Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRZAVICE

VIDEO Novi incident iznad Baltika: F-16 letio uz zrakoplov ruskog ministra obrane

Foto: Screenshot
21.06.2017.
u 20:54

Baltičko more je postalo područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza

Borbeni zrakoplov F-16 letio je iznad Baltičkog mora uz zrakoplov koji je prevozio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, ali se umiješao ruski borbeni zrakoplov Suhoj-27 pa se F-16 udaljio, priopćila je danas Rusija, dok NATO ima nešto drugačiju verziju događaja.

Baltičko more, piše Reuters, postalo je područje sve većih napetosti između Moskve i zapadnog vojnog saveza. Početkom mjeseca, ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je američki bombarder B-52 iznad Baltika, dok je letio uz rusku granicu. Protuzrakoplovna obrana otkrila je oko 7 sati američki avion te ga natjerala da se identificira, jer je letio u neutralnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, u blizini ruske granice, pa je potom poslan Su-27 da ga presretne.

Taj je incident, ističe agencija, imao sva obilježja Hladnog rata.

Televizijski kanal ruskog ministarstva obrane prikazalo je snimku zrakoplova F-16 koji lete paralelno sa zrakoplovom ministra obrane na vrlo maloj udaljenosti. Tada se ruski Suhoj-27 postavio između dva zrakoplova i nagnuo se tako da su bili vidljivi projektili koje je nosio. F-16, za kojeg ruska strana ne zna kojoj zemlji pripada, tada je napustio taj zračni prostor.

NATO je priopćio da je danas pratio tri ruska zrakoplova iznad Baltika, uključujući dva borbena zrakoplova koja nisu odgovarala na pozive zračne kontrole ili zahtjeve da se identificiraju.

"Uobičajena praksa nalaže da kada god se neki zrakoplov približi zračnom prostoru NATO-a, Savez i nacionalne zračne snage se dižu u zrak kako bi pratili te letove", priopćio je NATO.

"Kada zrakoplov NATO-a presretne drugi zrakoplov, identificira ga vizualno, održavajući sigurnu udaljenost cijelo vrijeme. Kada je to gotovo, zrakoplov NATO-a se udalji", pojašnjava se u priopćenju.

 Također se dodaje da nisu imali informaciju tko je u zrakoplovima.

Komentara 171

BA
babovac
22:05 21.06.2017.

To što milijuni migranata navaljuju u Europistan bez papira nikom ništa, glavno da se ne približi neki ruski avion.

DU
Deleted user
22:21 21.06.2017.

hina.. i vecina drugih medija..pisu i objavljuju gluposti..

GV
golub Vaso
00:58 22.06.2017.

Rusi provociraju ispred svoje obale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije