Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 77. godini

U Zagrebu preminuo novinar Antun Zibar

05.11.2015.
u 17:20

Zibar je jedan od osnivača novinarskoga Fonda solidarnosti i predstavnik Hrvatske novinarske organizacije na kongresima i drugim aktivnostima Saveza novinara Jugoslavije.

Novinar, urednik, diplomat i izdavač Antun Zibar preminuo je danas u Zagrebu. Zibar je rođen u Glini 1938., a novinarstvom se počeo baviti još kao gimnazijalac. Surađivao je u sisačkom lokalnom tjedniku "Jedinstvo" i nekim sportskim listovima. Od 1957. zaposlio se u "Jedinstvu", gdje je uređivao sportsku i kulturnu rubriku i bio honorarni dopisnik "Borbe" iz Siska.

Godine 1958. zapošljava se u redakciji latiničnoga izdanja "Borbe", kao suradnik u gradskoj, a potom sportskoj i privrednoj rubrici. Imenovan je 1968. za odgovornoga urednika zagrebačkoga - latiničnog izdanja "Borbe" i na toj dužnosti ostao do 1978. godine. U tom je razdoblju zbog novinarskih zadataka boravio u Čehoslovačkoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Iraku, a uz uredničke poslove izvješćivao je o radu najviših državnih i političkih foruma Hrvatske te radu na uvođenju mladih kadrova u novinarsku profesiju.

Zibar je jedan od osnivača novinarskoga Fonda solidarnosti i predstavnik Hrvatske novinarske organizacije na kongresima i drugim aktivnostima Saveza novinara Jugoslavije.

Godine 1978. izabran je za sekretara Općinskog komiteta SKH Zagreb - Centar odakle 1980. odlazi u diplomatsku službu kao konzul za informiranje, kulturni i društveni život u područje južne i zapadne Švedske, te Danske. Od 1980. do 1983. surađivao je i u "Vjesnikovoj" rubrici posvećenoj životu i aktivnostima iseljenika na privremenom radu u inozemstvu.

Nakon isteka diplomatskog mandata 1983. godine zapošljava se u nakladničkoj kući "Školska knjiga" kao rukovoditelj izdavačkog sektora. Godine 1990.-1991. obnaša dužnost glavnoga direktora, a do odlaska u mirovinu 1998. angažirao se na poslovima voditelja marketinga i odnosa s javnošću. Bio je i glavni i odgovorni urednik lista "Školska knjiga" koji je najprije izlazio samostalno, a zatim kao prilog u sklopu "Školskih novina".

Bio je dobitnik je Nagrade DNH za pojedinačne radove 1964./1965., a 1976. odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem.

>>Umro poznati brodski novinar Željko Mužević

Ključne riječi

Komentara 1

KT
komen_tar
20:58 05.11.2015.

Sta ce vam Karamarko na naslovnoj ove vijesti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije