Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNO U međimurskim dvorištima zahuktava se sezona kolinja

Prijatelji životinja: Klanje svinja primitivan je običaj

28.11.2008.
u 16:44

U međimurskim dvorištima počela je sezona svinjokolja, koja će se nastaviti tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Trihineloški pregled
I dok veterinari upozoravaju na obvezan trihineloški pregled mesa koji stoji 36 kuna, kako bi se izbjegle opasna oboljenja, protivnici klanja životinja upućuju javni apel građanima.

– Svake godine u zimskim mjesecima, počevši od posljednjeg vikenda u studenome, primitivan običaj kolinja ili svinjokolje u Hrvatskoj rezultira stotinama tisuća krvavih dvorišta i brojnim slučajevima trihineloze.

Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinji, a u vrijeme kolinja prikazan je kao običaj i prilika za zabavu na opću sramotu – ističu aktivisti udruge Prijatelji životinja te upozoravaju da se od 1. siječnja 2007. godine, stupanjem na snagu Zakona o zaštiti životinja, svinje ne smiju klati bez prethodnog omamljivanja. Propisane kazne za prekršitelje iznose od 10.000 do 15.000 kuna. No, županijski veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek kaže da je vrlo teško kontrolirati način klanja svinja u dvorištima.

Upozorava na obvezan trihineloški pregled koje smiju obavljati veterinarske stanice u Čakovcu i Prelogu, ambulanta Jug u Čakovcu i Švenda eko farm servis iz Čehovca. Država će, otkrije li se trihinela, podmiriti štetu vlasniku, no samo ako je meso dao pregledati. Prijatelji životinja smatraju da u Hrvatskoj zakonski treba regulirati da omamljivanje i klanje životinja smije provoditi isključivo stručna osoba kako je to i propisano u zemljama Europske unije.

Nema humanog klanja
– Klanje u dvorištu nije zabavan i vrijedan običaj, a osim toga, svojoj djeci ostavljaju sramotno kulturno naslijeđe. Humanog klanja nema, a etički razvijeno društvo i pojedinci su oni koji streme suosjećanju i nenasilnoj prehrani – zaključuju.

Prilikom klanja bez omamljivanja svinjama se prereže grkljan i ostavlja ih se da iskrvare.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije