Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA

Premijera Češke sin optužuje za otmicu, a građani za korupciju

Andrej Babiš
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
19.11.2018.
u 08:51

Prvu, manjinsku vladu Babiš je sastavio nakon izbora održanih u listopadu 2017. godine, ali je pala nakon samo mjesec dana rada. sada mu se, usred političke krize, ponovno trese pozicija

Prava pravcata drama potresa Češku i prijeti tamošnjoj političkoj stabilnosti. U trenutku kada je ta zemlja u subotu proslavljala 29. godišnjicu Baršunaste revolucije, odnosno kraja komunizma u toj zemlji, prosvjedi protiv premijera Andreja Babiša, koji je optužen za korupciju, i traženje njegove ostavke zasjenili su svako obilježavanje obljetnice. U subotu su treći dan zaredom Česi, koji se ne slažu s njegovim mandatom, tražili ostavku šefa izvršne vlasti, a ovaj put na praškom trgu Vaclavske namesti okupilo ih se oko 20 tisuća. Vikali su “ostavka” i “ne želimo premijera kojega goni sud”.

“Moj me otac oteo”
Babiša, kojeg opisuju kao populističkog lidera pokreta Akcije nezadovoljnih građana (ANO), optužuju da je pronevjerio oko dva milijuna eura europskog novca tijekom gradnje luksuznog hotelskog kompleksa 2007. i 2008. “Rodino gnijezdo”.
Prošli ponedjeljak Babišev sin Andrej Babiš mlađi u Švicarskoj je dvojici novinara, koji su ga snimali skrivenom kamerom, rekao da su ga protiv njegove volje na Krim odveli premijerovi suradnici kako ga policija ne bi mogla ispitati o eventualnom korupcijskom slučaju njegova oca. Drugim riječima, svog je oca optužio za otmicu.

– Nitko nije oteo mog sina. Otputovao je dobrovoljno iz Češke. Sve je istražila policija i zaključila da nikakve otmice nije bilo – ogradio se Babiš stariji koji je sve svalio na psihičke probleme koje njegov 35-godišnji sin ima već godinama.
Usput se premijeru predbacuje i komunistička prošlost i navodna suradnja, koju on niječe, s komunističkom tajnom policijom StB prije 1989. godine, što je posebno osjetljivo za naciju koja upravo slavi obljetnicu raskida sa sovjetskom totalitarnom vlasti.
– Neprihvatljivo je da čovjek protiv kojeg se vodi sudski postupak i suradnik StB-a bude premijer – rekao je Mikulas Minar, dužnosnik nevladine udruge koja je organizirala jedan od skupova.

U petak je na Facebooku Babiš poručio građanima Češke da mu ne pada na pamet da dobrovoljno ode s vlasti.
“Nikada neću dati ostavku, nikada. Neka svatko to zapamti: nikada”, napisao je na toj društvenoj mreži. Pa ipak, opozicija planira pokrenuti izglasavanje nepovjerenja šefu izvršne vlasti u zakonodavnom tijelu i parlamentarci bi u petak trebali glasovati o tome hoće li on ostati na vlasti. Sada su sve oči uprte u socijaldemokrate (ČSSD) koji su manji partneri u Babiševoj vladi. Stranački su dužnosnici rekli da će prije donošenja odluke s njim razgovarati.

Sve ovisi o Zemanu
No, javio se i češki predsjednik Miloš Zeman koji je rekao da će Babišu, bude li prisiljen dati ostavku, dati još jedan mandat da pokuša sastaviti vladu. Trenutačno je u svijetu najpoznatiji zbog šale iz listopada o ubijenom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju koji je ubijen u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu 2. listopada. Tada je rekao da “voli novinare i da će ih možda pozvati na večeru u saudijsko veleposlanstvo”.
Ovo je inače druga Babiševa vlada. Prvu, manjinsku, sastavio je nakon izbora u listopadu 2017. godine, ali je vlada pala u siječnju, nakon samo mjesec dana rada. Drugu vladu sastavio je u srpnju ove godine, nakon što su komunisti (KSČM) odlučili podržati koaliciju ANO-a i ČSSD-a. Sada vlada ovisi o podršci stranaka koje nisu u njoj i tamošnja politička scena izgleda vrlo nestabilna

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:03 19.11.2018.

Tko god ne plese kako diktatorska EU zasvira biva ocrnjen, stigmatiziran i spakiraju mu po svim medijima sve moguce i nemoguce negativnosti. Zabranjeno je biti patriot, stititi naciju od globalistickih lefticara kojima je visegradska skupina trnu oku za ostvarivanje monstruoznihh ciljeva daljnje totalitaristicke kontrole nacija na kontinentu Evrope. F**k EU.

MO
morejeslano
10:33 19.11.2018.

Opet globalistička propaganda protiv domoljubnih predstavnika evropskih zemalja. Koristite svaku priliku da ocrnite domoljube a o Makronu protiv kojeg nezadovoljni francuzi posljednjih tri dana održavaju masovne prosvjede ni riječi.

PA
paleontolog
09:36 19.11.2018.

Pemska posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije