Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica/Varaždin

Prijava Uskoku zbog integracije Medijskog sveučilišta i VELV-a

Medijsko
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
19.01.2014.
u 09:00

Prijavljeni gradonačelnici Varaždina i Koprivnice G. Habuš i V. Želježnjak, dekan i rektor M. Milković, ministar Ž. Jovanović i šefica AZVO-a J. Havranek

Na adresu Dinka Cvitana, ravnatelja Uskoka, poslana je kaznena prijava protiv gradonačelnika Varaždina i Koprivnice Gorana Habuša i Vesne Želježnjak, dekana Veleučilišta Varaždin (VELV) i rektora Medijskog sveučilišta Koprivnica (MS)Marina Milkovića, ministra znanosti Željka Jovanovića i direktorice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmine Havranek zbog osnivanja MS-a i integracije s VELV-om.

Još nezabilježeno

Pisac prijave tvrdi kako su se udružili u zločinačku organizaciju te počinili zloporabe položaja i ovlasti kao i zloporabe u gospodarskom poslovanju.

Svjesni da kaznenu prijavu protiv bilo koga može podnijeti svatko, izvatke iz ove prijave objavljujemo stoga što su u njoj postavljena pitanja koja se već mjesecima javno postavljaju o MS-u i integraciji s VELV-om, a dosad nitko nezavisan na njih nije suvislo odgovorio

Hoće li Uskok prijavu odbaciti kao neosnovanu ili će pokrenuti istragu - to će biti takav odgovor.

“Gore spomenuta grupa ljudi je počinila do sada u poslovnom svijetu, a naročito u visokoškolskom obrazovanju, nezabilježen protuzakonit postupak osnivanja MS-a, prijenosa vlasništva između javnih ustanova i trgovačkih društava, protuzakonite i štetne kupnje i prodaje udjela, prijenosa vlasništva nad objektima, kao i investicija u objekte.” - piše u toj prijavi.

U njoj se upozorava kako su Koprivnica od medijske kuće EPH, a potom i Varaždin, kupili dopusnicu za sveučilište i prenijeli je u Koprivnicu, iako je dopusnica izdana isključivo za Medijsko sveučilište u Splitu.

Također se upozorava kako su prilikom integracije MS-a i VELV-a cjelokupna imovina, prava i obveze VELV-a prenesene na tvrtku Media uni d.o.o., koja ima osnivačka prava nad MS-om, bez procjene.

‘Naturalna privreda’

“Tko ima pravo prenositi imovinu jedne neprofitne javne ustanove na trgovačko društvo i kojim zakonom?” - pita pisac prijave.

Tvrdi kako su brojni prijenosi udjela između Grada Koprivnice, Grada Varaždina te poduzeća Media uni d.o.o. i Velv d.o.o. protuzakoniti jer su provedni bez javnih natječaja.

“Temeljem kojega zakona se vrši ‘trampa’ udjela? Je li to naturalna privreda?” - pita pisac prijave i tvrdi kako je Grad Varaždin, zbog toga što nije procijenjana vrijednost Veleučilišta, oštećen za višemilijunski iznos.

Pisac prijave upozorava i da MS, iako integracija s VELV-om još nije provedena, raspisuje natječaje za profesore kirurgije, za nastavu koja se izvodi na VELV-u.

Iz Uskoka su poručili kako ne odgovaraju na to jesu li primili koju prijavu ili nisu.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:25 21.01.2014.

Hrvatska veleučilišta naša su najsvjetlija dika jer tko što poželi to mu se ondje i naslika. Naime, na njima je prolaznost 98-postotna. Od stotine studenata ne diplomiraju jedino onaj najgluplji i onaj najljeniji. To je razumljivo jer za školarinu, koja iznosi od 15 do 20 tisuća kn na godnu, studenti ipak moraju nešto dobiti, inače nitko živ ne bi ju plaćao. Razumije se samo po sebi da je to što trebaju dobiti diploma, a znanje tu ti tamo. I onda se čudimo neukosti takvih "stručnjaka" kad se zaposle. Komercijalizacija obrazovanja uništava nas podjednako kao i korupcija i politički nepotizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije