Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETVRTA SREĆA

Prije 17 godina ubijen je Sliško, Markoni je u bijegu, a sada je dobio 12 godina

marko nikolić markoni
Foto: MUP
1/3
17.01.2018.
u 18:42

Nikolić je bio akter jedne od najzanimljivijih priča iz novinskih crnika kronika, jer je u ožujku 2001. sudjelovao u likvidaciji Vjeke Sliška, “kralja poker automata”.

Gotovo četiri godine od izricanja nepravomoćne presude, a 17 godina od počinjenja djela, iz četvrtog pokušaja, presuda Marku Nikoliću Markoniju, kojom je osuđen na 12 godina zatvora, postala je pravomoćna. Nikolić je bio akter jedne od najzanimljivijih priča iz novinskih crnika kronika, jer je u ožujku 2001. sudjelovao u likvidaciji Vjeke Sliška, “kralja poker automata”.

Iako Sliško nikada nije bio osuđivan, u policijskim evidencijama označen je kao jedan od nositelja organiziranog kriminala, a suparničke kriminalne skupine pokušale su ga nekoliko puta likvidirati. Jedna od takvih neuspjelih likvidacija dogodila se i 1999. kada je njegov blindirani džip pogođen “zoljom”, što je za posljedicu imalo smrt nedužnog građanina Zorana Dominija.

Nakon tog atentata, uhićeni su “dečki s Knežije”, kojima se na dušu stavljao taj pokušaj Sliškove likvidacije, ali i svi raniji neuspjeli ataci na Sliškov život. I dok je u sportskoj dvorani zatvora u Remetincu trajalo suđenje “Dečkima s Knežije” odnosno tzv. zločinačkoj organizaciji, Sliško je opet napadnut. Ovaj put u pol bijela dana na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Hice u njega ispalio je James Cappiau, Nizozemac s vojnim stažem u raznim formacijama HV-a te sudionik Domovinskog rata.

Cappiaua je na licu mjesta likvidirao Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić, koji je prvo uspio pobjeći, no nakon par dana je uhićen i kasnije osuđen na devet godina zatvora. Uhićen je i Samir Ivošević, koji je kasnije optužen i osuđen zbog sudjelovanja u Sliškovoj likvidaciji prvo na 20, a zatim na 13 godina zatvora, dok je Nikolić u bijegu od dana ubojstva. Pretpostavlja se da svih ovih godina živi u Latinskoj Americi, a zbog Sliškove likvidacije suđeno mu je četiri puta.

Prvi put mu je izrečena kazna od 30 godina zatvora, no Vrhovni sud ju je poništio smatrajući da nije dovoljno dobro razjašnjeno je li bio pomagač ili supočinitelj. Na ponovljenom suđenju Nikolić je oslobođen optužbi, no i ta je presuda ukinuta. Na sljedeća dva ponovljena suđenja Nikolić je osuđen na 12 godina zatvora, s tim da je prva od tih presuda ukinuta zbog tehničkih razloga. Posljednja, onu koje je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Sanje Mazalin donijelo u travnju 2014., sada je potvrđena i postala je pravomoćna jer je Vrhovni sud odbio žalbe i Nikolića i tužiteljstva.

Komentara 2

Avatar IvanR
IvanR
20:15 17.01.2018.

Zašto se ti "kraljevi" poker aparata ne nazovu pravim imenom, narkodileri.

JU
Jurica1050
18:49 17.01.2018.

Zašto bi Sliška sudili kad je on bio samo personifikacija tadašnje vlasti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije