Naslovnica Vijesti Svijet

VIDEO Novi incident iznad Baltika: F-16 letio uz zrakoplov ruskog ministra obrane

Baltičko more je postalo područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza
21. lipnja 2017. u 20:54 171 komentara 25236 prikaza
Foto: Screenshot

Borbeni zrakoplov F-16 letio je iznad Baltičkog mora uz zrakoplov koji je prevozio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, ali se umiješao ruski borbeni zrakoplov Suhoj-27 pa se F-16 udaljio, priopćila je danas Rusija, dok NATO ima nešto drugačiju verziju događaja.

IZNAD BALTIKA Rusi presreli američki zrakoplov B - 52

Baltičko more, piše Reuters, postalo je područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza. Početkom mjeseca, ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je američki bombarder B-52 iznad Baltika, dok je letio uz rusku granicu. Protuzrakoplovna obrana otkrila je oko 7 sati američki avion te ga natjerala da se identificira, jer je letio u neutralnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, u blizini ruske granice, pa je potom poslan Su-27 da ga presretne.

Taj je incident, ističe agencija, imao sva obilježja Hladnog rata.

Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane prikazalo je snimku zrakoplova F-16 koji lete paralelno sa zrakoplovom ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti. Tada se ruski Suhoj-27 postavio između dva zrakoplova i nagnuo se tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio. F-16, za kojeg ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zračni prostor.

NATO je priopćio da je danas pratio tri ruska zrakoplova iznad Baltika, uključujući dva borbena zrakoplova koja nisu odgovarala na pozive zračne kontrole ili zahtjeve da se identificiraju.

"Uobičajena praksa nalaže da kada god se neki zrakoplov približi zračnom prostoru NATO-a, Savez i nacionalne zračne snage se dižu u zrak kako bi pratili te letove", priopćio je NATO.

"Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, održavajući sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji", pojašnjava se u priopćenju.

 Također se dodaje da nisu imali informaciju tko je u zrakoplovima.

avion DRAMA U ZRAKU Švicarski lovci presreli Putinov predsjednički zrakoplov bear bombarders ZRAČNI DVOBOJ Bliski susret: Američki lovci presreli ruske bombardere i lovce u blizini Aljaske Cessna Kršili zabranu leta Borbeni avioni presreli zrakoplove blizu Obamine rezidencije
ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

  • babovac:

    To što milijuni migranata navaljuju u Europistan bez papira nikom ništa, glavno da se ne približi neki ruski avion.

  • Deleted user:

    hina.. i vecina drugih medija..pisu i objavljuju gluposti..

  • jureh77:

    Rusi provociraju ispred svoje obale