Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pojačavaju se prijetnje Hrvatima u Vojvodini: Sve ću vas pobiti automatskom puškom

“J... li vam majčicu pseću hrvatsku da vam j...!”, piše u e-mailu koji je potpisao “zavetnik
11. ožujka 2021. u 22:51 125 komentara 10808 prikaza
Foto: PIXSELL

Kada se mislilo da su prijetnje, upadi u stanove, telefonski pozivi i slične stvari kojima su prije bili izloženi prošlost i da se više neće ponavljati, čelnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji proteklih dana upućene su nove prijetnje.

Na adresu elektroničke pošte Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) anonimni pošiljatelj, potpisan kao „zavetnik“, poslao je e-mail u kojem poručuje da će doći sa strojnicom i sve ih pobiti. “J... li vam majčicu pseću hrvatsku da vam j...! Ima da dođem s automatom u prostorije tog vašeg smrdljivog ustaškog udruženja i da vas sve pobijem ko stoku”, stoji u e-mailu koji je dobio DSHV.

Zagreb: Statue i ukrasi uklonjeni s zgrade Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu traže reakciju institucija MVEP uručilo prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije: Traži se zaštita tamošnjih Hrvata

Ishodište “bunjevački jezik”

Odmah s dobivanjem novoga prijetećeg e-maila DSHV je cijeli slučaj prijavio policiji i nadležnim institucijama od kojih očekuje brzu istragu i sankcioniranje krivaca.

– I što reći? Ne dajemo tome ni povoda ni razloga. Niti smo davali! Samo smo, sukladno demokratskim standardima i u okvirima zakonskih propisa, artikulirali interese i zalagali se za ostvarenje prava Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji. Glede ovakvih neugodnosti, naša je mogućnost, zbog isključenosti iz procesa donošenja odluka i djelovanja unutar institucija, samo da s time upoznamo javnost… Naravno, očekujemo da će predstavnici vlasti te pojave osuditi, kao i zaštitu od policije i sankcije za krivce! Ovakve i slične aktivnosti neće nas zastrašiti. Naprotiv! Osnažit će naše aktivnosti i posvećenost za boljitak ovdašnjih Hrvata, a na ničiju štetu, te za unapređenje ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa – rekao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Nove prijetnje čelnicima Hrvata u Vojvodini počele su stizati nakon što je Skupština Subotice usvojila (većinom glasova) prijedlog po kojem tzv. bunjevački jezik postaje jedan od službenih jezika u Subotici unatoč tome što za to nema zakonskoga okvira. Tome se usprotivila hrvatska zajednica u Subotici i Vojvodini pa je, pozivajući se na pozitivnu diskriminaciju, Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo inicijativu srbijanskim nadležnim tijelima i predsjedniku Srbije u kojoj traži da se hrvatski jezik, kao službeni jezik, uvede u službenu upotrebu na području Apatina, Bača, Sombora i cijele Subotice. Zahtjev HNV-a naišao je negativne reakcije u srbijanskoj javnosti, a negativno su o tome govorili i neki predstavnici državnih tijela, te su odmah potom na adrese hrvatskih institucija u Srbiji počele stizati prijetnje pojedinaca.

Vučić i dalje šuti

– DSHV najoštrije osuđuje zastrašujuće prijetnje upućene u proteklih nekoliko dana vodećim ljudima hrvatske zajednice u Srbiji, učestali govor mržnje na društvenim mrežama te povećani broj negativnih napisa u medijima o hrvatskoj zajednici i Hrvatima. Na žalost, sve te prijetnje posljedica su poduzetih legitimnih koraka u zaštiti interesa i prava Hrvata u Vojvodini glede započete procedure uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu na teritoriju Grada Subotice. Zbog prijetećih i drugih neprimjerenih sadržaja upućenih predstavnicima najvažnijih institucija Hrvata u Srbiji, od predstavnika vlasti očekujemo da ih odlučno osude, da nadležna tijela pronađu počinitelje i procesuiraju ih te da se poduzmu koraci u zaštiti onih kojima su prijetnje bez ikakvih razloga upućene – rekao je Žigmanov poslije prvih prijetećih poruka.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvats u Vojvodini Tomislav Žigmanov OSUDILI GOVOR MRŽNJE Demokratski savez Hrvata u Vojvodini: Članovi hrvatske zajednice u Srbiji dobivaju prijetnje

Zanimljivo je i da poslije svih tih novih prijetnji gradonačelnik Subotice, predsjednik pokrajinske vlade Vojvodine kao ni službeni Beograd i ministri dosad nisu reagirali

PRIJETNJE SU POJAČANE NAKON PREMIJER FILMA "DARA IZ JASENOVCA"

Prve prijeteće poruke na adrese hrvatskih institucija u Srbiji počele su stizati nakon zahtjeva HNV-a, ali i ubrzo nakon premijere igranog filma “Dara iz Jasenovca” koji je nakon prikazivanja na RTS-u izazvao brojne reakcije. Neke od poruka su: “Ti si na pogrešnoj strani Dunava te svoje ideje sprovedi u Hrvatskoj”, “Onda marš u Hrvatsku, ko te tera da živiš u Srbiji primitivni Hrvaćanine”, “Jel ti znaš gde živiš? Ovo je Srbija majku ti j...., a ne tvoja ustaška zemlja.!!! Marš iz naše zemje pa pričaj ustaški gde god hoćeš”, “Ako vam se nešto ne sviđa u Srbiji vi slobono možete ići u vašoj lepoj… kakav službeni hrvatski jezik, jel živiš u Srbiji, jel razumeš srpski?? Jel su slični da ne kažem skoro isti?” Jesu!! Šta hoćete vi ustaše!!??? Proterali ste srpski narod majku vam ustašku, a tražite u Srbiji neka prava, p.... vam materina ustaška!!! To neće moći!!!”

Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • marta22:

    Onaj tko redovno prati program Hepi TV, TV PInk i još nekih televizija s ogromnom gledanošću u kojima se svakodnevno pojavljuju Mihajlo Ulemek, Vojislav Šešelj ili Dragoslav Bokan, ne može biti iznenađen ovakvim razvojem događaja. Na tim se televizijama intenzivno ... prikaži još! proizvodi zlo u tri smjene.

  • Bunjevac=Hrvat:

    Ovo je sve posljedica njihovog podmetanja "bunjevačkog jezika"Najveći problem i najveći crimen Srbije je što forsira lažnu "Bunjevačku naciju" i toga se ne odriče.Većina ljudi u Hrvatskoj ne razumije kako je to uopće moguće jer ne razumiju povijesne procese u ... prikaži još! Bačkoj koji su doveli do krize identiteta tog dijela hrvatskog naroda zato što takvi procesi na hrvatskom matičnom tlu nisu postojali.Zato treba čitati "Bunjevački blog" gdje je sve objašnjeno.

  • miroslav.petkovic.7564:

    Ja sam davno pisa treba se dobro naoruzat protiv ceta.Puno smo tog prokockali i zapustili se.Mogli smo se ndobro opremit vojnobda nije razni lopova koji su gledali nacsebe a zemlju zapustili.Nitko nas nece branit samo u sebe se nadati.