Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČIVAO U MIRU

Preminuo Vlatko Previšić, dugogodišnji profesor i dekan Filozofskoga fakulteta

Foto: PIXSELL
1/3
13.04.2024.
u 21:51

Bio je pročelnik Odsjeka za pedagogiju, predstojnik Instituta za pedagogijska istraživanja, predstojnik katedara za sistematsku pedagogiju i didaktiku te utemeljitelj i prvi voditelj Doktorskoga studija pedagogije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente da je prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dugogodišnji profesor i dekan Filozofskoga fakulteta, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, jedan od vodećih hrvatskih pedagoga, preminuo iznenada danas 13. travnja 2024. u Gradištu kod Županje. Od cijenjenoga profesora Vlatka Previšića oprostit ćemo se u ponedjeljak 15. travnja 2024. u 14 sati na groblju u Gradištu kod Županje. 

Prof. emeritus Vlatko Previšić rođen je u Cerni kod Županje 20. listopada 1945. Maturirao je na Učiteljskoj školi u Petrinji (1964.) te diplomirao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1972.), na kojem je i doktorirao (1984.). Od 1964. do 1968. radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Gradištu, a od 1973. do umirovljenja 2016. godine bio je zaposlen na Filozofskome fakultetu – od asistenta do redovitoga profesora u trajnome zvanju.

Godine 2020. dodijeljeno mu je počasno zvanje professor emeritus. Bio je stipendist DAAD-a u Njemačkoj (1977./1978.) i dobitnik istraživačke stipendije Alexander von Humboldt (1986. – 1988.) na Sveučilištu u Bielefeldu. Prof.  dr. sc. Vlatko Previšić bio je dekan Filozofskog fakulteta od 2014. do 2016. godine, a osim dekanske dužnosti obnašao je i brojne druge – bio je pročelnik Odsjeka za pedagogiju, predstojnik Instituta za pedagogijska istraživanja, predstojnik katedara za sistematsku pedagogiju i didaktiku te utemeljitelj i prvi voditelj Doktorskoga studija pedagogije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

POVEZANI ČLANCI:

Bio je član raznih stručnih i znanstvenih udruga, nekima i jedan od osnivača (Hrvatski pedagoško-književni zbor, Hrvatsko pedagogijsko društvo, Hrvatsko-njemačko društvo, Interkultura, Klub hrvatskih humboldtovaca, Forum za slobodu odgoja). U stručno-znanstvenome smislu posebno se istaknuo kao član uredništva brojnih časopisa (Napredak, Pedagogijska istraživanja, Smotra / Rundschau itd.) i voditelj znanstvenih projekata. Prof. em. Vlatko Previšić autor je, urednik i/ili priređivač brojnih knjiga te stručnih i znanstvenih članaka. Obnašao je dužnosti predsjednika i člana upravnih vijeća visokih učilišta, instituta i poliklinika. Bio je i predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca te predsjednik Uprave Košarkaškoga kluba Cibona. Primio je više priznanja, nagrada i povelja na državnoj razini, razini Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskoga fakulteta te profesionalnih udruga.
 
Odlaskom prof. emeritusa Vlatka Previšića akademska i stručna zajednica ostaje bez vrsnoga znalca i poučavatelja.

 

VIDEO U 77. godini preminuo američki glumac i sportaš O. J. Simpson

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije