Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Dinamo 2

Vrhovni sud odlučio: Mamiću se može suditi u odsutnosti

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/6
08.07.2020.
u 13:34

Stav suda je kako nema prepreka da se Mamiću, optuženom da je oštetio jedan od najeksponiranijih klubova u RH, sudi u odsutnosti

Odbjeglom Zdravku Mamiću koji se prije dvije godine u bijegu pred hrvatskim pravosuđem sklonio u Međugorje u aferi Dinamo 2 sudit će se u odsutnosti. Odlučio je tako Vrhovni sud, potvrdivši odluku Županijskog suda u Osijeku, a odbivši žalbu Mamićeve obrane.

U aferi Dinamo 2 Mamić je s više osoba optužen za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su tijekom godina iz Dinama izvukli više od 200 milijuna kuna. Toj optužbi pripojena je i ona da je s Dinamova računa u Austriji dizao novac koji je trošio za osobne potrebe.

Optužnice su spojene i suđenje bi prema nekim najavama trebalo početi na jesen na Županijskom sudu u Osijeku. No Mamić je od lipnja 2018., kada je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, također zbog malverzacija koje je počinio u Dinamu, iz kojeg je, prema optužnici zajedno s bratom Zoranom i Damirom Vrbanovićem, izvukao oko 100 milijuna kuna, nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Zdravko Mamić
1/5

Prije objave nepravomoćne presude, pobjegao je u BiH, čije državljanstvo uz hrvatsko ima, a za njim je raspisana i međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. Iako je Hrvatska tražila njegovo izručenje, BiH je to odbila uz obrazloženje da djela za koja se on tereti u Hrvatskoj u BiH nisu kaznena djela.

Stoga je odlučeno da mu se sudi u odsutnosti, a odluku suda u Osijeku sada je potvrdio i Vrhovni sud.
- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti.

Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina.

Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku korist na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka. Iako će se optuženiku suditi u odsutnosti to ne umanjuje njegova prava na obranu.

Zakon o kaznenom postupku jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti - navedeno je u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Što se tiče nepravomoćne presude na koju je osuđen u lipnju 2018., na Vrhovnom sudu još koliko je, poznato, nije zakazana sjednica na kojoj se treba raspravljati o žalbama na tu presudu. Njegov brat Zoran nepravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, što mu prema zadnjim događanjima iz Dinama, nije nikakva prepreka da ponovo postane trener maksimirskog kluba.

>> Samo još tri osobe na svijetu znaju što i ovaj Hrvat, pogledajte kako to radi!

Ključne riječi

Komentara 9

HE
Herceg56
14:20 08.07.2020.

Predugo ovo traje?

KA
kanđija
14:50 08.07.2020.

Isti taj Vrhovni sud kada su pripadnici armije i vojske sao krajine koji su ubijali i palili po hrvatskoj odbija dati suglasnost da se odbjeglim sudionicima sudi !!!! Sjetite se samo kapetana Dragana, generala Aksentijevića i mnogim drugima.

DU
Deleted user
14:58 08.07.2020.

Kljucni dio teksta je... :"zakon jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti." Odjvetnicka igra, pustit ce da ga osude u odsutbosti, a nakon toga ide obnova postupka, kad se pojavi na sudu, drugim rjecima, jos bar pet godina sudske trakavice i love odvjetnicima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije