Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazalo nalazište

Prije 3.000 godina 'bogato' se živjelo u Alilovcima kraj Požege

Arheološko nalazište u Alilovcima (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/5
08.10.2013.
u 10:11

-Već prve godine našli smo veliku kuću približnih dimenzija deset puta dvanaest metara što je dalo za naslutiti da se radi o velikom potencijalu ovog nalazišta - rekla je arheologinja Janja Mavrović

Razdoblje belegiške kulture iz srednjeg brončanog doba, odnosno vremenu između 1600. i 1300. godine prije Krista bilo je gotovo nepoznato na tlu Hrvatske do arheološkog otkrića nalazišta Lipje u Alilovcima kraj Požege. Na njemu već petu godinu arheolozi iz Zagreba marljivo istražuju.

-Već prve godine našli smo veliku kuću približnih dimenzija deset puta dvanaest metara što je dalo za naslutiti da se radi o velikom potencijalu ovog nalazišta. U međuvremenu smo našli još jednu kuću manjih dimenzija, a ove godine također je pronađen objekt manjih dimenzija s izuzetnom finom keramikom, jedan manji lonac, zdjela i dvije bogato ukrašene amforice koje su glavna karakteristika prve faze belegiške kulture. Zanimljivo je da su te amforice premazane i grafitom koji se inače počeo na ovom području počeo obilato koristiti u vrijeme starijeg željeznog doba, odnosno tisuću godina kasnije. Ovaj podatak ne treba čuditi ako se zna se u susjednom selu Kaptolu, udaljenom svega 3 kilometra nalazi rudnik grafita koji je bio eksploatiran sve do sredine 20. stoljeća – objasnila je arheologinja Janja Mavrović, asistent na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dodala je da je analizom pronađenih kostiju koju je provela dr. sc. Tajana Trbojević Vukičević sa Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu utvrđeno da najveći postotak čine kosti goveda, svinja i jelena. Ovce i koze su zastupljene u znatno manjem broju, evidentirane su i kosti psa, a najzanimljiviji je bio nalaz dabrovog zuba.

Dosadašnjim istraživanjem potvrđeno je da su pronađene kuće građene na isti način. -Riječ je o poluukopanim stambenim objektima s nadzemnom drvenom konstrukcijom na što ukazuju velike količine kućnog lijepa kojim je drvo bilo premazano. Nadgrađe je bilo napravljeno od debljih greda ili balvana poslaganih jedni na druge i međusobno povezanih ˝muškim˝ i ˝ženskim˝ utorima.

Takav sistem gradnje se i danas primjenjuje u brojnim dijelovima Hrvatske koji obiluju drvenom građom, najznačajniji primjer takve suvremene gradnje su drvene kuće iz Turopolja, koje su zaštićene kao kulturno dobro – objasnila je arheologinja Janja Mavrović.

Od zanimljivih nalaza pronađenih u kućama u obliku kuglica je i manganit, odnosno manganova ruda. –Njihovom analizom uz pomoć rendgenske fluorescentne spektroskopija utvrđeno da se one sastoji od velike količine mangana i željeza, odnosno najvjerojatnije od manganovih i željeznih oksida. Inače, ležište manganita postoji u Srednjem Lipovcu, na jugoistočnim obroncima Požeške gore.

Daljnjim analizama će se utvrditi za što se koristio manganit, jedna od mogućnosti je i dobivanja smeđe boje, od tamno smeđe do crvenkasto smeđe – kaže Janja Mavrović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije