Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dokazi

Privedeni direktori Fimi mediji dali 26 milijuna kuna

policija (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/16
17.11.2010.
u 09:13

Ponovno otvaranje afere Fimi media korak je dalje u istrazi Skladgranje jer svi danas uhićeni povezani su s tom aferom

Policija je u srijedu zbog afere Fimi media privela Josipa Sapunara, člana uprave Hrvatskih autocesta, bivše predsjednike uprave HAC-a Juricu Prskala i Marija Crnjaka te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Zagreb – Rijeka Zlatka Korpara. Sumnjiče se da su omogućili tvrtki Nevenke Jurak izvlačenje oko 26 milijuna kuna iz HAC-a i ARZ-a.

Svečanost od 600.000 kn

Fimi media je za HAC i ARZ organizirala svečanosti otvaranja autocesta, a N. Jurak dobivala je i poslove produkcije reklamnih spotova. Procjenjuje se da su svi poslovi Fimi medije s HAC-om vrijedni oko 21 milijun kuna, a s ARZ-om je N. Jurak bila ugovorila poslove vrijedne oko 4,5 milijuna kuna.Istražitelji USKOK-a i policije obrađivali su u posljednje vrijeme posebno Sapunara jer su znali da je on bio ključan čovjek u HAC-u za izvlačenje novca preko Fimi medije. Nedavno su našli konkretne dokaze o tome, pa je on danas uhićen. No Prskalo i Crnjak kao predsjednici uprava potpisivali su sporne dokumente u kojima se Fimi mediji njezine usluge plaćalo po višestruko preplaćenim cijenama. O tome svjedoči i dokumentacija koju posjeduje Večernji list, a o čemu smo nedavno i pisali.

Novac se iz HAC-a preko Fimi medije u vezi sa svečanim otvaranjem radova izvlačio tako da su izvođači radova od HAC-a tražili odobrenje naknadnih i nepredviđenih radova. U svojim bi dopisima čak i napisali da se to odnosi na troškove svečanih otvaranja. Fimi media bi pak ispostavila tim izvođačima radova račun za organizaciju svečanosti. Ti su računi dosezali i do 600.000 kuna samo za jednu svečanost. Kad bi u HAC-u dobili te zahtjeve, uredno bi davali suglasnosti, a na tim su dokumentima imena predsjednika uprave Marija Crnjaka ili Jurice Prskala.

Karika prema Sanaderu

Sapunar je u upravi HAC-a zadužen za financije i preživio je sve smjene u upravi te tvrtke. Iako je u HAC bio došao još za Račanove vlade, opstao je u upravi jer se priklonio Kalmetinoj struji u cestogradnji. Kalmeta ga nije smijenio, a opravdanje je bilo da je Sapunar kreator svih kreditnih aranžmana te tvrtke. Njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako je J. Sapunar spreman reći sve što zna.

– Ali prvo moramo vidjeti za što se sve tereti moga klijenta – dodao je Miljević.

Crnjak je na čelu HAC-a bio do 2004. godine, a ostavku je podnio 2008. kad ga je na tome mjestu naslijedio Prskalo. On je dotad bio na čelu ARZ-a. Prskalo je pak smijenjen s mjesta čelnog čovjeka HAC-a lani, a zatim je i uhićen zbog afera s bojenjem tunela. Korpar je 2008. postao predsjednik uprave ARZ-a u kojem je dotad bio član uprave. Ponovno otvaranje afere Fimi media korak je dalje u istrazi poslova Skladgradnje braće Žužul s HAC-om i ARZ-om. USKOK-u su braća Žužul osobito zanimljiva jer postoji niz indicija da su bili izravna karika prema Sanaderu za izvlačenje novca iz državnih tvrtki. Svi jučer uhićeni također su povezani s aferom Skladgradnja.

Afere koje su potresale Hrvatske autoceste

1. SANADEROV ČVOR VUČEVICA -  Samo zbog bivšeg premijera Sanadera HAC je sagradio izlaz s autoceste u Dugobabama koji sada zjapi prazan.

2. TUNELI - HAC je Skladgradnji za 22 milijuna kuna preplatio bojenje tunela Mala Kapela i Sv. Rok. Zbog toga su bivši šefovi HAC-a već bili u pritvoru.

3. AUTOMOBILI - Bivša uprava HAC-a preko izvođača radova kupovala je luksuzne limuzine (Audi A6) vrijedne i do pola milijuna kuna.

4. HEP - HAC je HEP-u za 300 mil. kn prodao trafostanice na koje se HEP nikad nije uspio uknjižiti kao vlasnik. Taj je novac otišao za “Kalmetinu”.

5. IZMJENA TRASE - HAC je na dionici Ravča – Ploče mijenjao trasu, što se u konačnici pokazalo pola milijarde kuna skupljim rješenjem od prvotnoga. 

6. CRNJAK I IGH - Bivši direktor HAC-a Mario Crnjak ujedno je i vlasnik dionica IGH. Kao čelnik HAC-a, tvrtki čijih je dionica vlasnik dodjeljivao je unosne poslove. 

7. FIMI MEDIA - Tvrtka u vlasništvu Nevenke Jurak i preko HAC-a je izvlačila novac za HDZ i njegove čelnike. Ukupno oko 20 milijuna kuna.

8. ZAPOŠLJAVANJE - Neki su direktori u HAC-u optuženi da su uzimali mito za zapošljavanje u toj tvrtki. Svjedokinja u tom slučaju naknadno je izmijenila tvrdnje.

9. AFERA STUPIĆI - HAC je od tvrtke Signalgrad kupovao lijeve i desne prometne znakove, i to uvijek one mnogo skuplje. Umjesto 30,5, davali su 580 kuna.

10. LAŽNI RADNIK - Josip Pocrnić prima plaću u HAC-u, iako, tvrdili su u cestarskom sindikatu, u toj tvrtki baš ništa ne radi. Koristi se i službenim automobilom.

Komentara 154

EU
eurobanana
09:32 17.11.2010.

Do sada puno uhicenih a nista osudjeno....mazanje javnosti

OB
-obrisani-
12:58 17.11.2010.

čovječe, zahtjevi za izručenje se kote ko kiša..al nek su sretni da je samo to, kad im dođe ekspedicijska u posjetu ne bu im milo..

SA
santos008
14:33 17.11.2010.

Koja stranka je bila na vlasti kad je poginuo predsjednik NK \'\'Varteks\'\' i valjda direktor Varazdinske firme\'\'Cesta\'\'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije