Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Priče o 12 Hrvata koji su mijenjali svijet

Hrvati su svijetu dali i najvećeg putnika koji je Europi otkrio Kinu i Daleki istok
28. prosinca 2019. u 21:21 57 komentara 3758 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Znanstvenici, izumitelji, književnici, umjetnici, istraživači, učenjaci… Hrvati se mogu ponositi cijelim nizom istaknutih sunarodnjaka koji su kroz povijest svojim djelovanjem zadužili kako svoju domovinu, tako i cijeli svijet, no mnogi premalo znaju o hrvatskim velikanima.

Također, Hrvatska nije iskoristila potencijal da se na svjetskoj sceni brendira kroz uspjehe svojih velikana te je stoga Večernji list u 2020. godini odlučio pokrenuti veliki multimedijalni projekt “Hrvati koji su mijenjali svijet”.

Tako će tijekom prvih šest mjeseci iduće godine u tiskanom izdanju objavljivati tekstove o dvanaestoro velikana čija su dostignuća učinila svijet boljim i kvalitetnijim mjestom za život. To su Ruđer Bošković, Faust Vrančić, Sveti Jeronim, Nikola Tesla, Andrija Štampar, Ivana Brlić-Mažuranić, Andrija Mohorovičić, Ivo Andrić, Julije Klović, Marko Marulić, Ivan Meštrović i Marko Polo.

>>Cijelu priču i profile 12 Hrvata koji su mijenjali svijet pročitajte u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

 | Autor :

 

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
prof. dr. sci. Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Ivan Šarić s profesoricom Marijanom Ivanov raspravlja o štednji i uvođenju eura
 • Avatar Django
  Django:

  Trebalo je tiskati kalendar sa tim velikanima, uz svakog napisati kratak tekst i to poklanjati svim političarima i činovnicima iz EU koji će slijedećih pola godine boraviti u Zagrebu.

 • josip:

  Sad će protest svrba zbog Tesle! samo malo, evo ga ide....

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  "Smatram svojom dužnošću,da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom". Rekao je u ovoj zgradi Nikola Tesla, 24 svibnja 1892 godine.Dakle SVOJOJ zemlji i gradu Zagrebu. A kome nije jasno da je Hrvat?