Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija knjige iz forenzične DNA analize

Primorac: 'Ova knjiga predstavlja novi doprinos suradnji vodećih forenzičara SAD-a i Hrvatske'

Predstavljanje knjige Dragana Primorca
Foto: Večernji.hr
1/3
23.05.2023.
u 11:14

U prepunoj auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljeno je drugo izdanje knjige “Forensic DNA Application: An Interdiciplinary Perspective”, urednika prof.dr.sc. Dragana Primorca i prof.dr.sc. Mosesa Schanfielda. Prvo izdanje knjige u SAD-u je u cijelosti rasprodano, a prema riječima jednog od najuglednijih američkih forenzičara prof.dr.sc. R.E. Gaensslena, bivšeg urednika vodećeg forenzičkog znanstvenog časopisa Journal of Forensic Sciences, knjiga „FORENSIC DNA APPLICATION: AN INTERDISCIPLINARY PERSPECTIVE“, je najsveobuhvatnije djelo iz područja forenzičke genetike do sada objavljeno.

Predstavljanju knjige su nazočili brojni uglednici iz javnog i političkog života Hrvatske, među kojima s bili rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, predstavnici sudbene vlasti, liječnici, djelatnici MUP-a, znanstvenici, studenti, itd. O knjizi su govorili: prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, prof.dr.sc. Davor Derenčinović, sudac Europskog suda za ljudska prava, prof.dr.sc. James W. Le Duc, sa Galveston National Laboratory, University of Texas Medical Branch, SAD-e te prof.dr.sc. Dragan Primorac, urednik knjige.

Drugo izdanje knjige predstavlja najnovija dostignuća na području primjene forenzičke DNA analize. U pisanju knjige uz prof.dr.sc. Dragana Primorca i prof.dr.sc. Mosesa Schanfielda, sudjelovali su vodeći svjetski stručnjaci iz područja forenzičke genetike  te srodnih područja,  a među njima su: prof.dr.sc. Bruce Budowle, bivši direktor FBI laboratorija, prof.dr.sc. Henry Lee, vodeći svjetski forenzičar, prof.dr.sc. Mitchell Holland, višegodišnji direktor DNA laboratorija američke vojske, prof.dr.sc. Frederick Bieber s Sveučilišta Harvard, prof.dr.sc. Peter Underhill sa Sveučilišta Standford, i brojni drugi. Među autore, prof.dr.sc. Primorac je po prvi put uključio i djelatnike MUP-ovog Centra forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

GALERIJA Festival znanosti u Velikoj Gorici

Predstavljanje knjige Dragana Primorca
1/19

Ovo izdanje sadrži četiri cjeline i 23 poglavlja u kojima su predstavljena sva područja u kojima se primjenjuje forenzična DNA-metodologija od etike, pravnih aspekata do politike. Prva cjelina knjige, „Osnove i metodološki pristupi“, sastoji se od osam poglavlja koja donose sveukupnu pozadinu područja. Druga cjelina, „Uporaba i primjena“, usredotočava se na mnoštvo primjena DNA tehnika opisanih u prethodnim poglavljima, od prikupljanja i čuvanja bioloških tragova, identifikacije nestalih osoba u pojedinačnim i masovnim katastrofama, bioterorizma, analize životinjskih DNA-uzoraka, forenzičke entomologije i forenzičke botanike. Treća cjelina, „Najnovija postignuća i smjernice za budući razvoj ljudske forenzičke molekularne biologije“, donosi tehnike forenzične DNA analize koje se razvijaju kao buduće tehnologije, uključujući poboljšanja identifikacije pojedinačnih tkiva; nove primjene u analizi mitohondrijske DNA; budućnost sekvenciranja sljedeće generacije u forenzičnoj analizi; korištenje DNA analize za predviđanje fizičkih obilježja očiju, kose i boje kože; i konačno područje molekularne obdukcije. Četvrta cjelina, „Pravo, etika i politika“, izdvaja ovu knjigu od ostalih sličnih, jer se bavi pravnim, etičkim i političkim pitanjima povezanima uz korištenje DNA dokaza. Ovaj odjeljak je iznimno važno štivo za odvjetnike, suce, državne odvjetnike, djelatnike policije itd.

Rektor zagrebačkog sveučilišta, prof.dr.sc. Stjepan Lakušić je na početku predstavljanja knjige pozdravio sve prisutne i zahvalio se urednicima za čast i priliku za održavanje ovog događaja na Sveučilištu u Zagrebu. Istaknuo je kako je ova knjiga najbolji primjer povezivanja akademske zajednice sa širom javnosti i naglasio golemi doprinos prof.dr.sc. Primorca razvoju forenzičnih znanosti u svijetu. 

VEZANI ČLANCI 

Kao i ostali prije njega doc.dr.sc. Davor Božinović je istaknuo kako je ova knjiga skup najnovijih znanja i praktične primjene DNA analize za sve stručnjake koji se bave ovim područjem. Posebno se zahvalio prof.dr.sc. Primorcu na iznimnoj časti i uključivanju MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, u pisanje knjige, a čiji su djelatnici autori poglavlja o DNA bazama podataka.

Prof.dr.sc. Davor Derenčinović, sudac Europskog suda za ljudska prava je u kratkom govoru istaknuo kako mu je velika čast biti autor poglavlja u ovoj knjizi i naveo je nekoliko aktualnih primjera i slučajeva iz europske sudske prakse s kojima se susreće kao sudac Europskog suda za ljudska prava. Svi slučajevi su vezani uz primjenu i korištenje DNA analize i DNA baza podataka u istragama i u sudskim postupcima.

Prof.dr.sc. James Le Duc je istaknuo kako brzi napredak u razvoju biotehnologije donosi mnogo dobroga čovječanstvu, ali da uvijek postoje i osobe koje to žele iskoristiti na loš način te je zbog toga naglasio važnost biosigurnosti i biozaštite u svim eksperimentalnim postupcima. Napredak i razvoj znanstvenih metoda je bio i ostat će brži od razvoja smjernica koje doprinose sigurnosti istraživača i opće populacije i upravo zbog toga je ova knjiga važna jer donosi najnovije smjernice u radu sa biološkim uzorcima i primjeni DNA analize.

VIDEO Od jutros zatvoren dio Horvaćanske 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije