Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prioritet postizanje nagodbe

Privremeno vjerovničko vijeće ne podržava rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produžavanja ili ugrožavanja postupka izvanredne uprave
05. veljače 2018. u 15:36 3 komentara 107 prikaza
Poslovni toranj Agrokor koncerna
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u ponedjeljak je priopćilo da mu je prioritet postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku, da cijene rad izvanredne uprave i domaćih i stranih savjetnika, a da ne podržavaju rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produžavanja ili ugrožavanja cijelog postupka.

Vjerovnici Agrokora su uložili značajna sredstva u Agrokor te su, u skladu sa zakonom, zajedno s izvanrednim povjerenikom i angažiranim savjetnicima Agrokora fokusirani na izbjegavanje stečajnog scenarija i oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina, navodi se u priopćenju Privremenog vjerovničkog vijeća. 

Željko Jovanović Kritike Jovanović: Agrokor je postao školski primjer lešinarenja u tri faze

"Postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku naš je prioritet. Privremeno vjerovničko vijeće ne podržava rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produžavanja ili ugrožavanja postupka izvanredne uprave, odnosno dovode u pitanje postizanje nagodbe u zakonom propisanom roku", ističu iz vijeća. Taj proces, kako naglašavaju, može biti uspješno doveden do kraja jedino konstruktivnim dijalogom koji se odvija primarno među vjerovnicima i namjera im je voditi ga zajedno s izvanrednim povjerenikom na upravo takav način.

"Cijenimo rad izvanredne uprave i domaćih i stranih savjetnika čiji su rezultati u proteklih deset mjeseci stabilizacija i postizanje održivosti poslovanja Agrokora, bitno poboljšanje likvidnosti sustava s pozitivnim efektima na cijelo tržište i maksimalno očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj i zemljama regije", zaključuje se u priopćenju. Privremeno vjerovničko vijeće je i sredinom prošlog tjedna, vezano uz medijske komentare o angažiranju savjetnika u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, poručilo kako podržava rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih taj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti.

Proteklih dana mediji su pisali da je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna i to potkrepljuju fakturama. Tvrtka Texo Management d.o.o., u kojoj je do imenovanja za povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila je s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna, naveli su u Jutarnjem listu.

Sindikati podržavaju izvanrednu upravu Agrokora

I dva sindikata u Agrokoru - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske podržali su u ponedjeljak rad izvanredne uprave Agrokora čiji je cilj postizanje nagodbe između vjerovnika. Dva sindikata koji u sustavu Agrokora imaju najveći broj članova, u zajedničkom priopćenju izražavaju "punu potporu radu izvanredne uprave, koji ide u smjeru sklapanja nagodbe između vjerovnika". Sklapanje nagodbe između vjerovnika jedini je način opstanka društava iz sustava Agrokora, te zadržavanja gospodarske djelatnosti i radnih mjesta, ocjenjuju sindikati.

"Radnici očekuju političko okruženje koje će osigurati uvjete u kojima će vjerovnici u postupku izvanredne uprave sklopiti nagodbu u zakonom predviđenom roku i na taj način osigurati gospodarsku budućnost društvima iz sustava Agrokora, a radnicima osigurati posao i budućnost u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Božo Petrov 'Igra gluhih telefona' Petrov: Dalić mora znati sve o slučaju Agrokor Bernardić, Ostojić i Milanović Agrokor Bernardić: Visoka primanja savjetnika u Agrokoru su legalna pljačka Kolinda Grabar-Kitarović Grabar Kitarović: 'Bila sam šokirana plaćama u Agrokoru, ali Vlada je napravila pravi posao'
Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • Mijat vrdoljak:

    A dali Bero, Grmoja i Beljak žele opstanak koncerna?

  • nogogaz:

    LEX Agrokor je nešto nalik katastrofi od Todorića. Sve normalne države brane se HEDGE novca svim raspoložljivim sredstvima, a mi mu na široko otvaramo vrata. Kad nas bude ot te budalaštine boljela glava, če bit krivi svi drugi... samo ne ... prikaži još!e oni, če u toj katastrofi zaradit teške pare. A to nikako nije ni država ni oni, kojima lopov Ivek ostao duža. Ti novi lopovi imaju ime i prezime, ali teško ćemo ikad saznat ta imena.