Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA JE I ORGANIZATOR PROSLAVE

Premijer Plenković prvi put za Dan antifašističke borbe u Brezovici

Plenković posjetio Rijeku i kandidate lokalnih izbora
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
22.06.2021.
u 08:00

Frka Petešić: Dosad je u Brezovici vladala neobična situacija u kojoj je središnju proslavu državnog blagdana organizirala udruga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak će sudjelovati na središnjem obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica, u kojoj je prije ravno 80 godina osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička borbena jedinica u ovom dijelu Europe.

Njegov dolazak u Brezovicu Vlada je najavila priopćenjem u kojem se ističe kako je riječ o danu kojim se odaje počast svim hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima.

Naglašava se i kako je antifašizam utkan u temelje hrvatske državnosti kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene demokratske Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti kao članica Europske unije. Nije to ništa novo u odnosu na ranije godine – antifašizam je od samog stjecanja neovisnosti istaknut kao vrijednost u preambuli Ustava RH, no ovo je prvi put da će Plenković na proslavu u Brezovicu otkako je preuzeo HDZ i Vladu.

Iako je riječ o prazniku utemeljenom pod palicom Franje Tuđmana, koji je 1991. potisnuo dotadašnje službeno obilježavanje dana ustanka u Srbu kao početka oružane borbe protiv fašizma u Hrvatskoj, na proslavi u Brezovici nije se moglo vidjeti ni ranije predsjednike HDZ-a i premijere iz te stranke.

Izuzetak je Jadranka Kosor, koja je kao premijerka tamo bila 2010. godine. Šefovi HDZ-a odlaske u Brezovicu vjerojatno su izbjegavali zbog kritika desnice, koja svako veličanje poteza komunista, pa i onih tijekom Drugog svjetskog rata, tumači kao opravdavanje totalitarnog režima i njegovih zločina.

S te strane, jasno je da se Plenkoviću ove godine bilo lakše odlučiti na odlazak u Brezovicu s obzirom na to da su pred njim tri godine premijerskog mandata tijekom kojih u Hrvatskoj ne bi trebalo biti nikakvih izbora. U Banskim dvorima, međutim, objašnjavaju kako je razlog nešto sasvim drugo. Zvonimir Frka Petešić, šef kabineta premijera, podsjeća, naime, da je Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima lani izmijenjen na način koji je Vladi dao novu, značajniju ulogu u obilježavanju u Brezovici.

– Vlada je ove godine prvi put organizator te proslave budući da je u prvom članku Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima sada naznačeno da je ona nositelj proslava današnjeg praznika, Dana pobjede, Dana državnosti i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Do sada je u Brezovici vladala pomalo neobična situacija, u kojoj je središnju proslavu državnog blagdana organizirala udruga, Savez antifašističkih boraca – pojasnio nam je Frka Petešić, koji smatra neprimjerenim da državni vrh na središnju proslavu državnog praznika poziva civilna organizacija.

Bilo bi to, kaže, kao da predsjednika države, Vlade i Sabora na središnju proslavu Dana pobjede i hrvatskih branitelja u Kninu zovu braniteljske udruge. One su, tumači Frka Petešić, dio kninske proslave, no nisu te koje trebaju na proslavu pozivati državni vrh, nego obrnuto. Tako će, kaže, na temelju novog zakona od sada biti i u Brezovici – Vlada će proslavu organizirati i na nju pozivati SABA-u, kao i druge uzvanike.

VIDEO Ekskluzivno za Večernji list, predsjednik Zoran Milanović: "Zlatu Đurđević sam predložio u najboljoj vjeri... Koja u vladi pudlica ne odgovara."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije