Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U CRNOM MORU

Premijer Johnson: Britanski ratni brod bio je legalno u međunarodnim vodama

Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
24.06.2021.
u 15:48

Johnson se nije složio s ocjenom da su odnosi s Rusijom na povijesno niskoj razini

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da je britanski ratni brod bio legalno u međunarodnim vodama, nakon sukoba s ruskom vojskom kod obala Krima koji je Rusija anektirala.

"Mislim da je bilo posve primjereno koristiti međunarodne vode", rekao je Johnson novinarima. "Važno je to što mi ne priznajemo rusku aneksiju Krima".

"To su ukrajinske vode i bilo je posve ispravno koristiti ih da bi se došlo od točke A do točke B", istaknuo je britanski premijer.

Rusija je nešto prije optužila Britaniju da laže u vezi tog incidenta u Crnom moru kada su po tvrdnjama Moskve ruske snage ispalile hice upozorenja i bacile bombe blizu britanskog razarača. Britanija je pak kazala da Rusija šiti netočne informacije i osporava njezinu verziju događaja.

Rusija je pozvala britansku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj formalno izrazila protest jer je, kako tvrdi, britanski ratni brod povrijedio ruske teritorijalne vode, koje Britanija i većina svijeta smatraju ukrajinskim.

Johnson se nije složio s ocjenom da su odnosi s Rusijom na povijesno niskoj razini. 

"Mogu se sjetiti vremena za mojeg života kada su stvari bile daleko gore", rekao je. "Sve što radimo je to da podržavamo vladavinu prava".

Johnsonov glasnogovornik poručio je da se Rusija mora promijeniti da bi se odnosi poboljšali.

"Podržavamo razgovore s Rusijom kako bismo prenijeli odlučne poruke i potaknuli promjenu njihova ponašanja... Ostajemo otvoreni prema drugačijim odnosima, ali da bi se to dogodilo, ruska vlada mora izabrati drugačiji put", rekao je glasnogovornik novinarima. 

Britanska vlada u ponedjeljak je naglasila da neće prihvatiti nezakonito kršenje nedužnog prolaska morem i poručila da će njezina mornarica podržavati međunarodno pravo, u pisanoj izjavi parlamentu nakon incidenta na Crnom moru.

"Kraljevska mornarica uvijek će podržavati međunarodno pravo i neće prihvatiti nezakonito kršenje nedužnog prolaska", poručio je ministar obrane Ben Wallace u izjavi.

VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Ključne riječi

Komentara 23

NE
neboiznadzagreba2
15:55 24.06.2021.

O vjerodostojnosti britanskih premijera i premijera uopće pogledati pod " Tony Blair i tkz. iračko oružje za masovno uništenje",

SI
sisavac
08:32 25.06.2021.

baš me zanima kolko engleskih mornara bude dalo otkaz kad brod pristane u engleskoj. to budete objavili? jer to je neminovna posljedica ove slobodne plovidbe. jedno je ploviti pred obalom somalije i sukobljavati se sa gumenim čamcima, a nešto sasvim osamnaesto pred ruskom obalom, načičkanom bastionima. gdje baš da neki ponos engleske mornarice strada od rusa. a ide prema tome, sve je više izazivanja zapada na ruskim granicama (nije obratno, rus ne dovlači oružje u sjevernu irsku...), i jednom bude puklo.

XA
xaron
16:12 24.06.2021.

UK još uvijek sanja da je svjetska velesila. Na njihovu žalost oni su sada beznačajni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije