Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Nakon teške bolesti, Mani Gotovac preminula je na svoj 80. rođendan

Jučer je, nakon teške bolesti, na svoj 80. rođendan preminula hrvatska spisateljica, kritičarka i dramaturginja Mani Gotovac.  Komemorativni skup održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
13. studenoga 2019. u 10:26 26 komentara 22491 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSEL

Jučer je, nakon teške bolesti, na svoj 80. rođendan preminula hrvatska spisateljica, kritičarka i dramaturginja Mani Gotovac

Gotovac je bila i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, a prošlog je mjeseca objavila i svoj posljednji roman ''Rastanci''. 

U povodu izlaska romana koji je dovršila nakon dvije godine unatoč lošem zdravstvenom stanju za Hinu je izjavila: "Ja ne znam tko je Mani Gotovac. Kad bih to znala, ne bi me uopće zanimala. I danas sam, međutim, znatiželjna kad razmišljam o njenim postupcima, demonima, aferama; i danas mi je zanimljivo zašto ovako, a ne onako; i danas mi je zanimljivo istraživati njene postupke. Kad bi mi sve bilo jasno, ne bih ni pisala". 

U bolnici ju je, samo nekoliko sati prije njene smrti, posjetio prijatelj Velimir Visković, koji joj je napisao dirljivu rođendansku čestitku.

oproštaj od prijateljice Visković: Mani je pred smrt poželjela crno pivo

U svom je posljednjem intervjuu za Večernji list otkrila i na što je od čitave karijere najponosnija: "Na to da sam baka, da me zovu ‘luda čovječica’, na prijateljsku čašicu ružinih latica, na upornost i ljepotu moje kćeri Katje…” 

Mani Gotovac Penelopa trenutno nije u modi, baš kao niti Odisej

Komemorativni skup održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
Na komemoraciji će govoriti: Zoran Ferić, Igor Mandić, Andrea Zlatar, Milana Vuković Runjić, Ivica Buljan, Željka Matijašević, Irena Matijašević, Dubravka Bogutovac i Velimir Visković.

Kritičarka, dramaturginja i teatrologinja Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka). Objavila je dvije knjige teatroloških eseja, "Tako prolazi Glorija" (1984.) i "Dubrovačke mišolovke" (1986.), autobiografske romane "Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće" (2010.), "Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto" (2011.), "Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi" (2013. novo nadopunjeno izdanje), knjigu zapisa iz života i kazališta "Ma koji život, ma koji teatar" (2014.) te romane "Snebivaš me" (2015.) i "Ćutim te" (2017.).

NATEGNUTA TEZA
Englezi nisu bez razloga ostali u čudu kad su čuli da je Hrvatska bolja od njih
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac