Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obraćanje javnosti

Japanska vlada priznala radijaciju u mlijeku i špinatu kraj Fukushime

japan
Foto: AFP/PIXSELL
1/8
18.03.2011.
u 07:53

WHO vjeruje da je širenje radijacije lokalizirano i nije opasno, premda je Japan podigao razinu opasnosti na 5. stupanj


8.30 Glasnogovornik japanske vlade izvijestio je da je povišena radijacija zamijećena u špinatu i mlijeku u blizini nuklearne elektrane Fukushima. Špinat je bio uzgojen u Ibarakiju, susjednoj pokrajini, a mlijeko je iz okruga Fukushima. To je prvi takav izvještaj u kojem vlada priznaje onečišćenje hrane od kad je počela nuklearna kriza u Japanu.

8.20 Japanska nuklearna agencija je potvrdila da su proradile dizelske pumpe za hlađenje u reaktorima 5 i 6, te također da je još jedna dodatna pumpa također proradila.  

8.15 Televizija NHK je javila da je japanska vojska spasila jednog mladića iz ruševina u gradu Kesennuma u okrugu Miyagi. Spašen je osam dana nakon potresa. To je područje jednog od najpogođenijih od potresa.

22.00 Grčka je zatražila od Turske da zaustavi planove o gradnji nuklearne elektrane u blizini njihove granice

21.50
Gotovo 300 radnika radi na tome da provuče kablove do reaktora 2, a potom i do reaktora 1, 3 i 4 kako bi mogli napajati strujom električne pumpe koje bi preuzele zadaću hlađenja reaktora. Ako uspiju u tome u sljedečih nekoliko dana bi se situacija u nuklearki trebala sasvim stabilizirati. Ako pak ni to ne uspije vrlo će se vjerojatno pribjeći zakopavanju i betoniranju reaktora kako bi se spriječilo istjecanje radijacije. Rješenje koje se koristilo i u Černobilu 1986.

20.30
Japanska televizija NHK javlja da su Kinezi odbili prihvatiti teret s jednog aviona koji je sletio iz Japana, jer je zabilježena povišena radijacija. Naime, carinici su detektirali da je razina zračenja prelazi dopuštene standarde pa su naredili da se avion vrati u japanski grad Narita

20.11. Struja bi se ubrzo trebala vratiti u nuklearku Fukushima. Iz TEPCA su javili da su se uspjeli spojiti na vanjsku mrežu.

19.53 Novinar Al Jazeere teve Chao javlja da su po prvi puta zabilježeni incidenti i tučnjave na bezinskim pumpama gdje se dijele namirnice: "To je nečuveno za zemju u kojoj je pristojnost kao

16.45 - Situacija u reaktorima 1, 2 i 3 relativno je stabilna - izjavio je Graham Andrew iz agencije IAEA.

15.45 Katar je odlučio poslati Japanu tanker s tekućim plinom, a trebao bi stići 5. travnja. Zbog potresa i tsunamija Japan je izgubio devet gigavata energije i zbog toga sada mora tražiti alternativne izvore.

14.20 Neimenovani diplomat kazao je kako je radioaktivni obak stigao do južne Kalifornije ali je razina radijacije zabilježena u oblaku čak milijardu ispod ljestvice opasnosti za zdravlje.

13.30 Razina radijacije malo je porasla, ali i dalje je dovoljno nisko pa nema mjesta panici, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija. S tim u skladu, još uvijek nema potrebe za zabranom ulaska u zemlju.

12.20 Ovo je najveća kriza s kojom se japanski narod morao suočiti nakon tragedije Drugog svjetskog rata, kazao je japanski premijer Naoto Kan u obraćanju javnosti.

- Ponosim se smirenošću kojom ste prihvatili ovu situaciju i načinom na koji pomažete, kazao je. Ne trebamo biti pesimistični, cijeli je svijet uz nas i zato moramo ostati odlučni i snažni.

Kan je dodao i kako su sada uklonjene sve prepreke koje su ometale opskrbu evakuiranih stanovnika.

- Situacija u nuklerki i dalje je na rubu, a mnogo je onih koji su stavili svoj život na raspolaganje kako bi se prebrodila kriza i jasno je da ćemo učiniti sve da je prebrodimo.

12.00 Japanski premijer Naoto Kan najavio je da će sljedeći tjedan najvjerojatnije posjetiti potresom pogođena područja.

11.30.  IAEA je izvijestila kako je razina opasnosti u Japanu podignuta na 5. stupanj jer su jezgre reaktora 1, 2 i 3 potpuno uništene i izgubljena je funkcija hlađenja pa se radioaktivne čestice i dalje otpuštaju u atmosferu.

11.00. Premda je razina radijacije pala, još uvijek je prerano utvrditi daje li hlađenje reaktora očekivane rezultate.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) za ponedjeljak je sazvala sastanak o nuklearnoj krizi u Japanu. Yukiya Amano tijekom vikenda će posjetiti Beč prije nego što izvijesti vijeće 35 zemalja o posljednjim informacijama s mjesta događaja.

Japanska kraljevska obitelj izvijestila je da neće prisustvovati vjenčanju britanskog princa Williama i Kate Middleton u travnju.

10.00. Japan je proglasio kako se nuklearni incident u elektrani Fukushima Daiichi sada vrednuje kao nesreća petog stupnja (najveći stupanj opasnosti je sedam,što je bilo proglašeno u Černobilu, a do sada se incident tretirao kao nesreća 4. stupnja).

Tijekom dana mjerit će se razina radijacije uTokiju, a udaru zračenja posebno su podložni stariji ljudi.

Prije točno tjedan dana Japan su pogodili snažan potres i tsunami. Prema najnovijim podacima japanske policije, broj poginulih u potresu je 6539, a 10.259 ih je nestalo.

U knjigu žalosti u veleposlanstvu Japana u Zagreba upisala se i premijerka Jadranka Kosor.

Svih ovih dana Japan ulaže velike napore kako bi pod nadzor stavio pregrijanu nuklearnu elektranu Fukushima koja je oštećena prošlog vikenda.

Japanske vlasti šalju dodatne snage i vozila s vodenim topovima u nastojanju da spriječe taljenje reaktora. Dio nuklearke ponovno ima i električnu energiju. Reaktori 3 i 4 i dalje su u najkritičnijem stanju.

Tvrtka koja upravlja elektranom Fukushima priopćila je kako ne bi bilo nemoguće da se reaktori elektrane oblože betonom.
- Uporaba betona jest opcija, ali zasad će se nastaviti s pokušajima da se reaktori rashlade, priopćili su iz kompanije Tokyo Electric Power Co.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako vjeruje da je širenje radijacije iz nuklearke Fukushima lokalizirano i nije opasno za zdravlje ljudi.

Razorena područja polako se obnavljaju. Iz japanske vlade stiglo je priopćenje kako je vozilima hitne pomoći omogućeno kretanje prometnicom Tohoko, a otvoren je i aerodrom Sendai, koji je bio opustošen i razrušen za havarije.

U Minamisanriku je raščišćeno nekoliko cesta, a u grad su se vratili neki od preživjelih kako bi pokušali pronaći svoje najbliže. 

U svjetlu dobrih vijesti pojavila se i informacija kako je Japan zatresao novi potres, jačine 5.4 kod grada Ibaraki, a podrhtavanje se osjetilo, kažu očevici, i u Tokiju.

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
09:29 18.03.2011.

Znaju da će umreti! RADNICIMA IZ NUKLEARKE NEKOLIKO NEDELJA ŽIVOTA Pedeset radnika nuklearke u Fukušimi dobrovoljno radi na gašenju reaktora, iako zna da će posle toga živeti još samo nekoliko nedelja TOKIO - Oni su heroji Fukušime, Japana i celog sveta! Od 750 radnika nuklearne elektrane „Fukušima 1“, njih 50 je dobrovoljno ostalo da spasava svet od katastrofe. Svi oni, budući da dugo rade u elektrani i upoznati su sa time kakvom zračenju su izloženi, znaju da će umreti, ali su ipak odlučili da žrtvuju svoje živote! Nemački stručnjaci su, piše Bild, potvrdili da će najmanje 50 odsto radnika koji su ostali u elektrani sigurno umreti u roku od nekoliko nedelja. U pokušaju da spreče potpuno topljenje reaktora, japanski vojni helikopteri juče su bacili četiri tovara vode na nuklearni kompleks „Fukušima-Daići“. Reaktor 3 poliven je morskom vodom četiri puta, ali nivo radijacije u nuklearnoj centrali „Fukušima 1“ ostao je nepromenjen. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je juče da temperature u bazenu za odlaganje istrošenih nuklearnih elemenata u postrojenju „Fukušima“ dostižu dramatično visoke vrednosti. U reaktoru 4 već u ponedeljak i utorak izmerena su 84 stepena Celzijusa, a kako IAEA objašnjava u saopštenju, temperatura u bazenu za odlaganje, pod normalnim okolnostima, trebalo bi da bude ispod 25 stepeni. Japanci su suočeni i s teškom humanitarnom situacijom. Oko 850.000 domaćinstava u Japanu je bez struje pri temperaturi oko nule, najmanje 1,5 miliona domaćinstava nema tekuću vodu, lokalne vlasti su počele da mere radioaktivnost hrane, police u supermarketima su prazne, a ulice puste. Gotovo sve države - od Britanije, preko Francuske, SAD do Južne Koreje - savetovale su svoje državljane da napuste Japan ili odlože put u tu zemlju.

VI
vidimškoj
09:49 18.03.2011.

Bravo heroji. Napokon jedna dobra vijest iz razorenog Japana za napaćeni narod.

OB
-obrisani-
17:51 18.03.2011.

Forza Japan, dajte malo dobrih vijesti. Oblaganje betonom, tzv. sarkofag, je rješenje iz Chernobila, zadnja opcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije