Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bio u četiri Vlade

Preminuo Milan Ramljak: 'Istina ga je otjerala u ilegalu, u Hercegovinu'

Milan Ramljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.01.2018.
u 20:05

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji

Profesor Milan Ramljak, potpredsjednik četiriju hrvatskih vlada i nekadašnji ministar pravosuđa umro je danas u 80. godini života. Kao nestranački potpredsjednik u vladama neposredno nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, bio je zadužen za stvaranje procedura i čuvanje vladavine prava u državi koja se, pritisnuta velikosrpskom agresijom, borila za osamostaljenje.

Koliko je važna bila uloga Milana Ramljaka u tim trenutcima svjedoči i podatak da je Vlada demokratskog jedinstva, koju je vodio Franjo Gregurić, u prvih 15 dana svog mandata donijela čak 79 uredbi koje su trebale omogućiti normalno funkcioniranje vlasti u teškim ratnim okolnostima. Svi ti dokumenti prošli su kroz ruke profesora Ramljaka koji je, prisjećaju se njegovi nekadašnji suradnici, pripremio i odluku o raskidu državnopravnih sveza Hrvatske sa SFRJ, koju je na povijesnoj sjednici u zgradi Naftaplina pročitao Vladimir Šeks.

- Profesor Milan Ramljak bio je istinski hrvatski domoljub i vrhunski profesionalac, koji se u najtežim trenutcima rata i agresije borio za pravnu državu i nikada nije popuštao nikakvim pritiscima. Napustio nas je čovjek koji je doista puno dao za Hrvatsku – prisjetio se Mate Granić, koji je s Milanom Ramljakom bio u Gregurićevoj i u vladi Zlatka Mateše.

U Matešinoj vladi Milan Ramljak obnašao je i dužnost ministra pravosuđa, koju je, po vlastitom svjedočenju, prihvatio "iz osjećaja odgovornosti i sa željom i nadom da će pripomoći u daljnjoj izgradnji Hrvatske kao moderne, pravne i demokratske države". S ministarske funkcije povukao se nakon manje od godine dana, nezadovoljan kadroviranjem u sudstvu.

Napuštanje Matešine vlade nije bila zadnja ostavka Milana Ramljaka. Isto je postupio i 2002., kada se nakon godinu i pol povukao s mjesta veleposlanika u Njemačkoj, nezadovoljan politikom tadašnjeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule.

Za Milana Ramljaka njegovi će suradnici reći da je, iako tih i samozatajan, uvijek bio svoj, a jesen života proveo je u anonimnosti u rodnoj Hercegovini, obrađujući vrt i planinareći.

- Ponekad mi se čini da je Milan razočaran poslijeratnim tijekom i načinom demokratskih promjena u nas, u kojima je postupno nestajalo žara i iskrenosti u političkom djelovanju. Istina je da to Milan Ramljak nikada i ni u jednoj prilici nije rekao, ali ga ta njegova istina tjera u ilegalu, u njegovu Hercegovinu, gdje se prihvatio motike, obrađivanja, te se vratio zemlji, koja nikog ne ostavlja na cjedilu – napisao je u o Milanu Ramljaku Franjo Gregurić u knjizi Vlada demokratskog jedinstva.

Komentara 64

Avatar southman
southman
18:25 25.01.2018.

Počivao u miru .

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
19:45 25.01.2018.

U Tuđmanovo doba morao si biti netko i nešto da bi bio ministar. Kao Ramljak. Danas ministri mogu biti anonimusi i ljudi bez CV kao Pavić, Pejčinović, Žalac, Oguljena ...

SI
siskic
18:34 25.01.2018.

ramljak milan, častan i pošten čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije