Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župan u dva mandata

Preminuo bivši predsjednik HSS-a Josip Friščić

Josip Friščić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.01.2016.
u 08:13

Friščić je umro noćas u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

Bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) nekadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora i župan Koprivničko-križevačke županije Josip Friščić umro je noćas u 67. godini nakon duge i teške bolesti u koprivničkoj Općoj bolnici. 

 Friščić rođen je 1949. godine u u Subotici Podravskoj. Školovao se u Rasinji i Koprivnici, a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

 U Zajednici za financiranje osnovnog školstva Općine Koprivnica zapošljava se 1971. Početkom Domovinskog rata, 1991. godine, postaje član Kriznog stožera Općine Koprivnica te vodi poslove vezane za funkcioniranje društvenih djelatnosti i organiziranje prihvata i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica. Iste godine odlukom Vlade imenovan je predsjednikom Odbora za prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći. Dvije godine kasnije postao je vršitelj dužnosti tajnika Sekreterijata za gospodarstvo u Koprivnici.

 Iz Grada Koprivnice seli u Županiju i 1994. godine postaje vršitelj dužnosti pročelnika Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije.

 Friščić političku karijeru započinje u Hrvatskoj seljačkoj stranci 1992. godine. Od 1998. do 2002. obnaša dužnost potpredsjednika HSS-a. Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije postaje 2000. godine.

 Mandat koprivničko-križevačkog župana obnašao je dva puta i to od 2001. te od 2005. godine.

 Za zastupnika Hrvatskog sabora izabran je 2003. i 2007. godine, a godinu kasnije postaje njegovim potpredsjednikom i na toj dužnosti ostaje do 2011. godine.

Za predsjednika HSS-a izabran je 2005. i 2008. godine, a tu dužnost prestaje obnašati 2012. godine kada ga na čelu stranke zamijenjuje Branko Hrg.

Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije primio je 2011. godine.

 Friščić je bio  i veliki zaljubljenik u sport, posebno nogomet. Bio je član uprave Slavena Belupa i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije, a svojedobno je bio i potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

 

>>Josip Friščić odlazi iz Sabora, zamijenit će ga Branko Hrg

>>Josip Friščić: Sanader nikoga nije uvažavao

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar pendreck
pendreck
08:27 24.01.2016.

Lahka mu zemlja

NI
Nikomah95
08:24 24.01.2016.

Vječni pokoj

CE
cenzura
08:52 24.01.2016.

Jedan od rijetkih poštenih političara u nas. Počivao u miru Božjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije