Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Preuzima li HDZ Hrvatski Crveni križ

'03.05.2013., Knin - Clanica predsjednistva HDZ-a Josip Rimac, kandidatkinja za gradonacelnicu Grada Knina. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
12.12.2013.
u 07:32

Josipa Rimac, kninska gradonačelnica i članica Predsjedništva HDZ-a, potpredsjednica je Crvenog križa, kao i Franjo Gregurić

Pretvara li se Hrvatski Crveni križ u svojevrsni ogranak HDZ-a? Tako tvrdi dio ljudi “iznutra”, upozoravajući na vjerojatni ishod današnjeg izbora novog izvršnog predsjednika HCK-a.

– Počasni predsjednik dr. Josip Jelić i potpredsjednica Josipa Rimac, u dogovoru s vrhom HDZ-a, planiraju na mjesto izvršnog predsjednika postaviti Roberta Markta, bivšeg glavnog državnog inspektora – kažu upućeni. Uporište im je u činjenici da je Rimac, gradonačelnica Knina, članica predsjedništva HDZ-a iako statut te međunarodne humanitarne organizacije izričito brani da osoba na visokoj funkciji u političkoj stranci istodobno obnaša visoku funkciju u tijelima Crvenog križa. Statut Hrvatskog CK-a nije baš tako decidiran, pa ih je Međunarodni komitet iz Ženeve ljetos upozorio da temeljni dokument upravo u tom dijelu moraju uskladiti s međunarodnim pravilima. U tom slučaju Rimac ne bi mogla biti potpredsjednica Crvenog križa Hrvatske, kamo je došla nakon funkcije ravnateljice kninskog Crvenog križa, koju sad pak obnaša njena sestra. Također, R. Markt je sredinom 2011. godine pristupio HDZ-u.

Komentar Josipe Rimac na sve to nismo jučer dočekali. Iako priznaje da statut moraju mijenjati, dr. Jelić tvrdi da nije riječ o HDZ-ovim akvizicijama.

– Na javni natječaj javila su se četiri kvalitetna kandidata, a mi u izbornom povjerenstvu, Franjo Gregurić, ja i još dvije kolegice iz Glavnog odbora, razmatrali smo ponude i razgovarali sa svakim od njih. R. Markt pokazao se, ocjena je svakog od nas, najkvalitetnijim kandidatom, ima dobre radne rezultate, ima viziju i komunikativan je – objašnjava dr. Jelić.     

>>Pomažu siromašnima, djeci, bespomoćnima i nikada ništa ne traže

Komentara 42

Avatar lapolapo
lapolapo
09:12 12.12.2013.

...a tko radi u crvenom krizu, kume ,kumovi rodbina do kada?

Avatar Carrera
Carrera
09:23 12.12.2013.

dok nam se država raspada i gospodarstvo propada, kukuriku koalicija se već 2 godine svog mandata bavi isključivo kadroviranjima svojih članova na sva moguća radna mjesta i nažalost ničim drugim, a sad je tobože crveni križ odjednom problem?!?!?!

DO
dosaosam
17:31 12.12.2013.

Cilj HDZ a je jasan ovladati Crvenim križem jer nakon njihove vladavine a i ovih sada svi ćemo u kuhinje Crvenog križa.Tu će biti izvor bogatstva i blagostanja.Jedino će pomjeniti umjesto crvenog zvat će se Stožer za križ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije