Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Vučković o inflaciji:

'Predviđa se da bi se cijene mogle stabilizirati do kraja 2022. Vlada ima mehanizme za intervenciju'

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade RH  Marija Vučković dala izjavu za medije
Zeljko Lukunic/PIXSELL
13.10.2021.
u 09:52

Na pitanje do kada će cijene ići gore, Vučković je rekla da nije zahvalno predviđati. Naglasila je kako su i analitičari oprezni, no još uvijek mnogi vjeruju da je riječ o poremećaju koji nije dugotrajnog karaktera.

Naravno da Vlada prati situaciju s rastom cijena, da smo svi zajedno oprezni u pogledu inflacije koja je bila pomalo zaboravljena posljednjih godina. U svakom slučaju, nitko nije sklon intervenirati u cijeni, ali ako doista dođe do potrebe Vlada će iskoristiti mehanizme koji su mogući. Treba reći da su inflacija i poskupljenje monetarni fenomen, tako da određene instrumente ima HNB, a sve druge aktivnosti će eventualno Vlada obaviti u suradnji s HNB-om koji je zadužen za stabilnost cijena, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

- Kao u bilo kojem slučaju do sada, a mnogi su bili teški, Vlada ima određene mehanizme pomoću kojih može intervenirati ako dođe do takvih potreba. Kao što je i resorni ministar najavio, a po uputi predsjednika Vlade, rade se određene analize u pogledu učinaka takvih promjena - kazala je ministrica.

Na pitanje do kada će cijene ići gore, Vučković je rekla da nije zahvalno predviđati. Naglasila je kako su i analitičari oprezni, no još uvijek mnogi vjeruju da je riječ o poremećaju koji nije dugotrajnog karaktera.

- Predviđa se da bi se cijene mogle stabilizirati do kraja 2022. godine, no treba reći da je to jako teško sa sigurnošću predvidjeti. Riječ je o poremećaju koji je prije svega uzrokovan COVID-om - poremetili su se lanci opskrbe, poskupljuje prijevoz, imamo poremećaj kod osiguranja radne snage. Valja motivirati ljude na cijepljenje jer to povećava dostupnost radne snage. Treći razlog, na koji ne možemo značajno utjecati, jesu klimatske promjene - kazala je ministrica.

Mnogi se pitaju hoće li biti dovoljno hrane s obzirom na poremećaje na globalnom tržištu, a ako govorimo o našoj samodostatnosti, ministrica Vučković je rekla da smo u vrlo malom broju namirnica i sirovina prehrambeno sigurni.

S polica trgovina povučeno je više proizvoda nego cijele prošle godine. - To je svojevrsna kriza s etilen oksidom koji je otkriven u lotu jedne vrste proizvoda porijeklom iz Turske. Mislim da je povučeno nešto više od 80-ak proizvoda, pri čemu se na etilen oksid iznosi između 55 i 60 proizvoda. Rizik po zdravlje stanovništva je jako nizak, to su rekli struka i znanost - rekla je Vučković dodajući da se kontrolira više.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu također će brzo u Sabor. Vučković je priznala da ova problematika izaziva burne rasprave i u Ministarstvu poljoprivrede. - Doista je riječ o najznačajnijem propisu. Zakon je donesen 2018. i donio je niz dobrih strana no uočili smo potrebnu određene dorade. Najveća promjena je sustav bodovanja i natječaja. Raspravu u Saboru čekam s nestrpljenjem - poručila je ministrica.

Video: Udar na džepove građana: Gorivo znatno poskupjelo!

Ključne riječi

Komentara 2

AE
a e
12:58 13.10.2021.

Intervju s nijednim odgovorom........kako to,kako to?............a ovo biće samo za ljude iz stranke(partije)

RE
realisticki
14:06 13.10.2021.

Bravo za ministricu Vučković! Predviđa godinu dana unaprijed bez kristalne kugle i taroti karata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije