Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNA BITKA

Presuda Trgovačkog suda: Država mora Koprivnici i županiji isplatiti 5,4 milijuna kuna

koprivnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
08.07.2020.
u 13:56

Trgovački sud dao im je za pravo i presudio da je sporazum valjan. Tužbu je podigla i Varaždinska županija.

Država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Koprivničko-križevačkoj županiji mora isplatiti 3,5 milijuna kuna s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom, a Gradu Koprivnici 1,9 milijuna kuna za najamninu školskih objekata. Presuda je to, nepravomoćna, Trgovačkog suda u Varaždinu objavljena 2. srpnja.

Županija i Grad Koprivnica podnijeli su tužbu potkraj kolovoza 2018. godine tražeći od države isplatu 2,6 milijuna kuna, a pred Božić te iste godine dodatnih 2,8 milijuna kuna. Prije toga pokušali su mirno riješiti spor i obratili se Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, no u zakonskom roku od tri mjeseca nisu dobili odgovor. Podsjećaju da su s Ministarstvom 2013. sklopili sporazum o sufinanciranju troškova najamnine za zgradu Gimnazije i sportsku dvoranu u Koprivnici, izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

Županija i Grad su kao javni partneri po ugovornom modelu JPP-a 10. srpnja 2006. sklopile ugovor za izgradnju škole i dvorane u Koprivnici s privatnim partnerom, tvrtkom Tehnika s.p.v. na rok od 25 godina. Ministarstvo je u sporazumu iz 2013. preuzelo obvezu da u državnom proračunu svake godine osigura sredstva za sufinanciranje 55 posto troškova mjesečne najamnine, te da ta sredstva uplaćuje Županiji i Gradu. No, to sufinanciranje je kasnije naprasno prekinuto. Država se u cijelosti protivi tužbi i tužbenom zahtjevu. Istina je, tvrdi, da je sporazum o sufinanciranju troškova najamnine sklopljen, no osporava obvezu podmirenja sufinanciranja troškova najamnine i plaćanja tužiteljima, kao i obvezu osiguravanja sredstava za financiranje po modelu JPP-a u državnom proračunu.

Država, naime, tvrdi da je prekršena odredba Zakona o proračunu jer je sporazum sklopljen bez potrebnih suglasnosti i ishođenja odluke Vlade i Ministarstva financija, pa je zapravo - ništetan. MZOS je 19. prosinca 2012. uputilo Ministarstvu financija prijedlog odluke Vlade za sufinanciranje troškova najamnine za školske građevine izgrađene po modelu JPP-a prema ugovorima zaključenima prije travnja 2012., no Vlada je u ožujku 2013. odgovorila da odluka nije primjenjiva jer nema suglasnosti Ministarstva financija i još nekoliko ministarstava i institucija.

U svibnju 2013. MZOS je s Koprivničko-križevačkom županijom, Gradom Koprivnicom i Varaždinskom županijom potpisao ukupno devet sporazuma o sufinanciranju troškova najamnina. Kad su nastali problemi s podmirenjem preuzetih obveza, MZOS je 2016. od Ministarstva financija zatražilo mišljenje jesu li obveze preuzete na pravno ispravan način. Odgovor je bio da - nisu. Županija i Grad su u tužni navelo da su pretpostavljali da MZOS ima potrebnu suglasnost Vlade i da ministar ne bi, znajući za posljedice, preuzimao obveze bez suglasnosti.

- Radi se o zakonitom sporazumu koji proizvodi pravne učinke i kojeg je potrebno ispoštovati jer propusti jedne ugovorne strane ne mogu i ne smiju biti razlogom ništavosti sporazuma - smatraju.

Trgovački sud dao im je za pravo i presudio da je sporazum valjan. Tužbu je podigla i Varaždinska županija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije