Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNATNI GUBITAK

Pristižu reakcije o gubitku u postupku arbitraže protiv MOL-a: 'Opet trećerazredni oblik vođenja politike'

Mađarska: Cijene goriva jeftinije nego u Hrvatskoj,  no gužvi nema jer je dizel limitiran na maksimalno 10 litara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.07.2022.
u 12:24

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara (između 1,83 i 2,2 milijarde kuna) s kamatama zbog gubitka u postupku arbitraže.

Vijest o tome da je Hrvatska izgubila protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) snažno je odjeknula u hrvatskoj javnost. Večernji list, koji je prvi objavio vijest o tome, podsjeća da je postupak pokrenuo MOL krajem 2013., tužeći hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. 

Donosimo neke od reakcija.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, komentirajući ostavku ministra financije Zdravka Marića, naveo je kako je on profesionalac na svom poslu, ali da su se oko njega vodile i neke afere.

– Gospodin Marić, iako profesionalan, bio je profesionalan u vođenju neoliberalne politike koja je u Hrvatskoj prije svega porezno honorirala najbogatije, često na štetu onih koji su bili siromašni – rekao je Grbin za HRT i dodao da bi Mariću, da ostane ministar, bio jako velik problem naći novac kojim će se isplatiti milijarde kuna zbog gubitka arbitražnog postupka protiv MOL-a.

VIDEO: Zastupnik Zvonimir Troskot komentirao ostavku ministra Marića

Predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić komentirao je za N1 gubitak spora u postupku arbitraže.

“Imamo mi još takvih arbitraža. Loše, neodgovorno, neozbiljno, politikantski. Tada, kad je Vrdoljak izašao s tom gluposti, jer bilo je potpuno jasno da mi to gubimo jer smo prekršili obveze koje smo potpisali i koju je potpisao Sanader, to nije prošlo na arbitraži”, rekao je Čačić, dodavši da je dvije milijarde kuna kazne golem novac koji će prouzročiti rupu u proračunu.

Istaknuo je da je novac bačen zbog nesposobnosti i da za to neće nitko odgovarati.

"Opet trećerazredni oblik vođenja politike, razgovor kako voditi državu u kafiću u Metkoviću", rekao je Čačić koji je naveo da ne povezuje vijest o odlasku ministra Marića s gubitkom arbitraže.

“Marić je puno važniji od arbitraže za koju smo znali da smo je izgubili”, rekao je Čačić.

'Možemo se riješiti HDZ-a'

Komentirajući gubitak Hrvatske u arbitražnom sporu s MOL-om, Sandra Benčić iz Možemo je poručila da taj spor nismo smjeli izgubiti.

„Što Hrvatska može napraviti? Može se riješiti HDZ-a pa više nećemo plaćati milijarde za njihove korupcijske afere. Suradnja s MOL-om će nas na kraju koštati desetke milijardi”, smatra Benčić.

Osvrnula se u tom kontekstu i odlaska trenutnog ministra financija.

"U trenucima rastuće inflacije, uvođenja eura, nadolazeće recesije, rasta vanjskog duga, a u svjetlu današnje odluke kojom je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om, pa će morati platiti oko dvije milijarde kuna odštete, smatramo da je apsolutno neozbiljno i neodgovorno da ministar financija, kao najjači ministar u Vladi, daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, a ne ponudi niti jedno objašnjenje”, kazala je.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara (između 1,83 i 2,2 milijarde kuna) s kamatama zbog gubitka u postupku arbitraže.

Komentara 36

NE
nepokolebljiv
12:42 06.07.2022.

Strucnjaci, podobni i sposobni! Mozda probati dati djeci u puckoj skoli igrati se drzave. Tesko da bi djeca bila tako konzistantno nesposobna kao sve hrvatske vlade napunjene crvenim plemstvom od 2000-te

ZO
zoranos
13:00 06.07.2022.

A kad je Karamarko predlagao da se ne ide sa time onda je bio proglašen izdajnikom - najviše od strane Mosta! Sad smo domoljubi i moramo to platiti još dodatno 2 milijarde kuna!

IG
igorl
12:33 06.07.2022.

Za ljude koji tesko barataju brojevima... 2 milijarde kuna znaci da svaki stanovnik hrvatske, penzioner, dijete, svatko - mora iskesirati 500 kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije