Naslovnica Vijesti Hrvatska

Primanje Hrvatske u EU ohrabrenje je i za druge na zapadu Balkana

Jandroković: Hrvatska planira uvesti euro, ali još je prerano govoriti o tome kad će se to dogoditi.
01. srpnja 2011. u 20:00 20 komentara 3 prikaza
jandrokovic (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

EU će preživjeti samo bude li inzistirao na svojoj ideji okupljanja cijele Europe, izjavio je češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg na godišnjoj degustaciji vina koju Kleine Zeitung organizira u Poguschu u Gornjoj Štajerskoj. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji se u Poguschu susreo i s austrijskim predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova, izjavio je za Večernji list da je primanje Hrvatske u EU važno i za samu Uniju jer pokazuje da ima kredibilitet u ispunjavanju obećanja.

– Usto, sve zemlje u našem susjedstvu gledaju u Hrvatsku te su zadovoljne završetkom pregovora jer se pokazalo da je moguće postati članom ako se ispune uvjeti – kazao je Jandroković.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger rekao je da je primanje Hrvatske u EU ohrabrujuće i za druge zemlje zapadnog Balkana. Upitan bi li i prije godinu dana bio siguran da će RH završiti pregovore, češki ministar Schwarzenberg odgovorio je potvrdno:

– Za to smo se borili zajedno s Austrijom i zato je ovo za nas velik užitak. Cilj je EU proširenje na cijeli zapadni Balkan. Na prostoru s toliko različitih naroda i religija, stabilan mir bez toga nije moguć.

Jandroković je dodao da je Hrvatska zemljama u susjedstvu besplatno podijelila prijevod pravne stečevine EU i da održava savjetovanja s ministarstvima tih zemalja.

– Na njima je da ispune kriterije, a EU treba pokazati vjerodostojnost i prihvatiti ih kao svoje članove – rekao je Jandroković.

Upitan kani li Hrvatska uvesti euro, Jandroković je odgovorio pozitivno, ali i dodao da je prerano predviđati kada će to biti.

Okupljanju u Poguschu nazočili su i predsjednik uprave Styria Media Grupe AG Klaus Schweighofer te član nadzornog odbora Styria Media Grupe AG Ivan Tolj.

Češki ministar: Svaki novi kandid

Češki ministar: Svaki novi kandidat dobiva sve više ciljeve. To je opasno!

Austrijski šef diplomacije Spindelegger ustvrdio je da je na samoj Turskoj da se izbori za svoju kandidaturu, ali da zasad pomaka nema. No, češki ministar Schwarzenberg upozorio je na “opasnu tendenciju” da se svakom novom kandidatu postavljaju sve viši kriteriji.

– Posebno moram upozoriti na mijenjanje kriterija tijekom samog procesa. To se može vidjeti ako se usporede naši pristupni pregovori s hrvatskima te s onima koji još traju – rekao je češki ministar te upozorio i na to da stalno odgađanje dovodi do frustracija.

O aktualnim prijeporima unutar EU dodao je:

- Moramo prihvatiti da u EU ima bogatijih i siromašnijih članica. Bude li se inzistiralo na tome da u EU budu samo bogati, ova će generacija političara promašiti cilj.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • blackmore:

    Sada cu napisati ono sto nikad od vas hrvata nisam mogao razumjeti.imao sam(to sam mislio najvece prijatelje medju vama)dosla je balvan revolucija i ja sam taj moment ostao bez prijatelja.kako ja to kao Hrvatski srbin mogu opravdeati(nikada). sto se tice ... prikaži još!e srba izvan granic hrvatske to su njihovi problemi koji mene ne zanimaju vi ste zas***li hrvatsku koja je mogla biti oaza europe,za to vam nisu krivi srbi

  • Haurvatat:

    Schwarzenberg, ovaj lijevi, je ceski ministrant, a ovaj u sredini je spindelegger, austrijski ministrant i vicekancelar, a ovog lika sasvim desno neznam. a meni mi se cini da je vas novinar bio na vinopiji kako mijesa ministrante.

  • lojtra:

    Ponosan sam što je naš ministar vanjskih poslova bio aktivan na marginama degustacije vina :)