Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Cibona

Pretraga ureda bila je zakonita

Slavko Midžor/PIXSELL
15.09.2017.
u 17:29

Ivica Lovrić i Josip Klemm optuženi su zbog pozajmice od 550.000 eura koju je Klemmova tvrtka dala Ciboni za transfer Darija Šarića

Pretraga ureda Ivice Lovrića, kada je oduzeta i neka dokumentacija, bila je zakonita. Odlučilo je tako jučer optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, i to nakon što je početkom tjedna ispitalo policajce i svjedoke koji su nazočili pretrazi kod Lovrića, optuženog s Josipom Klemmom u aferi Cibona.

Riječ je o slučaju u kojem USKOK tereti Lovrića da je s Klemmovim poduzećem sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura za pokrivanje transfera košarkaša Darija Šarića. Cibona se obvezala da će zajam vratiti uz osam posto kamata, ali i da će Klemm dobiti znatan dio odštete ako Šarić jednostrano raskine ugovor.

Raskinut ugovor

Do realizacije ugovora nije došlo jer ga je raskinula Gradska skupština smatrajući da se radi o lihvarskom ugovoru, zbog čega je Klemm tužio Cibonu. Spomenuta optužnica protiv Klemma i Lovrića te Klemmove tvrtke Klemm sigurnost podignuta je u lipnju 2016., no još nije potvrđena. Razlog tome je što je jedno optužno vijeće bilo odgođeno zbog Klemmove bolesti, dok je na drugom obrana tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje iskazi svjedoka koji su ispitani u USKOK-u bez nazočnosti odvjetnika, što je sukladno zakonu.

Kako se na takvu odluku ima pravo žalbe, spis je otišao na Vrhovni sud, koji je potvrdio odluku optužnog vijeća, odbivši žalbe Lovrića i Klemma. Kada je zakazana nova sjednica optužnog vijeća, obrane su zatražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji pretraga Lovrićeva ureda. Tvrdili su da je pretraga nezakonita jer zapisnici o pretrazi nisu potpisani. Stoga je sud saslušao svjedoke koji su nazočili pretrazi. Oni su potvrdili da su bili nazočni, no tvrdili su da im nitko nije kazao što su njihove obveze. Policajci koji su obavljali pretragu kazali su da je sve bilo po zakonu.

Priznao krivnju

Sud je odlučio da je riječ o zakonitoj pretrazi, a kako obrana i na tu odluku ima pravo žalbe, spis se ponovo seli na Vrhovni sud, čime je prolongirana i odluka o pravomoćnosti optužnice i početak suđenja. S Klemmom i Lovrićem na početku je bio optužen i Dragutin Kosić, koji je u međuvremenu priznao krivnju te je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

I Lovriću i Klemmu ovo je druga optužnica. Prvi je pravomoćno optužen u aferi Štandovi, a drugi nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloporabe.     

Komentara 2

DA
darwil
14:28 16.09.2017.

Dodaj i Bandić zar misliš da su mogli išta bez njega.

DU
Deleted user
19:05 15.09.2017.

Antunović,Klemm,Lovrić..garancija za marifetluke..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije