Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prijeti im zatvor: Ubili zaštićenog risa pa se pohvalili na Fejsu!

Pretpostavlja se da je ris kojeg su ubili lovci iz Fojnice u BiH došao iz Hrvatske
31. siječnja 2014. u 10:05 57 komentara 42586 prikaza
ris
Foto: Besim Merdžanić Facebook-profil
Pogledajte galeriju 1/2

Lovci iz BiH ustrijelili su ispod planine Vrtača zaštićenog risa te se fotografijama s ''trofejom'' pohvalili na Facebooku. Kako je ris zaštićen na području cijele Europe, ali i Zakonom o lovstvu BiH, policija je pokrenula istragu o slučaju.

Četvorici lovaca iz fojničke sekcije Prkos sada prijeti zatvorska kazna u trajanju do godinu dana, javlja Klix. Riječ je o Naimu Burekoviću, Fikretu Softiću, Hamdiji Zahiroviću i Edinu Pugonji. Oni su otkriveni nakon što je spornu fotografiju na društvenoj mreži objavio i potpisao stanoviti Besim Merdžanić koji je i sam iskoristio priliku i pozirao ispred smaknute životinje.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić kazao je kako je ris odavno iščeznuo s područja BiH. Pretpostavlja da je riječ o primjerku koji je u potrazi za hranom došao s teritorija Hrvatske.

Osuda svjetskih organizacija za zaštitu prirode

Ubrzo nakon vijesti o ubijenom risu, stigle su i osuđujuće reakcije iz svijeta. Organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su objavom fotografije lovaca iz Fojnice.

– Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njezinih prirodnih dobara, koja pripadaju cijelom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih zvijeri čije su populacije u cijeloj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom – istaknuo je Leon Kebe iz WWF-a te dodao kako se zakon koji je na snazi mora provesti, a krivci kazniti.

Procijenjeno je da je populacija risa u cijeloj Europi 8000 jedinki. U našoj regiji ris se nalazi na Karpatskim i Dinarskim planinama, ima ga i u Makedoniji. S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka od izuzetne je vrijednosti.

>>Ustrijelio labuda i pobjegao u terenskom vozilu

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar Plantago
  Plantago:

  Lovci: hrpa pijanaca koja ide kroz šumu i ubija sve živo. Nemojte mi samo o tome kako se i brinu za jadne srnice i zečiće i tamane štetne lisice i divlje svinje. Srne (i fazane i prepelice) hrane da bi ... prikaži još!a bi ih ubijali, lisice bi kontrolirali vukovi i čagljevi da ih nisu potamanili, divlje svinje su naselili tamo gdje nikad nisu bile i rade groznu štetu. Tim slavnim lovcima nema draže nego pucati u pse i mačke "jer su ušle u lovište". A ovo sve sam rekao za registrirane lovce, o krivolovcima tek da ne govorimo.

 • Avatar gladnijura
  gladnijura:

  Jedino se budale hvale vlastitom glupošću.

 • Urar:

  Ima toga i u Hrvatskoj....lani je jedan "lovac" ubio risa u okolici Lovinca. kako je s balavac sin od lovnika sve se brzo zataškalo. I još je bio ponosan....luzer.