Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prevareni Crveni križ: 1944. stekli smo dobar dojam o Jasenovcu...

U knjizi pod nazivom "Veze Međunarodnog odbora Crvenog križa i Nezavisne Države Hrvatske" objavljeno je 77 općih dokumenata o djelovanju Crvenog križa na području nekadašnjeg NDH.
02. veljače 2010. u 09:20 267 komentara 712 prikaza
'jasenovac02_nnn_unu_010210'
Foto: 'Photoshop'
Pogledajte galeriju 1/9

Ustaški logor Jasenovac bio je sramotna ljaga, kako je to za rata rekao Alojzije Stepinac. I on se osobno zalagao za pomoć i izbavljenje zatočenika iz tog logora, ali nije uspijevao zbog nepopuštanja ustaških vlasti. O njegovim zalaganjima svjedoči i najnovija knjiga dokumenata iz arhive Međunarodnog odbora Crvenog križa u Ženevi koju su upravo objavili Podružnica Hrvatskog instituta za povijest iz Slavonskog Broda, Hrvatski državni arhiv te Spomen-područje Jasenovac. U knjizi pod nazivom "Veze Međunarodnog odbora Crvenog križa i Nezavisne Države Hrvatske", koja je prva u predviđenom nizu, objavljeno je 77 općih dokumenata o djelovanju te međunarodne humanitarne institucije na području nekadašnje Jugoslavije, ali s najvećim naglaskom na NDH. Priredio ih je mr. sc. Mario Kevo.

Kontrolirani razgovori
Najveći broj dokumenata, koji su i najznačajniji, odnosi se na Švicarca Juliusa Schmidlina, koji je u siječnju 1943., nakon pristanka NDH, imenovan za poslanika Međunarodnoga Crvenog križa u NDH. On je, međutim, bio skromnih mogućnosti, jer je ustaška vlast nastojala kontrolirati kuda se kreće i s kime razgovara, posebice kad je obilazio koncentracijske logore.

Njegov najveći obilazak bio je u srpnju 1944., kad je obišao Jasenovac, Staru Gradišku i druge logore, i s tog obilaska nastao je opsežan izvještaj. Jasenovac je pregledavao 17. srpnja, kad su nastale i fotografije uz tekst, no nije smio razgovarati sa zatočenicima. Koliko je zapravo bio ograničen u inspekciji, govori rečenica iz njegova izvještaja da je o viđenom u Jasenovcu "stekao relativno dobar dojam", kao i da je "svuda bio najbolje primljen"!

Dokumenti o Židovima
Svejedno su zanimljivi detalji koje je uočio u logoru, od ciglane i tvornice lanaca do toga da je ondje zamijetio najviše Židova po žutim oznakama koje su nosili. Među dokumentima je i niz onih koji se bave upravo Židovima. Tako Schmidlin u studenome 1943. izvješćuje Ženevu da je u Jasenovcu oko 800 Židova, od toga pet žena i desetero djece, a u Staroj Gradiški i Gređanima Salašu oko 400 Židova, od toga 65 žena i 15 djece.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • -obrisani-:

    To admine! Imaš pivu od mene!

  • -obrisani-:

    G. Stepinac je u crkvi najstroze osudio rusenje sinagoge u Zagrebu, u Praskoj ulici, godine 1941 rijecima: \"This was terribly wrong! The House of God of any faith is a sacred place...\" Njemacki vrhovni sef u NDH, Glaise von Hortenau, ... prikaži još!nau, zapisao je usvoj dnevnik: \"Da je neki njemacki biskup izjavio nesto slicno, najmanje sto bi se mu dogodilo jeste koncentracioni logor!\"

  • ZoranMilic:

    hrvati , NECE TE SE IZVUCI!!!!