Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Preživjeli smo najdepresivniji dan u ovoj godini

Hrvatski stručnjaci nisu sigurni koliko je jučerašnji dan opravdano nosio naziv najdepresivnijega dana u godini, a slažu se da tmurni ponedjeljak sa sobom nosi određene rizike.
18. siječnja 2010. u 18:36 1 komentara 3 prikaza
dep
Foto: Krešimir Žanetić

Depresivni ste, a posljednjih dana imate osjećaj kao da vam sve ide nizbrdo? Ne očajavajte, nije sve tako crno kakvim se čini, samo ste preživjeli najdepresivniji dan u godini. Prema formuli koju je još prije nekoliko godina razvio britanski psihijatar dr. Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu, ovogodišnji 18. siječnja najturobniji je dan 2010. godine.

Pri izračunu Arnall u obzir uzima niz čimbenika poput vremena, prosječna duga, poslijeblagdanske depresije, čak i prekršenih novogodišnjih obećanja. Najdepresivniji dan najčešće pada trećeg ponedjeljka u siječnju, a poslodavci tada uobičajeno bilježe rekordne izostanke s posla. I broj samoubojstava toga je dana veći od prosjeka, no psihijatri diljem Britanije upozoravaju da ne treba podlijegati trenutku jer najdepresivniji će dan u godini brzo proći.

– Trećeg ponedjeljka u siječnju ne donosite važne odluke, pričekajte bolja vremena. Velika je vjerojatnost da ćete u tako depresivnu raspoloženju, makar nesvjesno, pogriješiti u procjeni stvarnog stanja u kojem se nalazite - kaže psihijatrica Audrey McCoghin. Hrvatski pak stručnjaci nisu sigurni koliko je jučerašnji dan opravdano nosio naziv najdepresivnijega dana u godini, a slažu se da tmurni ponedjeljak sa sobom nosi određene rizike.

– Teško je reći da su takvi izračuni točni jer postoje dvije skupine ljudi; oni s psihijatrijskom dijagnozom i oni bez nje – objasnila je prof. dr. Vera Folnegović Šmalc iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Riječ je o tome da je ponedjeljak krizni dan u zdrave populacije, 
osobito među ljudima koji imaju obitelj. Baš oni, nakon vikenda koji su proveli u toplini obitelji i suočavanja s grubim problemima poslovnog ponedjeljka mogu doći na ideju o samoubojstvu.

– Zbog toga su posebice u Zagrebu dostupni telefoni za pomoć, a i stigma odlaska psihijatru među zdravim je ljudima manja. Sve to znatno utječe na manji broj onih koji sebi žele oduzeti život – kaže prof. Šmalc te dodaje da pozitivnu ulogu u svemu ima i vjera jer se samoubojstvo smatra smrtnim grijehom.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    ...jadne ovcice HDZ-a....glavu gore....stojimo uza vas...!!!