Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indijski matematičar

Prirodni matematički genij – Srinivasa Ramanujan

brojevi
Foto: Liechtensteinisches Landesmuseum
07.10.2014.
u 12:11

Indijskom matematičaru Srinivasi Ramanujanu pripadaju zasluge u teoriji brojeva, gdje se posebno ističu pionirska otkrića svojstava particijske funkcije. U matematiku se zaljubio sa samo 15 godina, sa 16 je već dobio  stipendiju na sveučilištu u Madrasu, no matematika ga je toliko zanimala da je zanemario sve ostalo i stipendiju iste godine i izgubio. Ostao je siromah i u tom svojem siromaštvu nastavio se baviti matematikom.

Ipak, budući da se oženio, bio je prisiljen potražiti posao, a svojim je znanjem oduševio jednog vladinog službenika koji ga je odlučio sam uzdržavati. Ni s tim nije bio zadovoljan pa je otišao raditi kao običan službenik. I s tako skromnim zaposlenjem uspio je objaviti svoje radove u Dnevniku Indijskog matematičkog društva, gdje ga zamjećuje britanski matematičar Godfrey Hardy zbog kojeg odlazi u Englesku. Ramanujan je do svojih matematičkih otkrića došao sasvim sam, bez ikakve pomoći ili škole.

Nije ništa znao o dostignućima svojih suvremenika, no svejedno je dolazio do otkrića na vrlo kompliciranim područjima kao što su hipergeometrijski raspored, eliptični integrali ili Cauchyjev poučak. Pojma nije imao ni što je to matematički dokaz. Ne čudi stoga što su mu unatoč brilijatnosti brojni zaključci bili pogrešni.

Od svojih je kolega bio priznat, a radovi su mu objavljivani u engleskim i europskim znanstvenim časopisima. Od posljedica tuberkuloze umire svijetu potpuno nepoznat, ali priznat od svojih kolega koji su nastavili koristiti se njegovim spoznajama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije