Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božo petrov

'Premijer odgađao raspravu o opozivu Kujundžića, pa sad eskaliraju problemi u zdravstvenom sustavu'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.10.2019.
u 12:53

Eskalira situacija unutar bolnica, unutar sustava primarne zdravstvene zaštite pa primjerice od nove godine tri pedijatra u Zadru ide u mirovinu i 4000 djece ostaje bez skrbi, a da ne pričamo o situacijama u drugim krajevima u Hrvatskoj - kazala je Strenja

Došlo je vrijeme da napokon kažemo dosta Milanu Kujundžiću, poručili su danas Mostovi saborski zastupnici s konferencije za medije u Hrvatskom saboru ustvrdivši kako se samo gomilaju razlozi za opoziv ministra zdravstva. Zdravstvo je, tvrde, žrtvovano zbog političkih igara i stabilnosti unutar HDZ-a, a zbog nerada ministra Kujundžića prijeti mu kolaps koji neće moći riješiti idućih nekoliko Vlada. Čelnik Mosta Božo Petrov tako je podsjetio da je prošlo gotovo 80 dana od njihovog podnošenja zahtjeva za opozivom ministra, iako je propisani rok za raspravu unutar 30 dana.

- Naše zdravstvo je žrtvovano zbog igri prijestolja, toliko im je bilo bitno ne održati raspravu o opozivu tijekom ljeta da je premijeru Plenkoviću promaklo ono što se valja iza brda, pa ga je sada dočekala eskalacija svih problema koje smo mi pobrajali još lani, a i sad prije ljeta. Suštinsko neprovođenje zdravstvenih reformi je nešto što stalno govorimo, pa vidimo eskalaciju problema s veledrogerijama, odnosno financijsku neodrživost sustava zdravstva na ovaj način koja je rezultirala blokadom Veteranske bolnice u Kninu.

Eskalira situacija unutar bolnica, unutar sustava primarne zdravstvene zaštite pa primjerice od nove godine tri pedijatra u Zadru ide u mirovinu i 4000 djece ostaje bez skrbi, a da ne pričamo o situacijama u drugim krajevima u Hrvatskoj. Dočekala ga je i situacija sa zdravstvenim kadrom u vidu proloma nezadovoljstva medicinskih sestara zbog dugogodišnjeg zanemarivanja te priče, ali i liječničke struke. Tako je gotovo ispod radara prošla rujanska deklaracija tri krovne liječnike organizacije koje su rekle da je sustav pred slomom i neodrživ, tražeći hitan sastanak s premijerom koji ih još nije primio – kaže Ines Strenja.

Prošli tjedan je, dodaje, na sastanku Europske federacije liječničkih sindikata, nakon 6 mjeseci monitoringa i utvrđenih preko 3 milijuna sati godišnje prekovremenih sati, za koje liječnici opet nisu adekvatno plaćeni, odlučeno da će Hrvatsku prijaviti Međunarodnoj organizaciji rada.

- Sve je eskaliralo, premijer je lani trebao smijeniti ministra kad smo prvi put išli opozivom, no u godinu dana nije napravljeno ništa. Jedini razlog za odlaganje smjene su igre prijestolja, zar premijer zbilja misli da građani ne vide da nije smijenio ministra samo zbog svoje stranke, a ne jer je trebao spašavati sustav koji je pred slomom – kazala je Strenja.

Mostov Ivan Bekavac nastavlja kako su svi građani i pacijenti, te zdravstveni radnici taoci neuspjeha i propusta ministra Kujundžića koji je i dalje na toj poziciji nauštrb zdravlja hrvatskih građana.

- Osim što je ministar naš problem, on je i međunarodni problem, sjetimo se i preminule turistkinje zato što je naša hitna pomoć disfunkcionalna, mi smo nažalost iz godine u godinu smo svjedoci tragičnih događaja, a kad će tome doći kraj, ovisi o saborskoj raspravi i volji, moralu i savjesti zastupnika – naglašava dr. Bekavac. Hrvatska je, dodaje, jedina zemlja koja nema uređen sustav hitne helikopterske službe, pa tako kršimo međunarodne propise prevozeći civile vojnim helikopterima iako je to u Europi zabranjeno samo zato što ministar tri godine nije u stanju završiti postupak nabavke i ustrojavanja hitne helikopterske medicinske pomoći. Jednako tako tri godine nije završio postupak nabave medicinskih uređaja koji su trebali biti raspodjeljenje na mjesta gdje nema dostatne zdravstvene zaštite.

Ministar nije proveo niti jednu strukturnu reformu, već dovršeni dokumenti godinama stoje u ladicama, nastavljaju Mostovci. Tako godinama na provedbu čekaju i reforma hitne medicinske službe, nacionalna strategija za dječju adolescentnu psihijatriju, iako nema ni jednog dječjeg kreveta od Rijeke do Dubrovnika za djecu koja su pokušava učiniti suicid, a godišnje se od 20 do 25 djece ubija. Čak 100 tisuća osiguranika nema dostupnog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a oko 70 ordinacija nema nositelja tima.

- Cijelo vrijeme se pokušava ići na humanost liječnika i medicinskih sestara, ali kad više ne možete raditi sa satnicom kojom ste opterećeni, odlazite u drugu zemlju. Preko 850 liječnika je otišlo, a skoro 1000 ih je već kompletiralo dokumentaciju. Najveći problem su uvjeti rada, neplaćanje prekovremenih sati, sve se to može urediti... Ako liječnici povuku potpisanu suglasnost za prekovremene sate, u 48 sati imamo slom sustava – naglašava Strenja.

Usput su prokomentirali i druge aktualne teme, pa je tako čelnik Mosta Božo Petrov skandaloznim ocijenio imenovanje glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića voditeljem izbornog stožera za Zagreb Kolindi Grabar Kitarović.

- To je skandalozno i sukob interesa, kako će poduzetnici u Zagrebu reagirati na to kad im se obrati Mikulić u ime stožera, a ujedno je i glavni inspektor. Nevjerojatno da pored, kako se često u HDZ-u hvale, svih 100-tina tisuća članova koje imaju ne mogu pronaći jednu kvalitetnu osobu za radi taj posao, nego imenuju glavnog državnog inspektora – komentira Petrov.

 

Komentara 2

LA
laganela
13:12 09.10.2019.

Plenković čuva Kujundžića samo da ima bar jednog ministra nepopularnijeg od sebe:)

Avatar Narod
Narod
17:15 09.10.2019.

Dr Petrov i dr Skoro ce to dovesti ured.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije