Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka haaškog suda

Presude Gotovini, Čermaku i Markaču 15. travnja

gotovina
14.03.2011.
u 15:46

Gotovina se u haaškom pritvoru nalazi već više od pet godina, Čermak i Markač oko četiri godine.

Tri godine od početka suđenja, hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač saznat će kako im je presudilo raspravno vijeće haaškog suda. Vijeće u sastavu predsjedavajući, Alphons Orie (Nizozemska), Uldis Kinis (Latvija) i Elizabeth Gwauza (Zimbabwe) obavijestilo je strane u postupku da je odlučilo presudu u slučaju “Gotovina i ostali” izreknuti u petak, 15. travnja 2011. u 11 sati. Do tog trenutka Gotovina će u pritvoru već provesti 5 godina i četiri mjeseca, Markač otprilike godinu dana manje, Čermak godinu i pol.

Suđenje je počelo 12. ožujka 2008., završilo 1. rujna 2010. Tužiteljstvo je izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (za Gotovinu 25, 19 za Čermaka i 13 za Markača). Suci su sami pozvali svojih 7 svjedoka. Počelo je nervozno (nakon rata obrana i smjene glavnih odvjetnika Markača i Čermaka), tako i završilo (nervozom tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika). Obrane koje vode Luka Mišetić (Gotovina), Goran Mikuličić (Markač) i Steven Key (Čermak) bile su, nakon završnih riječi početkom rujna 2010. zadovoljne obavljenim poslom za svoje branjenike.

Očekivalo se da će presuda generalima biti izrečena još u prosincu, no došlo je do odgode, navodno stoga što je nekolicina sudaca bila angažirana i na drugim suđenjima. Hrvatska javnost napeto očekuje te presude, pogotovu stoga što su tužitelji zatražili drakonske kazne za trojicu poznatih i u RH popularnih generala, optuženih da su nakon Oluje proveli etničko čišćenje Srba, te da su krivi za ubojstva ili prikrivanje, kao i za sudjelovanje u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu.

Tužitelji su za Gotovinu zatražili 27 godina zatvora, 23 godine za Markača i 17 godina za Čermaka (ukupno 67 godina). Presude će zacijelo imati posljedice i na RH, jer će predstavljati haašku istinu, ne samo o generalima, nego i o Oluji. Ipak, bit će to prvostupanjska presuda...

Komentara 327

VI
vidimškoj
16:27 14.03.2011.

a zato su kradezeovci navalili sa zahtjevima za vize. Svima se sada putuje u Sjevernu i Južnu Ameriku. A ja se pitam zašto ?????

TO
Toni12345
16:50 14.03.2011.

Uhhh.... Blistave su vam pobjede u tim ratovima, nema što! Posebno u 1. svjetskom ratu, gdje su vas Austrougari pobili ko mačiće.

OB
-obrisani-
16:22 14.03.2011.

mozete i nasera orica da pozovete na slavu,on je tradicionalni prijatelj hrvatskog naroda,taman i on da proslavi bratunac.....ma idi.....samo nemoj da slava bude za bajram,naser je veliki vernik.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije