, oštetivši proračun EU za oko 580.000 eura.  

Šest osoba uvjetno je osuđeno na kazne zatvora od devet mjeseci do godine dana, a nekima su izrečene i novčane kazne u rasponu od 19.000 do 150.000 eura. Optuženici su priznali krivnju i nadoknadili štetu, pa je to razlog zašto su im kazne umanjene za trećinu. Što se tiče 580.000 eura, za koliko je bio oštećen proračun EU, taj je novac još tijekom predistražnog postupka isplaćen Ministarstvu gospodarstva i inovacija Litve.

VEZANI ČLANCI:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije