Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Klemm osuđen na godinu dana i ne mora vratiti nestali novac

Josip Klemm
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
06.07.2017.
u 20:09

Klemm je održao govor rekavši kako branitelji više nisu šikanirani kao za bivše vlasti i naglasivši da je zadovoljan jer su “oba pala”

– Poštujem odluku suda. Drago mi je što me u ovom postupku osudila lijepa i pametna žena. U životu morate biti spremni na sve i kada krenete u neku bitku, morate znati da će vam netko i vratiti. Zadovoljan sam jer su oba pala. Prije tri godine kada je ovo krenulo, mene se htjelo prikazati kao hrvatskog branitelja koji je oštetio proračun. Sada se to nigdje ne spominje. Svjesni ste da smo živjeli u jednom vremenu kada su bili šikanirani ne samo hrvatski branitelji nego i učitelji i sindikati. Srećom to je sada iza nas, a kako bi rekao naš ratni zapovjednik Ante Gotovina, okrenimo se budućnosti. Meni je kao čovjeku drago da branitelji više nisu na cesti te da nas ne vode ljudi koji to nisu zaslužili – kazao je Josip Klemm jučer po izlasku iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda i to nakon što je doznao da je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Neobavljene usluge

Prema optužnici, Klemm se teretio da je nalagao svojoj tvrtki Klemm sigurnost da drugim tvrtkama plaća račune za neobavljene usluge. Radilo se o 90 računa s ukupnim iznosom od 2,9 milijuna kuna. Taj iznos nepripadajuća je imovinska korist koja su stekla poduzeća kojima je Klemm sigurnost plaćao neobavljene usluge. No od tih tvrtki novac se ne može oduzeti jer su one brisane iz sudskog registra. Isto tako, čulo se iz obrazloženja sutkinje Maje Štampar Stipić, novac se ne može oduzeti ni od Klemm sigurnosti, jer su promjenom činjeničnog opisa ispuštena obilježja kaznenog djela. Ispada tako da tih 2,9 milijuna kuna koje je Klemm sigurnost drugim tvrtkama platila za neobavljene usluge neće biti oduzete nikome, a Klemm će na koncu ipak morati platiti troškove sudskog postupka i financijskog vještačenja u iznosu od oko 11.000 kuna.

Josip Klemm
1/4

Promijenili iskaze

Tužiteljstvo ga je na početku teretilo da je iz tvrtke izvukao novac, koji mu je potom bio vraćen na ruke, no na koncu su odustali od te optužbe, ustvrdivši samo da je novac nenamjenski trošio. Do promjene stava tužiteljstva došlo je nakon što su Klemmovi suoptuženici promijenili iskaze tijekom suđenja. Naime, oni su prije početka suđenja priznali krivnju te su se nagodili s tužiteljstvom, a tada su tvrdili da su novac koji je uplaćivan na račune njihovih tvrtki, vraćali na ruke Klemmu. Kao svjedoci su pak tvrdili nešto sasvim drugo. Klemm je inače na prvom ispitivanju priznao krivnju, no na sudu je u obrani porekao optužbe, tvrdeći da je krivnju svojevremeno priznao kako bi spasio djelatnike i tvrtku

Komentara 30

KO
kowski
15:47 06.07.2017.

koji domoljub. on pere lovu, ne plača porez i on sebe smatra nekim domoljubom, a mi koji radimo za siču i još nam pola uzmu od toga mi smo komunjare i treba nas se rješit.

SI
siskic
15:48 06.07.2017.

odmah se poziva na braniteljstvo. šta je to posebna kasza izuzetna od zakona ? pa ko njima više može nadavati, a što sve ne traže. ko će poniti proračun za njihove prohtijeve? da je pameti...svi koji su u realnom sektoru bi prestali sa radom. pa evo vam država pa se loptajte sa njom.

DU
Deleted user
17:10 06.07.2017.

Klemm ugledan??!! hihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije