Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo Milan Ramljak: 'Istina ga je otjerala u ilegalu, u Hercegovinu'

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji
25. siječnja 2018. u 20:05 64 komentara 46920 prikaza
Milan Ramljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Profesor Milan Ramljak, potpredsjednik četiriju hrvatskih vlada i nekadašnji ministar pravosuđa umro je danas u 80. godini života. Kao nestranački potpredsjednik u vladama neposredno nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, bio je zadužen za stvaranje procedura i čuvanje vladavine prava u državi koja se, pritisnuta velikosrpskom agresijom, borila za osamostaljenje.

Jare Jareb U 95. godini Preminuo hrvatski i američki povjesničar Jere Jareb

Koliko je važna bila uloga Milana Ramljaka u tim trenutcima svjedoči i podatak da je Vlada demokratskog jedinstva, koju je vodio Franjo Gregurić, u prvih 15 dana svog mandata donijela čak 79 uredbi koje su trebale omogućiti normalno funkcioniranje vlasti u teškim ratnim okolnostima. Svi ti dokumenti prošli su kroz ruke profesora Ramljaka koji je, prisjećaju se njegovi nekadašnji suradnici, pripremio i odluku o raskidu državnopravnih sveza Hrvatske sa SFRJ, koju je na povijesnoj sjednici u zgradi Naftaplina pročitao Vladimir Šeks.

- Profesor Milan Ramljak bio je istinski hrvatski domoljub i vrhunski profesionalac, koji se u najtežim trenutcima rata i agresije borio za pravnu državu i nikada nije popuštao nikakvim pritiscima. Napustio nas je čovjek koji je doista puno dao za Hrvatsku – prisjetio se Mate Granić, koji je s Milanom Ramljakom bio u Gregurićevoj i u vladi Zlatka Mateše.

U Matešinoj vladi Milan Ramljak obnašao je i dužnost ministra pravosuđa, koju je, po vlastitom svjedočenju, prihvatio "iz osjećaja odgovornosti i sa željom i nadom da će pripomoći u daljnjoj izgradnji Hrvatske kao moderne, pravne i demokratske države". S ministarske funkcije povukao se nakon manje od godine dana, nezadovoljan kadroviranjem u sudstvu.

Napuštanje Matešine vlade nije bila zadnja ostavka Milana Ramljaka. Isto je postupio i 2002., kada se nakon godinu i pol povukao s mjesta veleposlanika u Njemačkoj, nezadovoljan politikom tadašnjeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule.

Za Milana Ramljaka njegovi će suradnici reći da je, iako tih i samozatajan, uvijek bio svoj, a jesen života proveo je u anonimnosti u rodnoj Hercegovini, obrađujući vrt i planinareći.

- Ponekad mi se čini da je Milan razočaran poslijeratnim tijekom i načinom demokratskih promjena u nas, u kojima je postupno nestajalo žara i iskrenosti u političkom djelovanju. Istina je da to Milan Ramljak nikada i ni u jednoj prilici nije rekao, ali ga ta njegova istina tjera u ilegalu, u njegovu Hercegovinu, gdje se prihvatio motike, obrađivanja, te se vratio zemlji, koja nikog ne ostavlja na cjedilu – napisao je u o Milanu Ramljaku Franjo Gregurić u knjizi Vlada demokratskog jedinstva.

pozlilo mu za volanom Odlazak 'vojničine': Preminuo bojnik Davor Jović Marijan Miletić U 93. GODINI Preminuo skladatelj i violist Miroslav Miletić željko senečić u 85. godini Preminuo hrvatski redatelj, scenograf i slikar Željko Senečić

Plenković: Ugledan i osobno mi drag profesor Pravnoga fakulteta, znanstvenik i političar

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Milana Ramljaka u kojoj stoji:

„Poštovana obitelji, sa žalošću sam primio vijest o smrti gospodina Milana Ramljaka. Ugledan i osobno mi drag profesor Pravnoga fakulteta, znanstvenik i političar, dao je velik doprinos u svim područjima svoga djelovanja na dobrobit domovine Hrvatske. U javnosti će gospodin Milan Ramljak ostati osobito upamćen po sudjelovanju u radu nekoliko hrvatskih Vlada na dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra pravosuđa te kao veleposlanik. U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da primite izraze duboke i iskrene sućuti u moje osobno ime i u ime Vlade Republike Hrvatske.“

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  U Tuđmanovo doba morao si biti netko i nešto da bi bio ministar. Kao Ramljak. Danas ministri mogu biti anonimusi i ljudi bez CV kao Pavić, Pejčinović, Žalac, Oguljena ...

 • Avatar southman
  southman:

  Počivao u miru .

 • siskic:

  ramljak milan, častan i pošten čovjek.