Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pritisak ponovno raste u reaktoru 3, morat će ispuštati radijaciju

Novi problemi u Fukushimi: Opet će početi ispuštati radioaktivni plin u atmosferu kako bi se smanjio pritisak u trećem reaktoru.
19. ožujka 2011. u 10:35 33 komentara 5 prikaza
japan (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

7.52 Tajvanske vlasti su objavile da su pronašle tragove radijacije u grahu uvezenom iz Japana. 

7.45 Novi problemi u nuklearki Fukushima. Opet je počeo rasti pritisak u reaktoru 3 pa su japanski dužnosnici najavili da će radnici morati opet početi ispuštati radioaktivni plin u atmosferu kako bi se smanjio pritisak

7.35 Radioaktivna prašina i čestice zamijećene u širem području Tokija, vlasti tvrde da razina nije opasna po ljudsko zdravlje

7.30 Objavljene su nove crne brojke u Japanu: službeno je preminulo 8133 osoba, a 12.272 se još smatra nestalima. U Japanu jačaju debate o načinu na koji su vlast i TEPCO vodili operaciju hlađenja reaktora u Fukushimi. Stručnjaci za sigurnost tvrde da se kasnilo s dijeljenjem tableta s joda u blizini Fukushime.

......

19.35 Rusija će održati konzultacije s Europskoj u skoroj budućnosti kako bi se dogovorili da se dopusti veća isporuka ukapljenog plina (LNG) Japanu

18.45
Šest radnika Fukushime pati od visokog stupnja izlaganja radijaciji, javlja Russia Today

16.45
Tragovi radioaktivnosti zabilježeni i u pitkoj vodi u okrugu Fukushima

15.40
Sustav za hlađenje sada je funkcionalan u reaktorima 5 i 6 NE Fukushima. Pomoćni dizelski generator u reaktoru 6 je nastavio s radom, a pumpa za hlađenje je proradila u reaktoru 5. Službenici sada tvrde da radijacija gotovo da više i ne istječe.

15.10 Novi mali tragovi radioaktivnosti izmjereni su u vodi iz vodovoda u Tokiju i okolici, ali smatra se kako u ovom trenutku razina radioaktivnosti ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje stanovništva.

14.00 Japanske vlasti su potvrdile da je hrana iz okolice Fukushime zagađena radijacijom, te su stopirale prodaju te robe. Međunarodna agencija za nuklearnu agenciju je tim povodom izjavila: "Radioaktivni jod ima kratkorajni život, sam se raspadne u roku osam dana, ali postoji kratkotrajni rizik za zdravlje ako bi se takva grana konzumirala"

13.35
Stanje u nuklearnom rekatoru 3 je donekle stabilizirano nakon trosatnog prskanja vodom, izjavio je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano.

10.55 Napajanje još nije uključeno, ali inženjeri su spojili električne kabele te se čeka odgovor na pitanje da li će pumpe za hlađenje reaktora raditi.

10.50 Toplije vrijeme u Japanu trebalo bi olakšati posao spasiocima. Malo lakše biti će i tisućama beskućnika.

8.30 Glasnogovornik japanske vlade izvijestio je da je povišena radijacija zamijećena u špinatu i mlijeku u blizini nuklearne elektrane Fukushima. Špinat je bio uzgojen u Ibarakiju, susjednoj pokrajini, a mlijeko je iz okruga Fukushima. To je prvi takav izvještaj u kojem vlada priznaje onečišćenje hrane od kad je počela nuklearna kriza u Japanu.

8.20 Japanska nuklearna agencija je potvrdila da su proradile dizelske pumpe za hlađenje u reaktorima 5 i 6, te također da je još jedna dodatna pumpa također proradila.

8.15 Televizija NHK je javila da je japanska vojska spasila jednog mladića iz ruševina u gradu Kesennuma u okrugu Miyagi. Spašen je osam dana nakon potresa. To je područje jednog od najpogođenijih od potresa.

Na dva od šest reaktora nuklearke Fukushime Daiichi u Japanu, oštećene u potresu prije tjedan dana inženjeri tokijskog elektropoduzeća uspjeli su priključiti električnu energiju. Vodu će pokušati dopremiti u reaktore nakon što provjere djeluju li pumpe i ostala oprema. Time bi počeo postupak njihova hlađenja te bi se postupno normaliziralo stanje. Time bi se spriječilo smrtonosno ispuštanje zračenja.

>>Japanska vlada priznala radijaciju u mlijeku i špinatu kraj Fukushime

>>SAD u panici: Radioaktivni oblak stiže na Aljasku i u Kaliforniju

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Deleted user:

    Mi u Hrvatskoj rabimo nasu rijec za pritisak: TLAK !!! VL, imate li uopce kakve lektore ???

  • adan:

    ..Bravo Japanci, vi ste nacija koja zaslužuje poštovanje i moj duboki naklon!!!!

  • utatica:

    trebali su se izmjenjivati svakih sat dva!