Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pritisak migranata na granicu sve jači. 'Hrvatska se može nositi s ilegalnim ulascima'

Ovakav pritisak zahtijevao je potpuni angažman granične policije na područjima koja su najranjivija, rekao je Božinović
14. lipnja 2019. u 13:02 36 komentara 5809 prikaza
Neredi
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Tri dana nakon što je na graničnom prijelazu Maljevac postavljena pomična ograda sa šiljcima, a temelji za istu takvu konstrukciju napravljeni na obližnjim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade predstavio je izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom RH za prošlu godinu.

Zagreb: Indijski radnici zaposleni u Laura montaži NEMOGUĆE DO MAJSTORA Trebate vodoinstalatera? Sretno! Ovo su zanimanja kojih u Hrvatskoj nema ni za lijek

Naglasio je da integrirano upravljanje granicom sveobuhvatan model za europsko upravljanje granicama te je važno sredstvo za očuvanje unutarnje sigurnosti zemalja članica EU, posebice radi sprečavanja i otkrivanja nezakonitih migracija i s njima povezanog kriminaliteta kao i ostalog prekograničnog kriminala.

Dnevno 200 ilegalaca u Lici

Iz tog je izvješća proizlazi kako se Hrvatska uspijeva othrvati nezakonitim migracijama, što je svakako bitan preduvjet za ulazak u schengenski granični prostor. Lanjski pojačani pritisak nezakonitih migracija, nastavio se i ove godine, i to u još jačem opsegu. Naime, do 1. svibnja 2019. evidentirana su 4309 pokušaja nezakonitog prelaska granice. U istom razdoblju prošle godine bilo ih je 1734. Najviše onih koji pokušavaju nasilu ući u Hrvatsku, a zatim dalje prema zapadnoj Europi, dolazi iz Afganistana. Na drugom su mjestu po brojnosti državljani Pakistana. Slijede ih državljani Irana te Kosovari.

U porastu je i broj uhićenih krijumčara ljudi. Do 1. lipnja ove godine za krijumčarenje ljudima uhićeno je 340 osoba. Tereti ih se za 309 kaznenih djela. Tijekom prošle godine policija je bila prijavila 620 počinitelja za ukupno 619 djela krijumčarenja ljudi. Godinu prije prijavljenih je bilo 321, za 365 kaznena djela pa se na temelju tih brojki MUP voli pohvaliti kako su “otkrivačku aktivnost pojačali za 69,6 posto”.

Davor Božinović ZAŠTITA GRANICE Božinović: Provedena je 1101 mješovita policijska ophodnja, postavljeno je 19 kamera

Pokazalo se da su krijumčarski lanci jako dobro organizirani, no ne i bezazleni. Policija je lani evidentirala pet slučajeva napada na svoje djelatnike. Ove su godine pak kod krijumčara na području Makarske, koji su u dva vozila prevozili šestero ilegalaca, pronašli muške remene s kopčom koja se pritiskom pretvara u bodež pa su, osim za šverc ljudima, prijavljeni i za nezakonito držanje hladnog oružja.

Pojačani pritisak nezakonitih migracija proteklih je godina bio koncentriran na istočne granice Hrvatske, prema Srbiji. Sada je pak usmjeren na granicu s Bosnom i Hercegovinom, u dužini od 1010,9 kilometara. Na ukupno 51 prijelaznom mjestu duž cijele granice, ovisno o pojedinoj lokaciji i njenim terenskim specifičnostima, postavljene su ručno podizne rampe, stupovi s ljestvama za montažu nadzornih kamera Ministarstva unutarnjih poslova i betonske prepreke, provedena je 1101 mješovita ophodnja.

Najveći je pritisak u tom dijelu koncentriran na 349,6 km granice na području policijskih uprava karlovačke, ličko-senjske i sisačko-moslavačke, s tendencijom proširenja na jug i područje Policijske uprave brodsko-posavske. Za koordinatora za problematiku nezakonitih migracija na područjima karlovačke, ličko-senjske i sisačko-moslavačke uprave nedavno je imenovan Josip Rohaček, zamjenik načelnika PU karlovačke. Prema nekim neslužbenim informacijama, na području ličko-senjske uprave dnevno se u prosjeku u nezakonitom ulasku u RH otkrije dvjestotinjak ilegalaca.

Sindikat policije: 'Nesretni migranti i dalje će biti izloženi pogibelji prilikom ilegalnih ulazaka'

Instalirane kamere

U graničnoj je policiji trenutačno zaposleno oko 6500 policajca, njih još oko 2000 tisuće iz interventne policije nalazi im se na raspolaganju. Što se pak tiče opreme, lani je novcem iz Fonda za unutarnju sigurnost nabavljeno 60 terenskih vozila, 65 ručnih termovizijskih uređaja, 100 prijenosnih kamera kratkog dometa, 30 EURODAC radnih stanica te dva videozida za praćenje operativne slike stanja u Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka i u Nacionalnom koordinacijskom centru.

Vježba policije NEDOSTATAK RADNIKA Prvi put nakon rata osniva se pričuvna policija

Trenutačno je dvanaest stacioniranih kamera instalirano na granici sa Srbijom. One se nalaze na željezničkom kolodvor i stupu teleoperatera u Tovarniku, na cestama Sitnatovo – Strošinci i Sotin – Dunav, silosu Vupik-Vukovar, na Bajakovu, u Nijemcima, Šarengradu, Iloku, Bapskoj i Borovu. Još sedam ih je na granici s Bosnom i Hercegovinom, i to na prijelazu Vinjani Donji, željezničkom mostu Volinja te u Dvoru, Bojni, na brdu Buhača, brdu Čelopek i u Kaštidu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uvjeren je da je hrvatska policija učinkovita, dobro opremljena te da je stoga spremna nositi se sa sve većom problematikom ilegalnih ulazaka u Hrvatsku.

Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar Danfanielleonard
  Danfanielleonard:

  Doktori i inzenjeri samo dzogiraju netaknutom prirodom

 • dino85:

  Za sada, još se nisu glavne snage vratile iz svojih jučerašnjih prebivališta na bliskom istoku. Nastavak slijedi. Dogadjanja u susjedstvo mi sliče na Kosovo 80-tih.

 • pomorac1:

  Ova politika nije u stanju obraniti hrvatske granice, nije u stanju braniti interese prema Briselu. Mi smo na karti zapadnog balkana i ova vlada postoji dok postoji ta politika.