Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši guverner

Željko Rohatinski iznenada preminuo u 68. godini

Željko Rohatinski
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
12.12.2019.
u 18:43

Rohatinski je u svom mandatu uživao veliko povjerenje građana koje je stekao oštrim kritikama na račun vlade, ali i potezima koji su, pokazalo se kasnije, spasile hrvatski bankarski sustav od ozbiljnih problema kad je 2008 godine izbila kriza

Iznenada je u 68 godini života preminuo bivši guverner središnje banke Željko Rohatinski, koji je u dva mandata obavljao dužnost guvernera Hrvatske narodne banke. Na čelno mjesto HNB-a postavila ga je Račanova vlada, a na suradnji mu se zahvalio Zoran Milanović, koji je na tu poziciju postavio Borisa Vujčića.

Rohatinski je u svom mandatu uživao veliko povjerenje građana koje je stekao oštrim kritikama na račun vlade, ali i potezima koji su, pokazalo se kasnije, spasile hrvatski bankarski sustav od ozbiljnih problema kad je 2008 godine izbila kriza. Zamjeraju mu da je mlako reagirao kod kredita sa švicarskim francima, odnosno što ih nije zabranio. U vrijeme kad su banke plasirale te kredite Rohatinski je često slao upozorenja o problemima koje prati zaduživanje u francima,  no ipak nije išao tako daleko da ih zabrani. U vrijeme kreditne euforije Rohatinski je nametnuo bankama obavezu staranja velikih rezervi, zbog kojih su one i danas među najkapitaliziranijim bankama u Europskoj uniji.

Bivši guverner Rohatinski lakše je nalazio zajedničku riječ s građanima i medijima nego s premijerima, a ponešto o svom odnosu i iskustvu iz ponovljenog guvernerskog mandata opisao je u ovih dana objavljenoj autobiografskoj knjizi Persona non grata, gdje Rohatinski  opisuje najuzbudljivije razdoblje svog profesionalnog života.

- Moji stavovi o recentnim ekonomskim zbivanjima i uvjerenje da naš problem nije nedostatak znanja, već nedostatak hrabrosti da se djeluje nisu bili dobro primljeni od uobičajenih oponenata iz politike, poslovnog sektora i struke. Proglasili su me intervencionistom, antiglobalistom, populistom... Za takve sam uvijek bio i ostao persona non grata. Netko tko im, pozivajući se na opće dobro, otežava unosne poslove i relativizira njihove uspješne karijere, napisao je Rohatinski u knjizi koja je objavljena netom prije njegove iznenadne smrti.

- Jedno vrijeme, dok je bio guverner špekuliralo se i o uključivanju Željka Rohatinskog u politiku, a kontroverzan će ostati i njegov odnos s Ivicom Todorićem, kod kojega je radio nakon odlaska iz Hrvatske narodne banke.

Rohatinski je autor niza stručnih članaka i  knjiga, dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad.   

- Pratili su me atributi kejnesijanac, monetarist, suverenist... Bilo je i drugačijih, ovisno o autoru, trenutku ili ciljevima. Nikad se nisam smatrao ničim od toga. Nastojao sam gledati što se stvarno zbiva i misliti svojom glavom. S takvim pristupom nije jednostavno naći istomišljenike niti je ugodno. Za svoje se poglede trebate izboriti čvrstim argumentima, gubeći prijatelje, a ponekad stvarajući i neprijatelje, opisao je Rohatinski domete svog rada u dvostrukom guvernerskom mandatu.

Njegovim odlaskom domaća  ekonomska znanost ostaje bez   izuzetnog stručnjaka, a oni koji su ga dobro poznavali bez iskrenog prijatelja.

Od odlaska iz središnje banke Rohatinski je objavio tri knjige. U onoj o krizi, objavljenoj u proljeće ove godine, Rohatinski  je istaknuo da su različite metode mjerenja pokazale  da je u deset godina izgubljeno oko 26 milijardi eura BDP-a i 180.000 radnih mjesta što je stvorilo niz ekonomskih, socijalnih i demografskih posljedica koje tek treba početi ozbiljno rješavati. Za to rast od 2,5 ili 3 posto godišnje nije dovoljan, kategoričan je bivši guverner koji je nakon povlačenja iz središnje banke nekoliko puta sugerirao da se mijenja smjer monetarne politike kako bi se više novca usmjerilo u investicije.

- Povratak na ekonomsku aktivnost iz 2008. preko jedne monokulture, turizma, dobar je ako nema druge opcije, no na taj način ne može se stvoriti propulzivna ekonomija koja ima šansu na svjetskim tržištima, istaknuo je Rohatinski.

U veljači 2018. domaćoj i stranoj javnosti Rohatinski je predstavio i knjigu “Time and economics” koju je objavio prestižni svjetski izdavač Palgrave Macmillan, specijaliziran za otkrivanje nobelovaca. Profesorica monetarne politike s Ekonomskog fakulteta Zagreb Marijana Ivanov kazala je da su 'Time and economics'  jedinstveno djelo koje povezuje znanja moderne fizike, filozofije i ekonomije, čiji znanstveni doprinos otvara prostor za nominaciju Željka Rohatinskog za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije.

VIDEO Zagreb: Predstavljanje knjige "Kriza u Hrvatskoj" Željka Rohatinskog

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
18:57 12.12.2019.

Ostao je Rohatinski dr. Žac zapamćen po tome što je u bescjenje prodao hrvatske zlatne rezerve, zbog čega je od moćnih bjelosvjetskih hohštaplera dobio nagradu kao tobože najbolji guverner neke državne banke. Sad si tu nagradu mirne duše može zataknutinuti za šešir. Amen i počivao u miru.

Avatar Syssko
Syssko
19:01 12.12.2019.

On i Vujčić dobili masonske nagrade za bankara godine, ako znamo tko i što su bankaroidi onda znamo i što su ta dva lika bila, pametnima dovoljno ...

Avatar Ledeni
Ledeni
18:45 12.12.2019.

Umiru naši, ali umiru i njihovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije