Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Preokret u anketama: Bandić tijesno pobjeđuje Bernardića

'13.10.2012., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic i zagrebacki zupan Stjepan Kozic otvorili su na Bocarskom domu izlozbeno-prodajni sajam Dani hrane i tradicijskih proizvoda. Vise od 50 obrtnika, zana
Foto: 'Grgur Zucko/PIXSELL'
1/3
25.11.2012.
u 09:30

U istraživanju Ipsos Pulsa sadašnji zagrebački gradonačelnik u prvom krugu dobiva 33 posto, a SDP-ov kandidat 23 posto glasova, no u drugom krugu bitka je posve neizvjesna

Borba za mjesto gradonačelnika Zagreba između Milana Bandića i SDP-ova kandidata Davora Bernardića na skorim lokalnim izborima trenutačno je posve neizvjesna, no u prednosti je ipak sadašnji gradonačelnik, pokazalo je najnovije istraživanje koje je za portal Politikaplus izradila agencija Ipsos Public Affairs.

Statistička greška

Prema tom istraživanju, provedenom od 8. do 12. studenog na uzorku od 1004 birača, Bandić u prvom krugu dobiva 33% glasova, a Bernardić 23%. U drugom krugu tijesno pobjeđuje – Bandić! Sadašnji zagrebački gradonačelnik u drugom krugu dobiva 45,4% glasova, a Bernardić 41,2%. No kad se uzmu u obzir samo ispitanici koji će sigurno i vjerojatno izaći na izbore, onda je razlika između Bandića i Bernardića manja – prvi dobiva 45,5%, a drugi 42,7%. A kad se uzmu samo glasovi onih koji će sigurno izaći na izbore, onda se između njih vodi mrtva utrka – Bandić dobiva 44,4%, a Bernardić 44,1% glasova. Tako se s manjom izlaznošću na izbore smanjuje i Bandićeva prednost.

Istraživanje je pokazalo i da Bandića podržava većina HDZ-ovih glasača, ali čak i između 17 i 19% birača SDP-a, HNS-a i Laburista.

Najnovije istraživanje Ipsos Pulsa pokazalo je veliki preokret u raspoloženju zagrebačkih birača jer su dosadašnje ankete koje su se provodile o izborima za gradonačelnika Zagreba u prvom krugu uglavnom davale blagu prednost Bandiću, no u drugom krugu ipak bi Bernardić glatko pobijedio. Sad je pak Bandić u prednosti iako na razini statističke pogreške.

Od ostalih kandidata za gradonačelnika, treće mjesto u istraživanju je zauzeo Vladimir Ferdelji, kandidat HSS-a, HSLS-a sa 17% glasova, što je porast u odnosu na prijašnje ankete u kojim je dobivao maksimalno 10%. Iza njega slijedi kandidat Hrvatskih laburista Robert Prugovečki sa 5,5%, a kandidat HDZ-a Drago Prgomet dobiva samo 5,3% glasova. HNS-ovac Dragan Kovačević pak dobiva 3,1%.

Bernardić preslab kandidat

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Bernardić ne može sam pobijediti Bandića jer je preslab kandidat i za to mu treba pomoć stranke. Pa tako o rejtingu SDP-a ovisi i Bernardićev uspjeh. Do lokalnih izbora pak Puhovski očekuje da će SDP zbog stanja u državi slabjeti, a ne jačati. Za Bandića kaže da se o njemu sve zna – i njegove prednosti i mane pa i nedokazane sumnje u korupciju i toga su birači svjesni. Ferdelji, smatra Puhovski, nema velike šanse za ulazak u drugi krug jer biračko tijelo stranaka koje ga podržavaju nije uopće kompatibilno.

>> Bandić skromno: Nisam savršen, ali sam još uvijek najbolji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije