Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ponedjeljak u Bruxellesu počinje screening za poljoprivredu na koju se odnosi čak 50 posto zakonodavstva Europske unije

Pregovori Hrvatske i EU: Strah od kvota i rasprodaje

hrv-strah-txt.jpg
import
04.12.2005.
u 18:02

Hoće li se smanjiti poticaji u poljoprivredi, sprema li se propast hrvatskih šećerana i koliko dugo ćemo odolijevati dok i poljoprivredna zemljišta ne rasprodamo strancima, samo su neka od pitanja koja ovih dana sve češće postavljaju hrvatski seljaci i proizvođači, koji se boje da će ulaskom u EU više profitirati Europa nego oni sami. Poljoprivreda i ruralni razvoj prva su, naime, podskupina kojom se danas u Bruxellessu otvara screening za poljoprivredu.

Poljoprivreda najteža
Najvažniji dio pregovora Hrvatske i EU su visina poticaja, proizvodne kvote i površine te stjecanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem. Ribarstvo, veterinarstvo, sigurnost hrane i zaštita potrošača na redu su vjerojatno u ožujku iduće godine. Očekuje se da će nakon jednogodišnjeg usklađivanja domaće i EU poljoprivredne legislative, pregovori potrajati i dvije godine. Od 80.000 stranica zakonodavstva EU čak polovica otpada na poljoprivredu, pa se s pravom drži kako će ti pregovori biti i najteži. Uz glavnu pregovaračicu Ružicu Gelo iz Hrvatske gospodarske komore, u pregovore je uključeno još 800 ljudi iz Ministarstva poljoprivrede, HGK, RRIF-a te predstavnika industrijskih proizvođača i seljačkih udruga kako bi se javnosti učinili što transparentnijim.

Gorki šećer
– Pristupanje EU zahtijeva prilagodbu poljoprivrednog sektora jedinstvenom tržištu EU i konkurenciji koja je na tržištu hrane vrlo prisutna. Uz opsežan posao usklađivanja propisa, ovaj proces zahtijeva i istodobno jačanje institucionalnih kapaciteta administracije za primjenu mjera zajedničke poljoprivredne politike – kazala je Ružica Gelo.
Za šećer, vinograde, maslinike i mlijeko – Hrvatska će nastojati izboriti najveće moguće proizvodne kvote, dok sve ostalo smijemo proizvoditi u neograničenim količinama. Voća i povrća, naime, ne proizvedemo dovoljno ni za vlastito tržište. Trenutačno je najsporniji šećer, kojega bi nam, prema nedavnim izjavama glasnogovornika povjerenice Europske komisije za poljoprivredu Mariann Fischer Boel, EU ograničio na 80.000 tona godišnje. To bi značilo propast dviju od tri hrvatske šećerane.
Ministar Petar Čobanković tvrdi, međutim, kako Hrvatska neće pristati na manje od 240.000 tona. Šećer je glavni izvozni proizvod u EU i samo u ovoj godini Hrvatskoj će donijeti 120 milijuna eura. No, veći je problem od uvođenja kvota reforma šećera – spor EU i WTO-a, koji je EU izgubio. Očekuje se da će zaštitna cijena šećera pasti i 39 posto što je, drži Čobanković, puno alarmantnije za naše proizvođače.

Poticaji neupitni
S obzirom na poticaje i program podizanja novih maslinika i vinograda, računa se na proizvođačku kvotu od 35, odnosno 40.000 hektara. Mlijeka uvozimo gotovo jednako koliko proizvodimo, pa bi se Hrvatska zadovoljila i s 1,2 milijarde litara koliko joj treba za vlastite potrebe. Da se na tome radi, potvrđuje povećan otkup mlijeka u ovoj godini od 15 posto. Otvoreno je 12 novih farmi, a još 160 štala se gradi ili je započeto.
EU ni na koji način ne ograničava proizvodnju i plasman tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ako ispunjavaju potrebne uvjete vezane uz sigurnost i kakvoću hrane, objašnjava R. Gelo. Kad bi se poštovali svi ti uvjeti, nema nikakve prepreke ni da slavonski kulen, istarski i dalmatinski pršut, dingač, pa i tradicionalni sir i vrhnje, oko kojih su se najviše lomila koplja (ne)stručnjaka, osvanu na zajedničkom tržištu Europe. No, najprije ih valja registrirati i zaštititi na nacionalnoj razini.
Strah seljaka da će se poticaji u poljoprivredi smanjiti posve je neopravdan, tvrdi ministar Čobanković. U svim tranzicijskim zemljama koje su ušle u EU poticaji su se u prosjeku povećali od 30 do 40 posto, a Hrvatska, kaže, već sada ima veće poticaje od svih njih, osim Slovenije. No, trenutačna reforma poljoprivrede, u kojoj se veće značenje daje ruralnom razvitku, poljoprivrednici će se morati prilagoditi povećanim izdvajanjima. Proizvođačima koji primaju više od 5000 eura izravnih potpora taj će se iznos u ovoj godini umanjiti tri posto, u idućoj četiri posto, pet u 2007... i slijevati u Fond za ruralni razvitak. Godišnje bi se u njemu prikupilo oko 1,2 milijarde eura za poticanje poljoprivrednih gospodarstava, malo i srednje poduzetništvo.


Za ulaganja u poljoprivredu 34 mil. eura

Poljoprivrednici ulaskom u EU, tvrde u ministarstvu, mogu očekivati više novca, posebice za razvitak sela, i isplatu na vrijeme. Kako i EU jača disciplinu isplate poticaja, nužno je preko korištenja pretpristupnih fondova pripremiti se za transparentnu isplatu poticaja preko Agencije za plaćanje koja će proizaći iz SAPARD agencije u Hrvatskoj. Za tri odabrana programa – ulaganje u poljoprivredna gospodarstva, ruralnu infrastrukturu, unapređivanje prerade i trženje poljoprivrednim i ribarskim proizvodima – seljacima je do kraja 2006. godine na raspolaganju 34 milijuna eura, a nakon 2006. Hrvatska će naslijediti i IPARD.


Mitovi ili apsurd?

Prema normama Europske unije, banana nije banana ako je kraća od 14 centimetara, a isto tako pačje jaje nije jaje ako je manje od pet centimetara, o čemu elaborat Bruxellesa ima čak 26.953 riječi. Ni, krastavci se, navodno, na tržištu EU uopće neće moći plasirati zakrivljeni, a mahune će morati imati najmanje četiri zrna pa seljaci opravdano strahuju hoće li i drugi njihovi proizvodi bili dovoljno normirani i standardizirani da bi ih plasirali na europski stol. Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, takve priče naziva glupošću. Takve standarde stvara tržište na zahtjev potrošača, a ne EU, odgovara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije