Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pedro Sánchez

Prije dvije godine gotovo izguran iz vrha stranke, danas premijer

Pedro Sanchez
Foto: Reuters/Pixsell
02.06.2018.
u 00:15

Rajoyu je izlazna vrata otvorila presuda španjolskog suda kojom je njegova stranka proglašena prošli tjedan krivom za korupciju

Španjolski socijalist Pedro Sánchez postao je u petak premijer nakon što je prije dvije godine zamalo izguran s vrha svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), te je 2016. sve za njega moglo krenuti u sasvim drugačijem smjeru.

U petak je pobjedonosno išetao iz parlamenta u Madridu, gdje je izglasano nepovjerenje dosadašnjem konzervativnom premijeru Marijanu Rajoyu, te je pripremio kofere za selidbu u palaču Moncloa.

Za 46-godišnjeg ekonomista sve je moglo krenuti u drugom smjeru 2016. kada se stranka okrenula protiv njega i sazvala unutarstranačke izbore.

Pedro Sanchez
1/5

Sánchez se tada, nakon poraza na izborima, usprotivio odluci vlastite stranke koja je suzdržavši se od glasovanja bila dopustila Rajoyu da ostane još jedan mandat na vlasti.

Rajoy s nedovoljnim brojem zastupnika bio je ovisio o odluci najvećeg rivala PSOE-a. Socijalisti prestrašeni mogućim još težim porazom na eventualnim novim izborima suzdržali su se od glasovanja te Rajoyu omogućili manjinsku vladu.  Sazvali su zatim unutarstranačke izbore koje je Sánchez preživio unatoč malim izgledima.

U petak je, pak, naslijedio Rajoya kao sedmi premijer od kada je uvedena demokracija u zemlji, poslije smrti diktatora Francisca Franca 1975. godine.

Rajoyu je izlazna vrata otvorila presuda španjolskog suda kojom je njegova stranka proglašena prošli tjedan krivom za korupciju.

Sánchez, zaljubljenik u košarku, spreman je sada voditi Španjolsku  do idućih izbora zakazanih za 2020. premda će pravi izazov tek uslijediti.

Otac dvoje djece, oženjen marketinškom djelatnicom, mora naći kompromis s devet stranaka, uključujući katalonske i baskijske zagovornike nezavisnosti.

S njima je dosad bio u sukobu a zajednički interes pronašli su tek u uklanjanju Rajoya. Da bi ostvario tu ambiciju morat će pokazati sve vještine koje je stekao tijekom 25 godina bavljenja politikom.

Njegovi socijalisti imaju samo 84 zastupnika u parlamentu od 350 mjesta što njegov ostanak u uredu čini pravom avanturom.

Sánchez će se u nadolazećim tjednima suočiti s pritiskom rješavanja političke krize u Kataloniji, gdje zahtjev za nezavisnošću ne posustaje, ali također i pritiskom očuvanja snažnog gospodarskog rasta. Morat će zaštiti svoju stranku od udara nadirućih liberala iz stranke Građani, po anketama najpopularnije stranke. Istovremeno  će mu ukupna ljevica iz Podemosa uvjetovati daljnju podršku.

„Svjestan sam odgovornosti koju preuzimam, kompleksnog političkog trenutka kroz koji prolazi naša zemlja. Suočit ću se sa svim izazovima ponizno i predano“, rekao je Sánchez novinarima u Madridu nakon što je 180 od 350 zastupnika pokazalo „crveni karton“ Rajoyu.

"Spreman sam modernizirati i transformirati zemlju te saslušati hitne socijalne probleme mnogih ljudi koji pate zbog nejednakosti“, dodao je.

Strastveno sklon projektu Europske unije, Sánchez je bio na postdiplomskom studiju iz ekonomske politike u Bruxellesu te je radio u Europskom parlamentu i Ujedinjenim narodima.

Poštuje fiskalna pravila EU-a a već je potvrdio da će prihvatiti proračun koji je prošli mjesec donijela Rajoyeva vlada. Nije spreman odustati od strukturnih reformi koje su odobrili konzervativci što bi moglo potencirati sukob s Podemosom.

Njegovi protivnici Rajoy i Susana Díaz, koju je Sánchez porazio na unutarstranačkim izborima u PSOE-u,, dosad su ga smatrali nedoraslim za vođenje države no on je u svom naumu ostao tvrdoglav. Tu je karakteristiku pokazao 2016. kada je poručio Rajoyu „ne, znači ne“ u trenutku kada su ostali članovi PSOE-a olakšali formiranje manjinske vlade konzervativaca.

Njegovi pobornici ga smatraju mirnom osobom s talentom za stvaranje kompromisa dok protivnici tvrde kako mu nedostaje karizma i jasna politička vizija.

Pod njegovim vodstvom je PSOE, u kojeg se učlanio s 21 godinom, doživio pad popularnosti s kojim se suočavaju socijalisti diljem Europe. PSOE traži svoju ulogu na novoj fragmentiranoj španjolskoj političkoj sceni gdje su stranke Građani i Podemos narušile tradicionalno dvostranačje. Stabilna izmjena vlasti dviju stranaka koja je trajala desetljećima postala je prošlost kada se teška gospodarska kriza sručila na zemlju s 46,5 milijuna stanovnika.

Sáncheza je porazio Rajoy na izborima 2015. i 2016. Od kada je preuzeo vođenje stranke 2014. pokušava zaustaviti pad vlastitog rejtinga koji kontinuirano pokazuju ankete. To mu je kod stranačkih birača pošlo za rukom nakon što se prije dvije godine usprotivio odluci stranke. No sam PSOE ostao je ranjen tom unutrašnjom borbom.

Protivnici u kući mogli bi mu biti tako prepreka za formiranje čvrste vlade u kojoj će mjesto tražiti mnoge od devet stranaka koje su mu u petak utrle put do premijerske palače Moncloa na sjeveru Madrida.

Komentara 3

IB
iva.begovic
13:33 02.06.2018.

Bilo bi, novinarski u redu i analizirati aferu zbog koje je Rajoy morao odstupiti. Radi se o korupcijskoj aferi koja je vrlo slična FIMI mediji. Sudski postupak, naravno, nije trajao godinama, kao u Hrvatskoj. I da, naravno, osuđeno je nekolikoko protagonista, uključujući i samo stranku kojoj je izrečena novčana kazna od cca 250.000 eura. Rajoy-u nije suđeno već su zatvorske kazne različitih trajanja, a najduža je 51 godinu zatvora, izrečene tuženima, od blagajnika i tajnika stranke do lobista i tvrtki koje su sudjelovale u političkoj korupciji. Korupcije ima svugdje ali neke države na nju odgovaraju poput Španjolske i strože, a neke kao Hrvatska prve su po stupnju korupcije u EU. A našu Predsjednicu za to baš zaboli. Njezina je reakcija, pa neka vrate novac. Bljak.

DS
ds
06:03 02.06.2018.

Bla,bla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije