Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVLJANJE OGRADE

Pritisak migranata na granicu sve jači. 'Hrvatska se može nositi s ilegalnim ulascima'

Neredi
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
14.06.2019.
u 13:02

Ovakav pritisak zahtijevao je potpuni angažman granične policije na područjima koja su najranjivija, rekao je Božinović

Tri dana nakon što je na graničnom prijelazu Maljevac postavljena pomična ograda sa šiljcima, a temelji za istu takvu konstrukciju napravljeni na obližnjim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade predstavio je izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom RH za prošlu godinu.

Naglasio je da integrirano upravljanje granicom sveobuhvatan model za europsko upravljanje granicama te je važno sredstvo za očuvanje unutarnje sigurnosti zemalja članica EU, posebice radi sprečavanja i otkrivanja nezakonitih migracija i s njima povezanog kriminaliteta kao i ostalog prekograničnog kriminala.

Dnevno 200 ilegalaca u Lici

Iz tog je izvješća proizlazi kako se Hrvatska uspijeva othrvati nezakonitim migracijama, što je svakako bitan preduvjet za ulazak u schengenski granični prostor. Lanjski pojačani pritisak nezakonitih migracija, nastavio se i ove godine, i to u još jačem opsegu. Naime, do 1. svibnja 2019. evidentirana su 4309 pokušaja nezakonitog prelaska granice. U istom razdoblju prošle godine bilo ih je 1734. Najviše onih koji pokušavaju nasilu ući u Hrvatsku, a zatim dalje prema zapadnoj Europi, dolazi iz Afganistana. Na drugom su mjestu po brojnosti državljani Pakistana. Slijede ih državljani Irana te Kosovari.

U porastu je i broj uhićenih krijumčara ljudi. Do 1. lipnja ove godine za krijumčarenje ljudima uhićeno je 340 osoba. Tereti ih se za 309 kaznenih djela. Tijekom prošle godine policija je bila prijavila 620 počinitelja za ukupno 619 djela krijumčarenja ljudi. Godinu prije prijavljenih je bilo 321, za 365 kaznena djela pa se na temelju tih brojki MUP voli pohvaliti kako su “otkrivačku aktivnost pojačali za 69,6 posto”.

Pokazalo se da su krijumčarski lanci jako dobro organizirani, no ne i bezazleni. Policija je lani evidentirala pet slučajeva napada na svoje djelatnike. Ove su godine pak kod krijumčara na području Makarske, koji su u dva vozila prevozili šestero ilegalaca, pronašli muške remene s kopčom koja se pritiskom pretvara u bodež pa su, osim za šverc ljudima, prijavljeni i za nezakonito držanje hladnog oružja.

Pojačani pritisak nezakonitih migracija proteklih je godina bio koncentriran na istočne granice Hrvatske, prema Srbiji. Sada je pak usmjeren na granicu s Bosnom i Hercegovinom, u dužini od 1010,9 kilometara. Na ukupno 51 prijelaznom mjestu duž cijele granice, ovisno o pojedinoj lokaciji i njenim terenskim specifičnostima, postavljene su ručno podizne rampe, stupovi s ljestvama za montažu nadzornih kamera Ministarstva unutarnjih poslova i betonske prepreke, provedena je 1101 mješovita ophodnja.

Najveći je pritisak u tom dijelu koncentriran na 349,6 km granice na području policijskih uprava karlovačke, ličko-senjske i sisačko-moslavačke, s tendencijom proširenja na jug i područje Policijske uprave brodsko-posavske. Za koordinatora za problematiku nezakonitih migracija na područjima karlovačke, ličko-senjske i sisačko-moslavačke uprave nedavno je imenovan Josip Rohaček, zamjenik načelnika PU karlovačke. Prema nekim neslužbenim informacijama, na području ličko-senjske uprave dnevno se u prosjeku u nezakonitom ulasku u RH otkrije dvjestotinjak ilegalaca.

Instalirane kamere

U graničnoj je policiji trenutačno zaposleno oko 6500 policajca, njih još oko 2000 tisuće iz interventne policije nalazi im se na raspolaganju. Što se pak tiče opreme, lani je novcem iz Fonda za unutarnju sigurnost nabavljeno 60 terenskih vozila, 65 ručnih termovizijskih uređaja, 100 prijenosnih kamera kratkog dometa, 30 EURODAC radnih stanica te dva videozida za praćenje operativne slike stanja u Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka i u Nacionalnom koordinacijskom centru.

Trenutačno je dvanaest stacioniranih kamera instalirano na granici sa Srbijom. One se nalaze na željezničkom kolodvor i stupu teleoperatera u Tovarniku, na cestama Sitnatovo – Strošinci i Sotin – Dunav, silosu Vupik-Vukovar, na Bajakovu, u Nijemcima, Šarengradu, Iloku, Bapskoj i Borovu. Još sedam ih je na granici s Bosnom i Hercegovinom, i to na prijelazu Vinjani Donji, željezničkom mostu Volinja te u Dvoru, Bojni, na brdu Buhača, brdu Čelopek i u Kaštidu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uvjeren je da je hrvatska policija učinkovita, dobro opremljena te da je stoga spremna nositi se sa sve većom problematikom ilegalnih ulazaka u Hrvatsku.

Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

Komentara 36

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
13:24 14.06.2019.

Doktori i inzenjeri samo dzogiraju netaknutom prirodom

DI
dino85
13:09 14.06.2019.

Za sada, još se nisu glavne snage vratile iz svojih jučerašnjih prebivališta na bliskom istoku. Nastavak slijedi. Dogadjanja u susjedstvo mi sliče na Kosovo 80-tih.

PO
pomorac1
14:23 14.06.2019.

Ova politika nije u stanju obraniti hrvatske granice, nije u stanju braniti interese prema Briselu. Mi smo na karti zapadnog balkana i ova vlada postoji dok postoji ta politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije