Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo Željko Rohatinski

U mladosti je bio tih i povučen, oženio je kolegicu s faksa, živio u skromnim stanovima

Željko Rohatinski
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
12.12.2019.
u 19:21

Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski preminuo je iznenada u 68. godini života

U mladosti sam bio tih i povučen, nisam mnogo izlazio ni trčao za curama. Moj svijet bile su knjige, posebno povijesne. Bavio sam se sportom, igrao šah i slušao ploče – prije svega rock. Mnogi su mislili da je to zbog kompleksa uzrokovanog mucanjem. Možda je u početku i bilo tako. Kasnije sam se prestao opterećivati time. Jednostavno – bio sam takav.

Tako je o sebi pisao Željko Rohatinski u knjizi 'Persona Non Grata' koja je prikaz njegove poslovne biografije od kraja 1990.-tih do 2019.

Najteža godina na čelu središnje banke bila mu je 2012.

– Još jedna od „bitaka“ kroz koje sam se profilirao. Kao čovjek i kao ekonomist. Dobar ili loš, nije na meni da sudim. U svakom slučaju, mnogi su govorili, prilično osebujan lik – napisao je Rohatinski u svojoj knjizi.

Obitelj je zasnovao s kolegicom s fakulteta, Marijom, s kojom je dobio dvoje djece, Natašu i Vedrana. Živio je u skromnim stanovima u kojima, kako je napisao, nikad nije imao dovoljno prostora za rad.

– Neke od svojih najboljih tekstova napisao sam u krevetu, jedinom raspoloživom mjestu. To se promijenilo tek u posljednjim godinama na način i pod cijenu koju ne bi nikome poželio. Dugogodišnja prisutnost u medijima donijela mi je niz poznanika. Kad su se reflektori konačno ugasili, i oni su nestali – priznao je Rohatinski.

Kaže kako su ga u poslu pratili atributi kejnesijanac, monetarist, suverenist... Nikada se nije smatrao ničim od toga te se nastojao držati vrlo jednostavnog načela: gledaj što se stvarno zbiva i misli svojom glavom. To je savjetovao i svojim suradnicima.

– Na kraju, nakon svih tih godina, postavljam si pitanje: Bih li sve ponovio? Odgovor je jednostavan. Naravno da ne bih. Ili možda ipak... – priznao je Željko Rohatinski u svojoj knjizi.

VIDEO Zagreb: Predstavljanje knjige "Kriza u Hrvatskoj" Željka Rohatinskog

 

Ključne riječi

Komentara 38

RI
rimac444
19:36 12.12.2019.

I nije odgovarao za svoje grijehe NBH koja je uništila našu privredu, izvoz, a omogućila enormno bogaćenje stranim bankama i uvoznom lobiju, a zlodjelo je nastavio njegov šegrt vujčić

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
19:45 12.12.2019.

On je primjer krajnjih suprotnosti naime, proglašen menedžerom godine u Evropi a kreditni rejting i stanje privrede doživjelo totalni kolaps pa ispada da je nagrađen za predaju državnog bogatstva u strane ruke

DU
Deleted user
19:37 12.12.2019.

Guverner / čovjek koji je prodao i zadnji gram hrvatskog zlata. A trebao je navodno biti savjetnik Obami. Koma. Ljudski je reći počivao u miru, unatoč šteti koju je učinio Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije